iRiver PMP/PMC 100 - audio i video

28. 5. 2004 06:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jan Šesták

Renomé firmy iRiver na poli s MP3 přehrávači je mezi hudebními uživateli více než pověstné. Po klasických CD-MP3 přehrávačích a mladších elegantních flash diskových MP3 přehrávačích přichází na český trh nově také kapesní videopřehrávače.

iRiver PMP/PMC 100 - audio i video

Počátkem dubna představila společnost iRiver dvě multimediální zařízení s označeními PMP-100 a PMC-100. Na první pohled se od sebe liší pouze písmenkem v názvu, což normálnímu člověku nic neřekne. Vězte ale, že výsadou vybavenějšího se může pyšnit jedinec s názvem PMP-100. Na první pohled zaujme především skoro devíti centimetrový(3,5“) barevný TFT displej. Celý přehrávač se co do velikosti - 139 x 84 x 31,7 milimetrů - dá přirovnat k menšímu kapesnímu počítači.

Předurčenost tohoto zařízení ke sledování filmů je zcela evidentní, a proto asi každého více než vzhled zajímá množství podporovaných formátů. iRiver si poradí se snímky ve formátech AVI, ASF, MP4, MPG/ DivX 3.x, DivX 4.x, DivX 5.x, Xvid, MPEG1 a MPEG4. Mimo videa se díky vestavěnému přehrávači hudebních souborů domluví i s formáty MP3, WMA, ASF, Ogg Vorbis, WAV a samozřejmostí je i podpora ID3 tagů včetně ID3 V2 2.0 a ID3 V2 3.0. Nejen pro audio a video přehrávač, ale i pro FM tuner můžete navíc využít malý vestavěný reproduktor.

Veškerá data se ukládají na pevný disk o kapacitě 20 GB nebo 40 GB a v budoucnu se dají očekávat i modely s větší pamětí. Tu lze využít nejen k ukládání videa a audio souborů, nýbrž i jako přenosný disk nebo úschovna pro obrázky. Přehrávač bude schopen zobrazit obrázky ve formátech JPEG a BMP. Pro rychlejší přenos dat lze využít konektorů USB 2.0 nebo USB On The Go. USB OTG umožňuje připojit jiné zařízení pomocí stejného rozhraní bez potřeby použití počítače. Například pokud budete chtít propojit fotoaparát obsahující konektor USB OTG, jednoduše ho kabelem spojíte s PMP-100 a fotky přenesete a uložíte přímo na harddisk. Přes TV out zdířku můžete také pro kvalitnější požitek z obrazu přehrávač propojit pomocí dodávaného kabelu s televizí.

Operační systém pro zařízení PMP-100 nebude z dílny Microsoftu, ale z dílny vlastní. Firma iRiver totiž pro tento model připravila speciální firmware, který mimo jiné umožní využít přehrávač jako herní konzolu s podporou osmibitových her. O výdrž se stará Li-Ion baterie, která podle údajů výrobce vydrží při přehrávání videa čtyři a půl hodiny a pro audio celých šestnáct hodin. Z toho vyplývá, že pokud budete především sledovat filmy, tak se bez společnosti nabíječky určitě neobejdete.

Druhý do počtu, ještě ne moc zmíněný, je model PMC-100. Jak bylo v úvodu naznačeno, v tomto duu bude kvůli omezení některých funkcí hrát spíše druhé housle. PMC-100 bude běžet pod operačním systémem Microsoftu - Windows Portable Media Center - a bude zvládat video formáty WMV, u zvuku si porozumí s formáty WMA a MP3 a umožní prohlížení JPEG obrázků. Dále by se, až na chybějící podporu FM tuneru, měl podobat svému vybavenějšímu kolegovi.

Mezi dodávané příslušenství u obou modelů patří sluchátka, dálkové ovládání, soubor několika kabelů, nabíječka, externí mikrofon a instalační CD. Cena zatím ještě není přesně určena, ale u lepšího modelu PMP-100 by neměla přesáhnout hranici 500 USD.

Příslušenství

Diskuse