Buffalo Air Station G54 - WiFi základna

8. 6. 2004 06:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Tomáš Daliman

Do testu se mi dostal Wi-Fi access point podporující standard 802.11g, neboli 54 Mbit/s. Je určen pro malé firmy nebo domácí uživatele, kteří si chtějí propojit bezdrátově například PC s notebookem.

Buffalo Air Station G54 - WiFi základna

Celý produkt je zapouzdřen v bílém plastu s rozměry 56 x 120 x 92 mm a hmotností 256 g. V balení se dodává stojánek, do kterého lze access point umístit a položit na stůl. Komu to nevyhovuje, může použít i přiložený držák pro umístění na zeď. Produkt není voděvzdorný, takže je možné ho umístit pouze do interiérů, ale pokud je potřeba mít kvalitní signál mimo budovu či zlepšit dosah, je možné připojit i externí anténu.

Připojení k PC a nastavení parametrů je možné dvěma způsoby. Buď pomocí klasického LAN kabelu, či pomocí Wi-Fi. Po připojení do elektrické sítě se za pár vteřin rozsvítí LED dioda wireless oznamující připravenost bezdrátové komunikace a případně i dioda s nápisem ethernet, která oznamuje připojení k LAN. Pak jen stačí spustit úvodní konfigurační program z přiloženho CD. Ten nejdříve zhruba půl minuty prohledává okolí a následně nabídne možnost základní konfigurace access pointu. Další nastavení již probíhá přes webové rozhraní přímo na accespointu. Nastavit lze kódovací klíč pro přenos (WEP či WPA), případně ponechat výběr automaticky, v závislosti na druhém zařízení. Podobně to je například i s přepínáním mezi 802.11b a 802.11g. Zde je možné kromě výběru jednoho z protokolů či opět automatické volby podle druhého zařízení možné vybrat i jakýsi ekonomický mód, který si protokoly vybírá v závislosti na vytížení a dosahu tak, aby např. nebyl spuštěn rychlejší 802.11g, když zrovna sedíte vedle access pointu a prohlížíte si webové stánky, kde kapacity 802.11b bohatě stačí. Lze si i vybrat mezi módem infrastruktury a přímého propojení dvou PC (Ad-Hoc). Mód Ad-Hoc je ale třeba nastavovat při připojení přes LAN. Mezi důležité bezpečnostní parametry patří možnost nastavení MAC adres zařízení s povoleným přístupem.

Dosah při 54 Mbit je uvnitř budovy udáván na 20 m, já jsem ale při testování bez problémů ještě několik metrů za touto hranicí a dvěma zdmi nepozoroval žádný úbytek signálu. Jak ale udává výrobce, záleží na konkrétních podmínkách. Na volném prostranství je udáván dosah při 54 MBit až 50 m a při nejpomalejší rychlosti 1 Mbit/s by se mělo dosáhnout vzdálenosti 125 m uvnitř a 570 m venku.

Podporovány jsou všechny operační systémy (díky webovému konfiguračnímu rozhraní), avšak pro chod úvodního nastavovacího software je třeba Windows.

V balení se dodává držák na zeď, stojánek, instalační CD, LAN kabel, síťový adaptér a manuál v angličtině. Doporučená koncová cena bez DPH je stanovena na 3.020,- Kč.

Příslušenství

Diskuse