HP dc4000 - analogové video na DVD

22. 10. 2004 06:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Tomáš Daliman

Hewlett-Packard uvedl na trh externí zařízení kombinující multiformátovou DVD vypalovačku a analogově-digitální převoník, určené především pro ty, kdo mají zájem archivovat své starší analogové videozáznamy z VHS kazet a analogových video kamer s Video i S-Video výstupem.

HP dc4000 - analogové video na DVD

Vypalovačka má moderní design, který připomíná zvláště modrým prosvícením komponenty profesionálního střihového systému Avid, odkud si designéři možná vzali inspiraci. Na přední straně je kromě dvířek mechaniky a tlačítka na vysunutí DVD také tlačítko pro vyvolání programu pro převod analogového videa do dogitální podoby. K tomu také slouží konektory na pravé straně, kde najdeme S-Video, kompozitní vstup a audio konektory. Přítomny jsou ještě dva USB porty, jeden slouží k připojení PC a druhý funguje jako USB HUB.

Vypalovat na mechanice lze formáty DVD+/-R/RW a samozřejmě je kromě filmů možné i zálohovat běžná data. Na disk se vypaluje v jedné vrstvě, tzn. že se na disk vejde 4,7GB, což je zhruba polovina oproti klasickým lisovaným dvouvrstvým DVD nosičům.

Pokud chceme využít vestavěné analogové vstupy k jednoduchému vypálení vlastního video-DVD, je třeba mechaniku připojit k PC a spustit obslužný program Muvee autoProducer. Lze přednastavit čas vidozáznamu, proces spustit a vrátit se třeba za hodinu, kdy je vše hotovo. Převodník v extrerním boxu s vypalovačkou analogové video digitalizuje a přes rozhraní USB 2.0 uloží na pevný disk PC. Teprve pak se provede automatický mastering a dílo se může vypálit na DVD, případně videoCD. Pomocí programu lze před spuštěním procesu vytvořit DVD menu a celému video-DVD tak dát profesionální vzhled. Přiložen je i další SW pro střih filmů včetně vkládání prolínacích efektů scén atp. Kvalita převodu obrazu i zvuku je na solidní úrovni (odpovídá kvalitě vstupního signálu videopřehrávače nebo kamery, potažmo kvalitě nahrávky a analogového nosiče). Pro převod videa není potřeba nikterak výkonný disk, takže jej zvládne i běžný notebook s USB 2.0 portem. Video je při převodu rovnou komprimováno do MPEG formátu. Při testech jsme na 5 minut záznamu videa spotřebovali cca 200 až 300 MB prostoru, což odpovídá datovému toku do 1MB/s.

Mechanika je vybavena 2MB bufferem, DVD čte rychlostí 12x, vypaluje rychlostí 8x a přepisuje 4x. U CD dosahuje maximální rychlosti čtení 40x a zápisu i přepisu CD shodně 16x. Podporovány jsou všechny videostandardy, PAL, SECAM i NTSC.

V balení se dodávají 2 CD s ovladači a softwarem HP Video Transfer Wizard, ArcSoft ShowBiz 2.1 a Photobase 4.5, Muvee autoProducer 3.1, Sonic RecordNow 6.5 a Simple Backup, CyberLink PowerDVD 4.0., síťový adaptér, cinch kabely, SCART redukce, USB kabel, DVD+R a DVD+RW nosič a stojánek na vertikální postavení mechaniky. To vše je za doporučenou koncovou cenu cca 7.300,- Kč bez DPH.

Foto galerie HP dc4000 DVD writer


Příslušenství

Diskuse