Dell Precision 3000 a 5000 (2024) - mobilní pracovní stanice s podporou AI

18. 6. 2024 07:00    Rubrika: Představení    Autor: TZ

Společnost Dell Technologies pokračuje v rozšiřování podpory umělé inteligence napříč svým portfoliem. Po noteboocích Latitude na trh přišly také novinky v řadě Precision. Přenosné pracovní stanice zaujmou procesory Intel Core Ultra s neurální jednotkou pro úlohy AI, grafickými kartami NVIDIA RTX a proaktivní ochranou proti kybernetickým hrozbám.

Dell Precision 3000 a 5000 (2024) - mobilní pracovní stanice s podporou AI

DELL se společností Intel rozvíjí iniciativu „AI-inside“. Do mobilních pracovních stanic Precision 3000 a 5000 instaluje procesory Intel Core Ultra s neurální jednotkou NPU. Ta pomáhá zvýšit výkon umělé inteligence ve více než 100 aplikacích s ohledem na optimalizaci rychlosti a energetické účinnosti. Využití najde při méně náročných nebo specifických úkolech jako jsou videokonference, kde od CPU a GPU přebírá funkce rozmazání pozadí, udržování obličeje v záběru nebo korekci očního kontaktu. Výsledkem je mimo jiné snížení spotřeby energie až o 40 %. Procesory Intel Core Ultra mají také rychlejší integrovanou grafiku Intel Arc Pro, která poskytuje vyšší výkon pro úlohy AI.

Zatímco méně náročné úkoly umělé inteligence si bere na starost neuroprocesor, o ty složitější se stará GPU NVIDIA. Mobilní pracovní stanice budou osazeny grafickými procesory NVIDIA RTX Ada, včetně grafik RTX 500 a 1000.

Mobilní pracovní stanice Dell Precision 3490 a 3590 cílí na náročné uživatele zejména pokud jsou osazeny grafickými kartami NVIDIA RTX 500 Ada v nejvyšší konfiguraci. Model Precision 3591 se orientuje spíše na tvůrce a designéry, včetně vytváření základních 2D a 3D CAD modelů.

Mobilní pracovní stanice řady Precision 5000 posouvají výkon kreativních aplikací na vyšší úroveň. Precision 5690, nejmenší 16palcová mobilní pracovní stanice na světě, je osazená grafikou NVIDIA RTX 5000 v nejvyšší konfiguraci. Dell Precision 5690 může být vhodný při lokálním vývoji aplikace Windows AI Studio.

Pomyslný titul nejmenší a nejvýkonnější 14palcové pracovní stanice na světě aktuálně drží Dell Precision 5490. Stejně jako ostatní stanice Dell s operačním systémem Windows 11 má i model 5490 dedikované tlačítko pro vyvolání asistenčního nástroje Copilot.

Dalším přínosem nasazení podpory umělé inteligence je posílení bezpečnosti. V boji proti kybernetickým nebezpečím je podpoří vestavěná funkce detekce zranitelností, která pomáhá podnikovému IT předcházet útokům na úrovni zařízení. Proaktivně vyhledává veřejně oznámené bezpečnostní chyby a poskytuje doporučení k nápravě. Tato funkce je k dispozici od dubna 2024, nejprve pro zranitelnosti systému BIOS.

Představení . Tiskové zprávy

Diskuse