HP DVD Writer dvd420e - externí DVD vypalovačka

17. 8. 2004 06:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jan Šesták

Máte starší notebook nebo i nový, ale bez DVD vypalovačky a toužíte po ní? Jednu z možností nabízí Společnost Hewlett Packard v podobě externí vypalovačky DVD Writer dvd420e, již lze použít pro uchovávání důležitých informací, rozsáhlých archivů fotek z digitálních fotoaparátů či hudebních a filmových souborů.

HP DVD Writer dvd420e - externí DVD vypalovačka

Jedná se o externí mechaniku s rozměry 168 x 250 x 55 mm a hmotností 1,3 kg. Vzhledově je totožná s předchozím modelem. Jedná se v podstatě o interní vypalovačku určenou pro běžná PC, ovšem uloženou do externího pouzdra. Její rozměry nejsou uzpůsobeny pro časté přenášení, ale spíše pro umístění na stůl doma nebo v kanceláři. Pokud se i tak rozhodnete pro transport, potěší alespoň malý zdroj o rozměrech cca 93 x 42 x 24 mm.

Oproti předchozím modelům, které podporovaly pouze formát +R, se nová vypalovačka může pyšnit kompatibilitou jak s +R, tak i -R formátem. Lze s ní vypalovat nosiče DVD +-R/+-RW a CD-R/RW. Zařízení se k počítači připojuje přes rozhraní USB 2.0 nebo FireWire IEEE 1394. Konektory jsou umístěny na zadní straně mechaniky. FireWire konektor je zde 2x, takže lze za vypalovačku připojit i další zařízení.

Rychlost čtení disků DVD je 12x, zapisování na DVD +/-R je 8x a přepisovat DVD+/-RW lze rychlostí 4x. Nosiče CD pak čte rychlostí 40x a data na ně zapisuje 24x. Buffer mechaniky má kapacitu 2 MB a je obdařen technologií zabraňující jeho podtečení.

Bezproblémová funkčnost mechaniky by měla být zaručena pod operačními systémy Windows 2000/XP. Balení obsahuje vedle mechaniky i USB 2.0 a IEEE 1394 FireWire kabely. Konektory na obou koncích FireWire kabelu jsou velké, takže je do většiny notebooků nepřipojíte. Notebooků s velkým FireWire konektorem je opravdu jen velmi málo, takže bude třeba dokoupit kabel s malým konektorem. To se vyplatí kvůli rychlosti přenosu spíše u starších notebooků, kde ještě není USB 2.0. V balení jsou také dvě prázdná DVD (1x DVD+R a 1x DVD+RW), CD se softwarem a uživatelské příručky včetně české.

Mechanika při testu pracovala příjemně tiše (jen nevýrazné hučení způsobené rychlostí otáčení médií). Doporučená koncová cena v době uveřejnění článku činila 5.417,- Kč bez DPH.

Příslušenství

Diskuse