Externí TV tuner Transcend TV-Box USB 2.0

12. 10. 2004 06:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jan Šesták

Externí televizní tuner umožňuje sledovat televizi kdykoliv a kdekoliv, kde je dostuný TV signál. Stačí málo - notebook a k němu připojený přijímač Transcend TV-Box USB 2.0.

Externí TV tuner Transcend TV-Box USB 2.0

Televizní tunery se čím dál tím více stávají běžnou výbavou každého nově zakoupeného osobního počítače. Díky PCI kartě s TV tunerem lze i ze staršího počítače snadno a rychle vytvořit zařízení schopné přijímat anténní či kabelový televizní signál. Majitelé notebooků však možnost přidání takové karty nemají (s vyjímkou několika málo modelů velkých DesktopReplacement notebooků, kam lze TV tuner integrovat).

Jistým, a možná i pohodlným řešením by mohl být externí tuner, díky němuž lze sledovat televizi i na monitoru notebooku. Jedním takovým zařízením, které je schopné přijímat televizní vlny, je i Transcend TV Box USB 2.0.

Tuner má rozměry 154 x 84 x 39 mm a hmotnost 195 g. Na přední straně přístroje se nachází průsvitná oblast s čidlem pro příjem signálu dálkového ovládání a dvěma diodami indikujícími aktuální stav zařízení. Naopak na zadní straně černé „krabičky“ najdete konektor pro připojení externí antény. Dalšími konektory, jimiž je tuner vybaven, jsou vstupy pro S-Video, TV RF a stereo audio.

TV-Box se k počítači připojuje přes USB 2.0 rozhraní, přes které je i napájen. Majitelé přenosných počítačů si tedy na cestách nemusí lámat hlavu se zdrojem napětí. Obrazové rozlišení tuneru je do 720 x 480 px při 30 snímcích za sekundu u NTSC a do 720 x 576 px při 25 obrazech za sekundu u PAL formátu. Mezi funkcemi, které Transcend TV Box nabízí, je přímý záznam na harddisk, automatické ladění programů, autoscan s možností náhledu, možnost nahrávání v předem nastavený čas atd. Nahrané sekvence lze ukládat do formátů MPEG 1/MPEG 2 tak, aby nezabíraly příliš mnoho místa na disku.

Podporované operační systémy jsou Windows 2K/XP. Výrobce k zařízení dodává potřebné příslušenství - kabeláž (USB kabel, audio jack kabel), redukci pro AV vstup, dálkový ovladač, manuál a CD s instalačním softwarem.

Pozor si ale dejte na podporovanou zvukovou normu. Většina zahraničních TV tunerů podporuje západní normu BG, která v ČR funguje jen na kabelových televizích. Pokud zamýšlíte signál chytat na anténu, potřebujete aby zařízení podporovalo východní normu DK. Proto doporučuji se před případným pořízením tuneru ujistit, zda-li podporuje normu BG nebo byl upraven pro normu DK.

Cena externího tuneru Transcend TV-Box USB 2.0 se v ČR pohybuje kolem 2.500 bez DPH.

Příslušenství

Diskuse