Lite-On SOSW-852S - dvouvrstvé DVD pro notebooky

14. 12. 2004 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jan Šesták

Dvouvrstvá vypalovačka DVD disků v provedení pro notebooky.

Lite-On SOSW-852S - dvouvrstvé DVD pro notebooky

Notebooky vybavené DVD mechanikou skýtají široké spektrum využití, a to jak pro práci, tak zábavu. Hlavně pro dlouhé cesty a pomalu ubíhající čas je takto vybavený notebook nenahraditelným společníkem. Jestli váš notebook zatím odmítá číst DVD nosiče, můžete brát následující řádky jako inspiraci.

SOSW-852S - na první pohled nic neříkající směsice písmen a čísel, jež však souvisí hned s několika podstatnými údaji. Za prvé, máme tu čest s DVD+-R/RW mechanikou určenou pro notebooky. Za druhé, pár charakteristických vlastností - interní, slim, duální, dvojvrstvá. No a nakonec, záštitu nad celým projektem převzala společnost Lite-On.

Fyzické vlastnosti mechaniky jsou následující. Přední panel je ve standardní černé barvě. Rozměry činí 128 x 12.7 x 126.1 mm a udávaná hmotnost visí u 178g.

Zapisování dat je možné na média typu CD-R/RW a DVD+-R/RW. Rychlosti zápisu jsou u DVD+R 8x, DVD+RW 4x, DVD-R 4x, DVD-RW 2x. Práce s CD nosiči běží rychlostí až 40x, zatímco přepis 24x. Rozdílná je i přístupová doba pro CD a DVD. Ta činí 110 ms u CD disků, o 20 ms více je třeba pro DVD disky. Způsoby zápisu jsou následující - Disc at Once, Session at Once, Track at Once, Fixed Packet, Variable Packet, Raw Mode Burning a Over-Burn.

Ve výčtu přívlastků pojících se s vypalovačkou již bylo zmíněno slůvko dvouvrstvá. Tedy rychlost pálení do dvou vrstev je u DVD+R 2.4x - 3240 KB/s.

Vypalovačce nechybí ani ochrana SMART-BURN proti podtečení bufferu, který má mimo jiné kapacitu 2MB, nebo redukce vibrací (VAT).

SOSW-852S podporuje většinu dnešních notebooků jako Dell, HP, Sony nebo Acer.
Lite-On SOSW-852S seženete za cenu lehce přesahující 3 tis. korun bez DPH.

Tuto mechaniku v sobě obsahují například dva námi testované notebooky Acer Aspire 1520 a Acer Aspire 1410. Dvouvrstvou vypalovačku Pioneer obsahuje například testovaný notebook SONY VAIO B1XP.

www.liteonit.com

Příslušenství

Diskuse