Lenovo ThinkPad a ThinkBook - pracovní notebooky 2024, lepší opravitelnost uživatelem

28. 5. 2024 07:00    Rubrika: Představení    Autor: TZ

Nová generace počítačů s umělou inteligencí určených pro podnikání. Notebooky ThinkPad T14 Gen 5 a T16 Gen 3 byly na základě poznatků od společnosti iFixit Solutions navrženy tak, aby umožňovaly jednodušší opravu.

Lenovo ThinkPad a ThinkBook - pracovní notebooky 2024, lepší opravitelnost uživatelem

Lenovo představilo nejnovější generaci profesionálních notebooků Lenovo - ThinkPad T14 Gen 5, ThinkPad T14s Gen 5, ThinkPad T16 Gen 3, ThinkPad X12 Detachable Gen 2 a ThinkBook 14 2v1 Gen 4. Tyto notebooky jsou poháněny nejnovějšími procesory Intel Core Ultra s technologií vPro u vybraných modelů a operačním systémem Windows 11, a nabízí kombinaci hardwarových a softwarových AI řešení pro zabezpečení a energetickou účinnost. Jsou vybaveny aplikací Copilot ve Windows nebo Copilot pro Microsoft 365 a fyzickým Copilot klíčem. Uživatelé mohou využívat nové funkce pro shrnutí webových stránek, napsání emailu či změnu nastavení nebo využít nové možnosti v aplikacích, jako jsou Teams, Outlook, PowerPoint a další.

Nejnovější generace notebooků ThinkPad T14, T14s, a T16 má zabudovaný designový prvek komunikačního panelu, který obsahuje 5Mpx kameru, mikrofony s potlačením okolního hluku a funguje také jak pomůcka pro otevření a zavření notebooku jednou rukou. Komunikační panel navíc umožňuje osadit notebooky displejem s užšími rámečky. Zvyšuje tím poměr obrazovky k tělu zařízení, a to vede k tenčímu a lehčímu designu.

Řada notebooků ThinkPad T navíc nově disponuje zabudovanými hmatovými značkami, které byly již v minulosti představeny pro modely ThinkPad X1 Carbon Gen 12 a ThinkPad X1 2v1 Gen 9. Tyto hmatové podněty jsou navrženy tak, aby zvýšily dostupnost a pomohly uživatelům se zrakovým postižením snadněji se orientovat na klávesnici. Často používaná klávesa Ctrl byla zaměněna za klávesu Fn, aby byla snadněji dostupná na levém okraji klávesnice. Také další inovace mají za cíl zlepšovat zkušenost koncových uživatelů, například:

  • Dvojité poklepání na tlačítko TrackPoint otevře TrackPoint Quick Menu, ve kterém mohou uživatelé přizpůsobit běžné funkce jako je nastavení mikrofonu a kamery.
  • Aplikace Lenovo View, fungující na Intel Core Ultra NPU pro nižší zátěž procesoru, poskytuje nástroje kamery pro vylepšení videa včetně nové funkce Low Light Enhancer, která slibuje zesvětlit video pořízené v prostředí s nedostatkem světla a odstranit z něj šum.
  • Řešení 3M Optical Film je dostupné na volitelných WUXGA displejích u modelu ThinkPad T14 Gen 5 a T14s Gen 5. Zabudovaný optický film zvyšuje jas displeje z 300 na 400 nitů, přičemž využívá až o 16 % méně energie a snižuje tak energetickou náročnost notebooku.
  • Nové modely ThinkPad T14 a T16 disponují vylepšenými funkcemi pro snadnější opravy.
  • Notebook ThinkPad T14 Gen 5 bude také dostupný s procesory řady AMD Ryzen 8040 se zabudovaným Ryzen AI, což poskytuje uživatelům větší výběr vysoce výkonných procesorů.

Společnost Lenovo do svých produktů již nějakou dobu používá recyklovaný plast vzniklý v rámci uzavřeného systému recyklace a jejím cílem je v letech 2025-2026 recyklovat více než 362 milionů kg produktů na konci jejich životnosti. Zároveň si klade za cíl využít více než 136 milionů kg recyklovaného plastu ve svých produktech a dále zlepšovat "udržitelnost" svých obalových materiálů.

Notebooky ThinkPad jsou navíc navrženy pro dlouhou životnost, což umožňuje jednodušší opravu a modernizaci, která dále prodlužuje dobu užívání. Notebooky ThinkPad T14 Gen 5 a T16 Gen 3 byly na základě poznatků od společnosti iFixit Solutions navrženy tak, aby umožňovaly jednodušší opravu. Jedním z těchto kroků je rozšíření počtu dílů vyměnitelných zákazníkem (CRU) včetně baterie s bezkabelovým konektorem, plně osazeného DIMM designu a možnosti výměny SSD a WWAN. Notebooky také nově disponují vizuálními indikátory pro snadnější opravy. S podporou od společnosti iFixit vytvořila společnost Lenovo nové návody pro opravy včetně video postupů pro všechny CRU díly a zároveň zjednodušila proces objednávání těchto dílů. Tyto kroky povedou k prodloužení životnosti zařízení, snížení množství elektronického odpadu a zároveň přinesou firmám i jednotlivcům možnost úspory nákladů. Díky těmto vylepšením také notebooky ThinkPad T14 Gen 5 a T16 Gen 3 získaly 9,3 bodů prozatímního skóre opravitelnosti iFixit z celkových 10 možných.

Lenovo ThinkPad X12 Detachable Gen 2 se může pochlubit displejem s poměrem stran 3:2 s ochrannou vrstvou Corning Gorilla Glass. Tento tablet je poháněný poslední generací procesorů řady Intel Core Ultra U, posouvá produktivitu díky integrovanému AI enginu. Zařízení je vybaveno až 32 GB Dual Channel LPDDR5x operační pamětí. Se svou odpojitelnou podsvícenou klávesnicí, která zároveň slouží jako kryt tabletu a je vybavena TrackPadem se třemi tlačítky a volitelným magnetickým perem, nabízí zařízení zvýšenou všestrannost pro profesionály na cestách. Přední 5Mpx + IR kamera a zadní 8Mpx kamera navíc umožní videohovory a možnosti fotografie. Díky podpoře připojení CAT16 4G WWAN budou mít uživatelé možnost být online kde je potřeba.

Lenovo ThinkBook 14 2v1 Gen 4 zaujme inovovaným designem otočného pantu a 16,85mm profilem, stejně jako váhou 1,64 kg. Čtyřstranný úzký rámeček kolem displeje vylepšuje celkový vizuální zážitek a díky tomu se notebook může pochlubit 90% poměrem obrazovky k tělu u 14palcového modelu s poměrem stran 16:10. Společnost Lenovo vybavila tento model novou klávesnicí s 1,5mm zdvihem kláves a větším touchpadem vyrobeným z materiálu Mylar připomínajícího sklo. Nové "chytré" pero Magnetic Slim Pen navíc umožní dotykové používání. Pro zabezpečení při přihlašování je ThinkBook 14 2v1 Gen 4 vybaven čtečkou otisků prstů Match-on-Chip a volitelnou infračervenou kamerou s mechanickou krytkou.

Smart Power pomáhá uživatelům v dosažení rovnováhy mezi energií, výkonem a výdrží baterie, zatímco Smart Meeting je pro ovládání videokonferencí pomocí funkcí videa a správy kvality zvuku. Závazek společnosti Lenovo k "udržitelnějším" postupům ve výrobě je patrný ze začlenění 50 % recyklovaného hliníku do spodního krytu notebooku a také ze zvýšeného používání PPC plastových materiálů, který je z 50 % obsažený v krytech kláves a až z 90 % ve vybraných dílech.

Představení . Tiskové zprávy

Diskuse