Asus WL-HDD - bezdrátový pevný disk

13. 7. 2004 06:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jan Šesták

V brzké době by se na trhu měla objevit bezdrátová schránka s pevným diskem, jež byla před několika měsíci představena na veletrhu CeBIT tchajwanskou společností Asus (Asustek Computer).

Asus WL-HDD - bezdrátový pevný disk

Zařízení "schránka" v sobě ukrývá pevný disk velikosti 2,5 palce, jenž je přístupný přes integrované bezdrátové 802.11 b nebo 802.11 g dual-mode rozhraní. To poskytuje maximální rychlost přenosu informace 54 Mbit/s. Kromě toho nabízí schránka dva 10/100 Ethernet porty pro kabelové spojení. Zajištění kontroly přístupu a zabezpečení obsahu disku lze podle tiskových údajů výrobce docílit několika způsoby. Soubory mohou být buď sdíleny mezi uživateli bez jakéhokoliv omezení, a tedy s minimálním zabezpečením. Pro větší obezřetnost a klid při spaní lze data zpřístupnit pouze pro čtení, bez jakékoliv možnosti s nimi nakládat jinak, anebo lze jejich prohlížení podmínit nutností zadání hesla. Rozšířenost bezdrátových pevných disků lze očekávat především mezi vlastníky notebooků nebo kapesních PDA.

Cena WL-HDD by se podle posledních údajů měla pohybovat kolem 150 dolarů. Stejně však jako uvedení zařízení na trh je i cena stále otázkou spekulací, takže je možné, že se na obou údajích může leccos změnit.

O uvedení bezdrátového pevného disku se již v minulosti pokusila také Toshiba. Byl představen již roku 2002, ale dostupný byl jen v Japonsku. Hopbit, jak se nazýval, měl kapacitu 5 GB a velikost 1,8 palce. Bezdrátová komunikace byla obstarána přes Bluetooth adaptér a napájen byl lithium-ionovým akumulátorem, jenž na jedno nabití vydržel v provozu až šest hodin. V dnešní době se tento disk už neprodává.

Nezahálela ani firma Sony. Na počátku roku 2003 uvedla WiFi server. FSV-PGX1 měl 20 GB harddisk, který byl řízen systémem Linux a jenž umožňoval jeho použití jako server, ke kterému se mohlo připojit až 250 uživatelů. Jedinou nevýhodou byla nízká rychlost 11 Mbit/s, která asi nepůsobila příliš ideálně pro komfortní sdílení a výměnu dat. Možná i proto toto zařízení postupně z prodeje zmizelo.

Mohlo by se zdát, že Asus WL-HDD potká stejný osud. Ačkoliv jsou odhady jedna věc a praxe zase věc druhá, v tomto případě by se podobné zařízení mohlo uchytit díky stále masivnější podpoře WiFi v nových noteboocích, a to i s vyšší rychlostí přenosu dat 54 Mbps (802.11 g). Doufejme, že za několik let po WL-HDD nějaký ten pes na světě přece jenom štěkne...

zdroj: www.techworld.com

Příslušenství

Diskuse