Grand DVR Master - externí centrála pro TV a video

27. 4. 2004 06:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Tomáš Daliman

Kdo pravidelně sleduje naše stránky, jistě ví, že firma Grandtec se specializuje mimo jiné i na nejrůznější řešení, jak do notebooku dostat videosignál, ať už z videa, DVD, či dokonce pozemního vysílání. Tento produkt umí všechny zmíněné funkce a ještě něco navíc.

Grand DVR Master - externí centrála pro TV a video

Jedná se o převodník analogového signálu na digitální s možností příjmu televizního vysílání skrze vestavěný televizní tuner. Celý přístroj je uložen v pohledné stříbrné krabičce s rozměry 160 x 40 x 230 mm. Přední strana je černá a obsahuje množství ovládacích prvků. Veškeré vstupy a výstupy jsou situovány na zadní straně. Pro úsporu místa na pracovním stole je možno využít přiložený stojánek, který umožní vertikální polohu přístroje.

Pro digitalizaci analogového videa, ať už z videokamery, VHS či DVD, jsou k dispozici dva vstupy - kompozitní a S-Video. K těmto vstupům náleží i dva stereo zvukové vstupy v provedení jack 3,5. Pro příjem TV je zde RF konektor pro anténu. Posledním ze vstupů je VGA vstup spolu s dalším audio vstupem. Výstupy jsou zde dva - VGA výstup a audio výstup. Komunikaci a přenosu dat slouží rozhraní USB 2.0. Napájení je možné pouze přes síťový adaptér.

V úvodu zmiňovaná funkce je navíc spjata s VGA vstupem a výstupem. Jde totiž o to, že ke sledování TV není třeba mít zapnutý počítač, ale postačí monitor. DVR Master se postará o překódování signálu na RGB a veškeré nastavení obrazu a zvuku lze nastavit pomocí ovládacích prvků na přístroji samotném, případně je možné využít dodávané dálkové ovládání. K vyššímu komfortu je přítomna funkce OSD, tedy menu na obrazovce. Monitor tak lze proměnit na televizní přijímač.

Hlavní funkcí ale zůstává digitalizace videa. To je možné do počítače přenést jako AVI, MPEG1, MPEG2 či MPEG4 v poněkud nestandardním rozlišení 704x576 (televizní rozlišení je 720x576) s framerate 25 obr/s. Příznivce komprimovaného formátu mpeg jistě potěší přítomnost hardwarového enkodéru, díky němuž dostává počítač již zpracovaná data a není třeba žádného dalšího renderování, čímž jsou nároky na hardware nižší.

Přiložený software TV PLUS umí vše, co je u takového produktu potřeba. Posuďte sami: program lze rozdělit do čtyř částí. Tou první je tzv. TVR, který je hlavně pro sledování TV. Kromě standardních funkcí umí například funkci Time Shift (pozastavení vysílání) nebo nastavení nahrávání v určitý čas. MPEG encoder zvládne překomprimovat MPEG dle nastavení uživatele či převést MPEG na AVI a naopak. MPEG editor umožní střihání videa. Nakonec je tu i program pro vytváření vlastních DVD, VCD a SVCD.

Hardwarové nároky jsou: min. procesor P-III 700MHz, Win98/SE nebo vyšší a 128MB RAM. Rozhraní nutně nemusí být USB 2.0, ale pak se musí počítat s nižší kvalitou videa díky omezenému datovému toku USB 1.1.

S produktem se dodává dálkové ovládání, stojan, síťový adaptér, instalační CD a manuál. Doporučená maloobchodní cena je 4870,-Kč bez DPH. Záruční doba je dva roky.

Příslušenství

Diskuse