GC79 - komunikativní PCMCIA.

2. 3. 2004 00:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: import starších článků

S rozšiřujícím se počtem hotspotů se možná blíží doba, kdy GPRS či HSCSD budeme používat jen mimo město a ve městě přepneme na rychlejší Wi-Fi. S tím možná počítá společnost Sony-Ericsson, která uvedla na trh PCMCIA kartu, která komunikuje všemi uvedenými způsoby.

GC79 - komunikativní PCMCIA.

Karta je celá stříbrná a na rozdíl od předchozího modelu GC75 již nemá vyklápěcí anténku a karta přečnívá z notebooku o pouhých 15 mm. Zasunout ji lze do slotu PCMCIA typu II.

Při přenosu dat prostřednictvím GSM oceníme její tri-band 900/1800/1900 MHz, takže je použitelná ve více než 160 zemích světa. Připojit se lze pomocí GPRS s využitím 4+1 či 3+2 timeslotů, což je v současné době maximum, a dovoluje stahování dat rychlostí až 53,6 kbps a vysílání až 26,8 kbps. Při využití HSCSD, který zatím nabízí pouze Eurotel, je využití timeslotů opět 4+1 či 3+2, ale rychlosti jsou malinko vyšší, konkrétně stahování až 57,6 kbps a vysílání až 28,8 kbps. Pokud operátor nabízí obě možnosti, pak volba protokolu závisí na množství přenesených dat (GPRS bývá zpoplatňováno pouze za přenesená data, zatímco HSCSD za čas) a na konkrétní situaci (GPRS je stabilnější při přechodu mezi buňkami a umožňuje i připojení s méně volnými timesloty). Při využití klasického datového přenosu CSD je maximální rychlost 14,4 kbps.

U Wi-Fi připojení je využíván protokol 802.11b s maximální rychlostí 11 Mbps. Zajímavou funkcí karty je možnost využívat GSM část (např. na odeslání SMS) během připojení Wi-Fi.

Podporována je i technologie NDIS umožňující připojení GPRS ihned po přihlášení k Windows. GPRS i Wi-Fi se pak chovají jako síťové karty. SMS je možné odesílat i větší než standardních 160 znaků, avšak na mobilu příjemce bude zpráva rozdělena. Samozřejmostí je i funkce FAX.

Minimální požadavky na notebook: Win98SE/Me/2000/XP, jeden volný PCMCIA typu II. Spotřeba energie je v nečinnosti menší než 5 mA, při chodu méně než 800 mA.

S kartou se dodává software GC79 manager, Dial-up wizard, SMS a Phonebook. Prodává se za doporučenou maloobchodní cenu 11.860,-Kč bez DPH s dvouletou záruční dobou.

- Tomáš Daliman -

Příslušenství

Diskuse