Thermaltake CoolPad - chlazení pro náročné

2. 11. 2004 06:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jan Šesták

Podložka pod notebook se dvěma ventilátory jako alternativní chladící soustava. Zařízení nabízí i alternatviní využití jako USB HUB.

Thermaltake CoolPad - chlazení pro náročné

Firma Thermaltake se specializuje na výrobu chladících systému pro osobní počítače. Krom toho zvládá i produkci zajímavého a originálního příslušenství. Nedávno jsme vám kupříkladu představili lampičku XJOG k osvětlení pracovní plochy notebooku.

Dalším sofistikovaným výrobkem této společnosti je chladící podložka pod notebook - Thermaltake CoolPad. Plochá „destička“ obsahuje dva šedesátimilimetrové ventilátory, jejichž chod by měl být o poznání tišší oproti provozu erárních jedinců v noteboocích. Celková hlučnost při maximálních otáčkách obou chladících jednotek by měla dosahovat hodnoty pod hranicí 23 decibelů. Ovšem ve spojení s hlučným notebookem to může být více.

Napájení podložky, respektive ventilátorů, je zajištěno přes USB rozhraní počítače napětím 5V. Je asi logické, že provoz CoolPadu se negativně projeví na spotřebě notebooku. Ale, ačkoliv je zařízení přenosné, jeho místo bude zřejmě po většinu času na pracovním stole, kdy je notebook napájen přímo ze sítě. To znamená, že v tomto případě je hodnota spotřeby podložky vcelku zanedbatelná. Navíc využití přídavného chlazení naleznou spíše majitelé velkých a výkonných notebooků, které jsou i tak předurčeny k práci na jednom místě.

CoolPad lze velikostně přizpůsobit. Měl by být použitelný pro notebooky velikosti od 8“ do 15“. Základní rozměry jsou 330 x 148 x 21 mm, pro větší notebooky jej lze rozšířit až do velikosti 330 x 250 x 50 mm. Hmotnost činí 562 gramů.

Na svém povrchu má podložka kromě vypínače obou ventilátorů i čtyři USB porty specifikace 2.0. Lze ji tedy použít i jako alternativní USB hub pro připojení rozličných periférií.

Ačkoliv se měl Thermaltake CoolPad prodávat už v srpnu, dosud jsem ho v žádném internetovém obchodě nezahlédl.

V zahraničí se jeho cena pohybuje kolem čtyřiceti dolarů.

Příslušenství

Diskuse