Bubble Jet i80 - přenosná kvalita

13. 4. 2004 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Tomáš Daliman

Po necelém roce přišel Canon s novinkou v oblasti mobilního tisku. Jde o nástupce tiskárny i70 a stejně jako předchozí model si dává za cíl mobilitu bez ústupků v kvalitě či rychlosti tisku. Jde o přenosnou tiskárnu, která může směle konkurovat velkým, kancelářským tiskárnám.

Bubble Jet i80  - přenosná kvalita

Design tiskárny se téměř, až na pár detailů, nezměnil. Na rozdíl od předchozí, stříbrné je nyní i80 nalakována metalickou zlatou barvou a plastové doplňky jsou černé. Vrchní kryt opět slouží zároveň jako podavač papíru na 30 listů a znovu je zde spodní, menší kryt chránící výstup papíru. Pod vrchním krytem jsou dvě tlačítka - jedno na zapínání tiskárny a druhé k pokračování přerušeného tisku a zapnutí režimu čištění tiskových hlav. Mezi tlačítky je LED dioda informující o stavu tiskárny. Rozměry zůstaly zachovány, a to 310 x 174 x 51,8 mm. Hmotnost je také stejná - 1,8 kg.

Rozlišení je maximálně 4800 x 1200 dpi, ovšem pro dosažení takové kvality je nutné použít fotopapír. Tisk při takovém rozlišení na běžný kancelářský papír by byl pouhým plýtváním toneru. Tiskárna je stavěna na maximální velikosti papíru A4. Podporován je i bezokrajový tisk, což se hodí pro fotografie. Problém není ani s obálkami, na které lze také tisknout. V porovnání s předchozí i70 se změnila rychlost tisku, která je nyní maximálně 14 stran černobílých a 10 stran barevných za minutu(podle pokrytí plochy).

Inovace se dočkaly i tiskové hlavy, které jsou nyní schopny vytvořit kapičku o velikosti pouhé 2 pl. Kromě toho jsou trysky odděleny od tonerových náplní, což snižuje pořizovací náklady tonerů. Tonerové náplně jsou v i80 opět dvě - jedna barevná a jedna černá. Černý toner vytiskne 80 stran a barevný 100 stran - obě hodnoty vycházejí při 5% pokrytí plochy papíru.

Pro bezchybný tisk je nutné udělat kalibraci tiskových hlav, kde tiskárna vytiskne několik možných nastavení tiskových hlav a uživatel musí vybrat pro každou barvu ideální nastavení.

K propojení s notebookem je možné využít IrDA 1.1 či USB 1.1 a volitelně i Bluetooth. Majitele digitálních fotoaparátů Canon potěší možnost přímého tisku (PicBridge) z fotoaparátu bez nutnosti použití PC. Pro tento případ je zde jeden USB konektor. Napájet lze tiskárnu ze sítě 100-240 V, nebo si přiobjednat batterypack s udanou kapacitou až 450 stran, případně automobilový 12 V adaptér.

V balení je i software, konkrétně Easy-WebPrint pro tisk webových stránek bez rizika oříznutí pravé strany spolu s Easy-PhotoPrint, což je, jak název napovídá, program pro úpravu fotografií před tiskem. Bohaté vybavení má i sám ovladač tiskárny. Jsou tu funkce: optimalizátor fotografie PRO, redukce fotografického šumu, Vivid Photo (zvýší saturaci barev) a simulace ilustrace (zvýší kontrast a zrnitost).

Provozní teplota tiskárny je dle výrobce 5-35°C spolu s relativní vlhkostí 10-90%. Přibližná spotřeba elektrické energie je 1 W v pohotovostním režimu, a přib1ižně 5 W při tisku.

Tiskárnu bych doporučil uživatelům, kteří potřebují na cestách vysokou kvalitu tisku. Spolu s tiskárnou se dodává: instalační CD, USB kabel, síťový adaptér a manuály. Doporučená maloobchodní cena je 9.490,- Kč včetně DPH. Záruční doba je 2 roky.

Fotogalerie Canon Bubble Jet i80

Příslušenství

Diskuse