Alienware - herní notebooky pro rok 2024

14. 5. 2024 07:00    Rubrika: Představení    Autor: TZ

Modely x16 a m18 získaly v generaci R2 například více výkonu, delší výdrž nebo lepší obraz. Notebook m16 se vedle kompaktnější stavby může pochlubit režimem Stealth. Ten jedním tlačítkem místo ikonického „alienovské“ RGB osvětlení počítače zapne pouze diskrétní bílé podsvícení klávesnice.

Alienware - herní notebooky pro rok 2024

Alienware m16 R2

Tento notebook je výsledkem zpětné vazby ze strany hráčské komunity vyslyšené vývojáři Alienware. Po loňském uvedení na trh se řada m16 R1 setkala s velkým ohlasem. Nejviditelnější změnou nové generace modelu m16 je absence „Thermal Shelf“, tedy chladícího modulu v zadní části počítače. Kvůli tomu byl kompletně přepracován a optimalizován termomanagement. Nové tepelné řešení využívá chlazení Cryo-tech, které je sice menší, ale efektivnější. V porovnání s předchozí generací má novinka o 43 % účinnější proudění vzduchu. Bez speciálního termálního modulu se podařilo zmenšit rozměry. R2 má o 15 % menší půdorys, takže i v 16“ velikosti se vejde do batohu nebo na psací stůl. Nová konstrukce 180° kloubu displeje dovolila posunout klávesnici směrem vzad. Na těle notebooku je tedy více místa nejen pro odložení dlaní, ale také pro větší touchpad.

Výkon nové m16 R2 zajišťují procesory Intel Core řady Ultra H a mobilní grafika NVIDIA GeForce RTX řady 40 (až do RTX 4070). Nároční hráči ocení dvě technologie společnosti NVIDIA. DLSS 3.5 AI upscaling a redukce latence NVIDIA Reflex se postarají o rychlejší snímkovou frekvenci, lepší kvalitu obrazu a nejnižší latenci, aniž by vyžadovaly vyšší výkon. QHD+ displej s poměrem stran 16:10 a 240 Hz, dvoupásmové reproduktory s podporou Dolby Atmos.

90Wh baterie, technologie NVIDIA Advanced Optimus provádí přepínání výkonu. Tak optimalizuje rovnováhu energie mezi CPU a GPU. Díky Express Charge 2.0 se m16 R2 dokáže nabít na 80 % za pouhých 35 minut.

Model m16 R2 je vybaven režimem Stealth. Krátkým stiskem klávesy F2 se z herního stroje stane nenápadný pracant. RGB osvětlení AlienFX se vypne a místo něj zůstane pouze bílé podsvětlení klávesnice. K tomu se výkonnostní režim nastaví do módu „tichý“, což mj. sníží hluk ventilátoru.

Alienware x16 R2

Status nejpokročilejšího a nejprémiovějšího notebooku v nabídce Alienware má model x16 R2. Jedná se o evoluci loňského zařízení, které přineslo tenké, celokovové šasi, sestavu šesti reproduktorů, zadní osvětlením ze 100 micro-LED a touchpad s RGB osvětlením.

Srdcem x16 R2 jsou procesory Intel Core Ultra. S nimi může věnovat až 175 W vyhrazeného grafického výkonu s 12stupňovou regulací napětí. V kombinaci s grafickými procesory, jejichž nabídka zahrnuje až NVIDIA GeForce RTX 4090, je k dispozici celkový výkon 220 W. Chlazení Alienware Cryo-tech doplněné technologií Vapor Chamber a tepelným rozhraním Element 31.

Standardem je 240Hz displej s odezvou 3 ms. Disponuje navíc také filtrováním modrého světla ComfortView Plus a obrazem s Dolby Vision. Paměti LP-DDR5X s rychlostí až 7467 MT/s. Pro ukládání dat jsou připraveny disky s kapacitou až 8 TB.

Alienware m18 R2

Je vybaven nejnovějším procesorem Intel Core i9-14900HX 14th Gen spolu s grafikou NVIDIA GeForce RTX 4090. Slibuje vynikající výkon, možnosti přetaktování a výrazné zlepšení účinnosti tepelné kapacity. To je možné díky chlazení Alienware Cryo-tech s technologií Element 31 aplikovanou na CPU i GPU a vylepšené "odpařovací" komoře. Pro data jsou nachystány disky s kapacitou až 10 TB.

AWCC 6.1

V loňském roce byla na trh uvedena nová verze Alienware Command Center (AWCC 6.0). Jde o centralizované softwarové centrum umožňující ovládat osvětlení notebooku, makra, akustické profily a mnoho dalšího. Na základě zpětné vazby uživatelů došlo k řadě vylepšení, která jsou nyní představena jako verze 6.1. Vedle přístupu k režimu Stealth poskytuje AWCC 6.1 uživatelům možnost zapnout/vypnout automatické funkce, přidává integrovaný přepínač grafického MUX a integruje EA Play a Xbox Game Pass.

Ceny

  • Alienware m16 R2 od 1 499 USD
  • Alienware x16 R2 od 2 099,99 USD
  • Alienware m18 R2 od 1 899,99 USD
Představení . Tiskové zprávy

Diskuse