Lenovo ThinkPad P (2024) - mobilní pracovní stanice, připravené na umělou inteligenci

4. 7. 2024 07:00    Rubrika: Představení    Autor: TZ

Společnost Lenovo uvedla na trh své nejnovější mobilní pracovní stanice, které jsou navrženy tak, aby poskytovaly výkon potřebný pro zvládání nejnáročnějších pracovních úloh. Zařízení Lenovo ThinkPad P1 Gen 7, P16v i Gen 2, P16s i Gen 3 a P14s i Gen 5 vybavené technologiemi pro podporu umělé inteligence. Díky intenzivní spolupráci s průmyslovými partnery jako jsou Intel, NVIDIA a nově taky Micron, představila společnost Lenovo počítače s podporou AI, které splňují požadavky na plnění úloh založených na AI technologiích. Kombinace procesorů Intel Core Ultra s integrovanými neurálními jednotkami (NPU) a nejnovějších grafických karet NVIDIA RTX Ada Generation představuje doposud nejvýznamnější pokrok v technologiích AI.

Lenovo ThinkPad P (2024) - mobilní pracovní stanice, připravené na umělou inteligenci

Nejnovější mobilní pracovní stanice ThinkPad řady P s procesory Intel Core Ultra a grafickými kartami NVIDIA RTX Ada Generation jsou flexibilní, výkonné a energeticky úsporné počítače připravené na využití technologií umělé inteligence. Integrovaný čip NPU je navržen tak, aby zvládal nenáročné, rutinní úlohy AI, zatímco grafický procesor NVIDIA provádí technologicky a kapacitně náročnější zpracování AI úloh. Tato kombinace tak umožňuje jak „konzumaci“ – dennodenní využívání AI technologií, tak zároveň jejich „genezi“, kdy dochází k vytváření nových a originálních AI postupů. Slouží tak profesionálům, kteří řeší pracovní úkoly od 3D modelování, přes renderování detailního video obsahu až po tzv. inferenci – čili samotný vývoj a „trénování“ nových originálních AI technologií.

ThinkPad P1 Gen 7 od společnosti Lenovo je ultra přenosná, vysoce výkonná mobilní pracovní stanice určená pro intenzivní úlohy strojového učení, která poskytuje flexibilitu pro práci odkudkoli. Prémiová hliníková konstrukce zařízení doplňuje jeho výkonné komponenty a představuje skutečnou špičku v technologiích AI. ThinkPad P1 Gen 7 je vybavena nejnovějším procesorem Intel vPro, edici Evo s procesory Intel Core Ultra, integrovaným NPU a grafikou až NVIDIA RTX 3000 Ada Generation. Využitím společného výkonu CPU, NPU a GPU je tato pracovní stanice Lenovo optimalizována tak, aby efektivně splňovala požadavky na zpracování úloh a úkolů využívajících technologií umělé inteligence.

Nový notebook je ve vybraných konfiguracích vybaven technologiemi pro efektivní odvádění tepla využívajících tzv. tekutého kovu, které zvyšují chladicí výkon. Díky 16palcovému displeji s možností konfigurace dotykového displeje OLED, s poměrem stran 16:10 avelmiúzkým rámečkům poskytuje P1 Gen 7 doposud nejlepší poměr velikosti obrazovky k tělu notebooku, kdy samotný displej zabírá 91,7 %. Samozřejmě pak dále díky ISV certifikacím je ThinkPad P1 Gen 7 zařízením pro tvůrce obsahu (content creators), datové vědce, vývojáře her a specialisty na aplikace CAD. Displeje všech mobilních pracovních stanic staví na technologiích jako je zobrazení s nízkým, resp. žádným vyzařováním škodlivého modrého světla, Dolby Vision a kalibrací barev.

ThinkPad P1 Gen 7 je navíc první mobilní pracovní stanicí na světě, která je vybavena operační pamětí LPDDR5x LPCAMM2 s kapacitou až 64 GB. Paměť LPCAMM2, kterou na trh uvádí společnost Micron ve spolupráci se společností Lenovo, a přináší jedno z nejrychlejších energeticky úsporných modulárních paměťových řešení pro PC. Paměť LPCAMM2 totiž spotřebovává až o 61 % méně elektrické energie a o 64 % méně místa ve srovnání s pamětí DDR5 SODIMM3, poskytuje větší šířku pásma a podporu dvou kanálové architektury v jediném paměťovém modulu a je vysoce výkonným řešením pro mobilní pracovní stanice a pracovní zátěže počítačů s umělou inteligencí.

Společnost Lenovo ve spolupráci se společností Intel zvýšila výkon a možnosti nejnovější řady ThinkPad P tím, že do ní zařadila inovativní procesory Intel Core Ultra 7 155H až Intel Core Ultra 9 185H. Tyto procesory se mohou pochlubit kombinovaným integrovaným multiprocesorovým balíčkem sestávajícím z CPU, NPU a integrovaného GPU, který je navržen tak, aby optimalizoval výkon funkcí využívajících technologií umělé inteligence ve více než 100 aplikacích.

Procesory Intel Core Ultra nejen zvyšují výkon funkcí umělé inteligence, ale také přispívají k energetické účinnosti. Procesory obsahují technologie pro úpravu virtuální spolupráce jako jsou videokonference s podporou AI, které zahrnují funkce rozostření pozadí, rámování obličeje a korekce očního kontaktu. Integrovaná neurální procesorová jednotka (NPU) tyto úlohy zvládá, namísto dříve používaného CPU nebo GPU, což nakonec vede až k 40% snížení spotřeby energie. V důsledku toho mohou uživatelé využít delší výdrž baterie.

Uživatelům, kteří vyžadují pokročilé možnosti technologií umělé inteligence a grafiky, například pro zpracování větších datových souborů bez ztráty výkonu, nabízí nejnovější řada mobilních pracovních stanic Lenovo vybrané modely nakonfigurované s grafikou až NVIDIA RTX 3000 Ada Generation, která dosahuje až 300 bilionů operací za sekundu (TOPS) a slibuje tak zvýšení produktivity při práci s technologiemi umělé inteligence. Grafika NVIDIA RTX Ada Generation s technologií Tensor Core na zpracování AI nabízí funkce AI, ray-tracingu a grafiky pro různé profesionální kreativní, návrhářské a inženýrské pracovní postupy. NVIDIA AI Workbench dává datovým vědcům a vývojářům svobodu pracovat, spravovat a spolupracovat na noteboocích, pracovních stanicích a serverech Lenovo. Mobilní pracovní stanice Lenovo AI-Ready s nástrojem AI Workbench slibuje zvýšit produktivitu a efektivitu v různých pracovních postupech – od datové vědy až po generativní ladění či samotné vytváření modelů technologií umělé inteligence.

Pracovní stanice ThinkPad řady P prošly testováním MIL-SPEC. Sada hardwarových a softwarových řešení ThinkShield od společnosti Lenovo slibuje zabezpečení zařízení i klíčových informací. Mezi funkce patří modul dTPM (discrete Trusted Platform Module) pro šifrování uživatelských dat a samo opravný systém BIOS, který v případě potřeby obnoví předchozí nastavení systému. Společnost Lenovo rovněž oznámila rozšíření řady mobilních pracovních stanic ThinkPad o procesor Intel Core Ultra:

Lenovo ThinkPad P16v i Gen 2 s 16palcovým displejem s poměrem stran 16:10 pro náročné uživatele vyplňuje mezeru mezi základními a špičkovými mobilními pracovními stanicemi. Pokročilé chlazení se dvěma větráky slibuje maximální výkon pro náročné pracovní zatížení a efektivní multitasking. Obsahuje podporu až pro grafiku NVIDIA RTX 3000 Ada Generation.

Lenovo ThinkPad P16s i Gen 3 slibuje ideální kombinaci výkonu a síly v tenkém a lehkém 16palcovém šasi a ThinkPad P14s i Gen 5 je jednou z nejtenčích a nejlehčích mobilních pracovních stanic Lenovo s vynikajícím poměrem konfigurovatelnosti, rozšiřitelnosti a výkonu na cestách v zcela novém 14,5palcovém šasi s displejem 16:10. Tyto notebooky podporují grafické procesory až NVIDIA RTX 500 Ada Generation a paměť DDR5, které pomáhají při AI akcelerovaném zpracování úloh, při práci s softwarovými aplikacemi, jako jsou AutoCAD, Revit, SolidWorks a další.

Ceny

  • Lenovo ThinkPad P1 Gen 7 od 54 537 Kč bez DPH.
  • Lenovo ThinkPad P16v i Gen 2 od 41 635 Kč bez DPH.
  • Lenovo ThinkPad P16s i Gen 3 od 34 455 Kč bez DPH.
  • Lenovo ThinkPad P14s i Gen 5 od 34 455 Kč bez DPH.
Představení . Tiskové zprávy

Diskuse