Cestovní USB HUB Gembird

21. 9. 2004 06:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jan Šesták

Jelikož se čím dál tím více používají zařízení připojovaná přes USB porty (tiskárny, skenery, modemy, periferie, atd.), u mnoha počítačů se volný tento port stává vzácností.

Cestovní USB HUB Gembird

Není pak nic horšího, než připojovat a odpojovat konektory jednotlivých přístrojů a různě je mezi sebou podle aktuální potřeby kombinovat. U osobních počítačů se dá vše elegantně vyřešit přidáním PCI karty. Pro uživatele notebooků, kde tato možnost není, může být užitečný USB hub, který z jednoho volného USB portu dokáže vykouzlit několik dalších.

Gembird USB vypadá jako malá modrá hvězdice o velikostech 7,3 x 7,3 x 2,1 cm obdařená USB výstupy na každé straně, celkem tedy čtyřmi. Je tedy schopen přes sebe nezávisle připojit k počítači čtyři různá zařízení. Indikace připojení je znázorněna světle-modrým podsvícením vrchního krytu hubu. K počítači je hub připojen kabelem zakončeným portem USB.

Napájení přístrojů je zajištěno přímo přes USB port. Je tu však jedno omezení. Jelikož hub není možno napájet externím zdrojem, celkové zatížení připojených zařízení, přes všechny čtyři porty, nesmí přesáhnout 500mA. Pokud se tak stane, hub automaticky jednotlivé přístroje odpojí.

V prodeji jsou dvě verze hubu, které se liší podporou portů USB 1.1 nebo USB 2.0. První, Gembird USB 1.1 HUB, je k dostání za cca 260 Kč bez DPH a druhý, Gembird USB 2.0 HUB, je v prodeji za cca 390 Kč bez DPH.

Příslušenství

Diskuse