Ximeta NetDisk - když není místo

18. 5. 2004 06:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Tomáš Daliman

Požadavky na pevné disky počítačů stále rostou a zvláště pro ty, kdo na notebooku například střihají video, platí, že volného místa není nikdy dost. U notebooků však bývá výměna pevného disku problematická. Externí pevný disk Ximeta NetDisk tento problém částečně řeší. Navíc jde připojit i přes LAN, takže může posloužit více uživatelům najednou.

Ximeta NetDisk - když není místo

Ximeta NetDisk je pevný disk, zapouzdřený ve vzhledné stříbrné krabičce s rozměry 211 x 120 x 37 mm a hmotností 1,36 kg.

Jeho použití je poměrně široké - díky jeho rychlosti je vhodný i na střihání digitálního videa nebo ho lze připojit na lokální síť a může pracovat jako síťová jednotka pro více uživatelů. Případně ho lze využít pro skladování MP3
nebo prostě jen jako další pevný disk k notebooku. U notebooků totiž bývá hlavní problém v tom, že je uvnitř místo jen na jeden pevný disk a jeho výměna s sebou nese známé problémy - zálohování všech dat a přeinstalování celého systému na nový disk. Proto jsou externí jednotky v jistém ohledu příjemnější. Na druhou stranu hmotnost NetDisku není zanedbatelná a vyžaduje přítomnost elektrické zástrčky, čímž se snižuje jeho mobilita.

Uvnitř je pevný disk 7200 ot/min o kapacitě 80, 120 nebo 250 GB. Připojen může být přes USB 2.0 (kompatibilní i s USB 1.1, ale výrazně pomalejší přenos), nebo přes LAN 100 Mbit full duplex. Při připojení jako síťová jednotka je zde i možnost automatického mirrorování dvou NetDisků (bezpečná a jednoduchá záloha dat), agregace (možnost spojení více NetDisků do jednoho logického disku) a bezpečného přístupu (autorizace pomocí unikátního jména a hesla). Buffer má velikost 2 MB (8 MB u 250GB verze). Po připojení je disk připraven za 8 s.

K NetDisku dostanete USB kabel, UTP kabel, síťový adaptér, CD se software a ovladači a manuál. K dostání je za doporučenou maloobchodní cenu bez DPH 5.990,-Kč za 80 GB, 7.530,-Kč za 120 GB a 12.430,-Kč za 250 GB verzi. Poskytována je dvouletá záruční doba.

Příslušenství

Diskuse