Externí DVD vypalovačka Freecom pro dvouvrstvá média

29. 6. 2004 06:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Provázek

Firma Freecom uvedla na trh externí mechaniku s označením FX-50, která je multiformátová a navíc vypaluje dvouvrstvá média DVD+R DL (DVD+R9).

Externí DVD vypalovačka Freecom pro dvouvrstvá média

Díky nové technologii jsou na médiu dvě překrývající se vrstvy, a tak na něj můžeme uložit skoro dvojnásobek dat než na klasické DVD+/-R médium. Je to jedna z prvních externích mechanik, která umí vypalovat dvouvrstvá média.

Na jedno takové médium lze uložit až 8.5 GB dat nebo až 4 hodiny videa v DVD kvalitě, popřípadě 5.5 hodiny videa ve VHS kvalitě. Dvouvrstvá média jsou kompatibilní s novějšími DVD-ROM mechanikami a DVD stolními přehrávači. Mechanika DVD+R DL médium vypaluje 2.4x rychlostí, DVD+/-R 8x rychlostí a na přepisovatelná DVD+/- RW 4x. Starší CD-R/RW média vypaluje rychlostí 32x resp. 16x a čtení CD/DVD-ROM médií probíhá rychlostí 40x resp. 12x. Podporuje i mini CD a DVD 8 cm média. Jediné, co mechanika nepodporuje, jsou DVD-RAM média.

K počítači nebo notebooku se připojuje pomocí rozhraní high-speed USB 2.0 nebo FireWire (IEEE 1394). Připojit lze i na rozhraní USB 1.1, avšak v takovém případě rapidně klesne rychlost vypalování i čtení. Vypálení celého DVD+R9 média pak nebude otázkou minut, ale hodin. Napájení probíhá přiloženým samostatným adaptérem.

Mechanika obsahuje v balení software pro vypalování a pro tvorbu videa (videoeditační) a pro DVD authoring, kabel USB i FireWire, DVD+R a CD-R/80 min prázdné médium a sedmijazyčný manuál. Její rozměry jsou 18.1 x 25.4 x 5.3 cm a hmotnost 1.6 kg, což není zrovna málo, takže mechanika není určena na cesty.

Cena je stanovena na 259 EUR.

Příslušenství

Diskuse