HP iPAQ h4150 - komunikativní PDA

20. 7. 2004 06:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Tomáš Daliman

Testoval jsem další PDA, tentokráte od firmy Hewlett-Packard, která pokračuje v tradici výroby Compaq. Tento model PDA má kromě velice působivého designu i možnost komunikace přes bezdrátové sítě.

HP iPAQ h4150 - komunikativní PDA

Designéři HP vtiskli tomuto modelu jednoduchý, leč velice působivý design. Vrchní strana je stříbrná a rozmístění ovládacích prvků působí velice přehledně a uspořádaně. Spodní strana je černá. Rozměry přístroje jsou 113.6 x 70.6 x 13.5 mm a hmotnost 132 g.

Displej PDA má úhlopříčku 89 mm, rozlišení 240 x 320 s 65 536 barvami. Je řešený transreflexivní TFT technologií, která umožňuje čistý obraz i při intenzivním slunečním svitu. Nad displejem je tlačítko napájení a po obou jeho stranách LED diody, informující o aktivitě bezdrátových sítí či stavu napájení.

Pod displejem jsou klasická Pocket PC tlačítka. Uprostřed je čtyřsměrný ovladač s potvrzovacím tlačítkem uprostřed a dále tlačítka kalendáře, adresáře, elektronické pošty a aplikace iTask. Na levé straně je tlačítko pro rychlé vyvolání funkce diktafonu. Na pravé straně je pak pojistka otevření bateriového prostoru. Co jsem zde naopak postrádal, je možnost blokace kláves, která by jistě přišla vhod například při vyndavání z pouzdra, kdy se lehce stane, že dojde k nechtěnému spuštění diktafonu.

PDA je postaveno na operačním systému Microsoft Windows Mobile 2003, což je inovovaná verze Windows CE se vzhledem připomínajícím stolní Win XP. Poháněno je procesorem Intel Xscale s frekvencí 400 MHz a paměť má velikost 64 MB, z toho 55 MB je volných pro uživatele.

Rozšíření paměti a přidání příslušenství je možné prostřednictvím SD paměťové kary (HP má ve své nabídce volitelného příslušenství např. GPS a 1,3 MPix fotoaparát). Jak již bylo řečeno v úvodu, iPAQ podporuje i bezdrátové sítě. Kromě dnes již zastaralého IrDA přenosu je přítomen Bluetooth a Wi-Fi. Wi-Fi podporuje protokol 802.11b a jeho anténa je citlivější než u mnoha notebooků. Jakmile je funkce Wi-Fi aktivována a je k dispozici síť, na displej vyskočí tabulka ukazující přístupné sítě s možností konfigurace přístupu.

Synchronizace se provádí přes USB kolébku, pomocí programu Microsoft ActiveSync 3.7, který umožňuje sdílení s aplikací outlook pro přenos e-mailů, kontaktů, poznámek atd. Kolébka má i možnost dobíjení baterií. K tomu je ale třeba ke kolébce připojit napájecí adaptér. V kolébce lze i dobíjet jednu samostatnou baterii navíc. K síťovému adaptéru se navíc dodává redukce pro nabíjení baterií bez použití kolébky.

Baterie má udanou kapacitu 1000 mAh a dle údajů výrobce je schopná napájet zařízení až 12 hodin v provozu. Tato doba je ale v praxi nedosažitelná nebo předpokládá vypnuté podsvícení a bezdrátové přenosy. Při běžném používání mi baterie vydržela dva dny při používání přístroje tři hodiny denně, což je slušná hodnota, pokud uvažuji každodenní synchronizaci dat s notebookem, kdy se i baterie dobije.

K PDA se dodává: manuál, synchronizační kolébka, náhradní stylus, síťový adaptér a CD s ovladači. Doporučená maloobchodní cena je 14.980,- Kč bez DPH. Výrobce uvádí, že se jedná o nejlehčí a nejtenčí PDA s Pocket PC OS se zabudovaným WLAN a Bluetooth.

Fotogalerie HP iPAQ h4150

Příslušenství

Diskuse