Billionton CF GPS - navigace do CompactFlash

3. 8. 2004 06:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jan Šesták

CF GPS přijímač Billionton v kompaktním provedení určený pro PocketPC je použitelný i pro notebooky k lokalizaci aktuální polohy přes satelitní navigační systém. Pokud nemáte v notebooku CF, lze jej snadno doplnit přes PCMCIA.

Billionton CF GPS - navigace do CompactFlash

Karta je v CompactFlash (CF) provedení, ale přes PCMCIA redukci (cca 150,- Kč) ji lze použít i pro notebooky a navigaci na cestách. Je kompatibilní se systémy Windows 98/2000/XP. Signál GPS je přijímán 12-ti kanálově na frekvenci 1575,42 MHz. Komunikace je zprostředkována přes sériové rozhraní, a díky podpoře protokolů SiRF a NMEA 0183 je možná její implementace do naprosté většiny navigačních mapových systémů jako jsou Route66, Geobáze, TomTom, atd.

K její instalaci na notebooku pod systémy Windows 98/2000/XP jsou zapotřebí ovladače, zato u PocketPC se karta nastaví automaticky. Pro příjem signálu je k dispozici buď plochá integrovaná anténa s vysokou citlivostí, anebo externí anténa s dvoumetrovým kabelem a magnetickým uchycením.

Díky technologii společnosti Billionton jsou informace o poloze získané přes satelitní systém GPS shodné s realitou s přesností na 25 metrů vertikálně a 40 metrů horizontálně. Rychlost aktualizace pozice je 0,1 sekundy. Karta nemá externí napájení, je závislá na zdroji napětí zařízení, ke kterému je připojená. Podle informací výrobce není její spotřeba nijak zvlášť závratná, na výdrži notebooku nebo PocketPC je to však znát.

Cena ve světě je na hodnotě 149 dolarů, u nás se cena včetně externí antény pohybuje kolem 4.000 Kč bez DPH.

Příslušenství

Diskuse