14'' novinka na trhu, vysoce mobilní stylovka - Realme Book Prime

1. 6. 2022 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Stylovka od nové značky na trhu. Tak jednoduše se to dá říci. Realme, známější jako výrobce telefonů, se pouští do nových vod trhu s notebooky. Začíná s tenkým a lehkým hliníkovým přístrojem zaměřeným na eleganci, mobilitu a výdrž na baterii. A na první pohled určitě nezklame.

14'' novinka na trhu, vysoce mobilní stylovka - Realme Book Prime

Realme dost možná znáte jako čínského výrobce mobilních telefonů, který se soustředí na „zabijáky vlajkových lodí“, tedy velmi dobře vybavené telefony s velmi zajímavými cenovkami. Jedná se o relativně novou společnost, vždyť v čínském Šen-čenu vznikla teprve v roce 2018. Od té doby ale zažívá na mobilním trhu raketový růst a patří mezi největší výrobce na světě – v minulém roce se údajně pohyboval v největší desítce. Teď zkusí štěstí a um na trhu s notebooky.

Pro vstup na tento náročný a dosti přeplněný trh si Realme vybralo notebook, který se viditelně inspiruje, jako ostatně mnozí další, v úspěchu Applu. První model Book Prime je štíhlá a lehká stylovka v čistě hliníkovém těle, je co nejtenčí, hladká a oblá, prostě hodně jako MacBook Air. A pokud se vám tento styl líbí, a on opravdu hezký je, ale nechcete být lapeni do vendor-locku ve světě Applu, může být Book Prime více než zajímavou volbou. Kromě stylu mu totiž nechybí ani vytrvalost a i výkon a paměť bude pro cokoli kromě hraní her naprosto dostačující.

Platformou notebooku je celohliníkové „unibody“ šasi, povrch notebooku tvoří přiznaný matný kov v šedé nebo zelenkavé barvě a k tomu černá podsvícená klávesnice, i rámeček displeje je černý. Šasi má rozměry 307,21 x 228,96 x 15,55 mm, což z něj dělá v rámci 14'' přístrojů malé a opravdu tenké zařízení, hmotnost je od 1,37 kg, to je hodnota opravdu mobilní a příjemná na nošení, i když existují i lehčí konkurenti.

Úhlopříčka displeje činí 14'' a poměr stran je 3:2, zde se možná nechalo Realme inspirovat pro změnu Microsoftem a jeho Surface. Rozlišení je ve výsledku dosti netypické, totiž 2160 x 1440 pixelů, tedy poměr stran 3:2, jde o IPS panel s lesklým povrchem. Maximální jas je mírně nadstandardních 330 nitů, obnovovací frekvence 60 Hz.

Srdcem notebooku je procesor Intel minulé generace Tiger Lake, která je 11. v pořadí Core procesorů: Intel Core i5-11320H (3,2 GHz, boost 4,5 GHz, 28 W TDP, podpora HyperThreadingu). Jako poslední ještě nevyužívá architektury big.LITTLE a všechna jádra jsou stejná. K nim je přiřazeno integrované grafické řešení Intel Iris Xe (G7 gen. 11, Tiger Lake GT2). To samozřejmě využívá pouze běžnou sdílenou paměť RAM, kromě herního výkonu mu ale nic podstatného nechybí, promítání filmů, kancelářská práce, základní domácí úprava fotografií… vše půjde.

Paměť RAM typu LPDDR4 má velikost 16 GB a je připájená přímo na desce, jde o 4266 MHz moduly. Rozšíření tedy není žádným způsobem možné, na druhou stranu 16 GB by mělo stačit po celou morální životnost počítače. SSD úložiště je připojené přes M.2 slot s NVMe řadičem a má kapacitu 512 GB.

Výbava porty je opravdu jednoduchá, ale moderní a pro běžný kancelářský provoz vyhovující. K dispozici je jeden USB-C s Thunderboltem 4 (s podporou Power Delivery, HDMI a DisplayPortu), jeden USB-C 3.2 Gen 2, dále USB-A 3.1 a kombinovaný audiojack 3,5 mm. O konektivitu se starají výhradně bezdrátové sítě: WiFi 6 /ax a Bluetooth 5.2. Samozřejmostí je web kamera a čtečka otisků prstů spojená s TPM 2.0 čipem. Audiosystém je osazen komponentami firmy Harman a technologií DTS pro vytvoření digitálního výstupu s prostorovým zvukem. Bez externích reproduktorů či sluchátek ovšem zázraky očekávat nelze.

Za jedinou dostupnou konfiguraci s procesorem Intel Core i5, 16 GB RAM a 512 GB SSD utratíte 23.890,- Kč vč. DPH, nabízena jsou dvě barevná provedení.

Představení

Diskuse