Paměťové USB klíčenky Philips a Transcend

1. 6. 2004 06:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jan Šesták

Společnosti Philips a Transcend představily nové vícefunkční USB paměťové disky s možnostmi přehrávat hudbu a fotografovat, vhodné zejména pro kreativní mladé uživatele.

Paměťové USB klíčenky Philips a Transcend

Přenosné paměťové disky už dnes neslouží jen pro úschovu dat a jejich přenos. Možnosti těchto přístrojů se neustále rozšiřují, a tak nejsou výjimkou disky s integrovaným přehrávačem audio souborů nebo vestavěným fotoaparátem. Výrobci počítačového příslušenství vědí, že touto cestou se dají vydělat nemalé peníze, a tak se známé i méně známé firmy pokoušejí utrhnout pro sebe alespoň kousek z možného zisku. Posledním důkazem tohoto tvrzení mohou být čerstvě představené přístroje od firem Philips a Transcend.

Společnost Philips sází na kreativní uživatele, a proto představila hned trojici nových paměťových klíčenek, které jsou určeny především pro dospívající skupinu populace. První dva přístroje, Key 003 a Key 005, disponují kromě vlastností flash disků také možnostmi audio přehrávačů s podporou formátů MP3 a WMA. Vzhled obou přístrojů je téměř identický, liší se pouze barevným provedením. Tělo je vyrobeno z magnezia, na jeho vrchní části je umístěno stříbrné kolečko s logem firmy. Kolem něj je světelný kruhový ukazatel, který se při přehrávání hudby zbarví do oranžova a naopak při nabíjení do zelena. Na škodu je však absence displeje, tudíž název skladby, její délku či skladbu následující si můžete pouze domýšlet. Na boku naleznete přepínač mezi stavem pro přehrávání nebo nabíjení, poutko na šňůrku a konektor pro sluchátka. Celý přístroj se ovládá přes tlačítka “dálkového ovládání“ umístěná na kabelu od sluchátek. Provoz zajišťuje vestavěný akumulátor. Ten lze dobít buď přímo přes USB port, anebo zasunutím přístroje do přídavného modulu s AAA baterií. Key 003 a Key 005 se liší také velikostí úložného prostoru. Key 003 nabízí kapacitu 64 MB, zatímco Key 005 pojme až 128 MB dat. Výrobcem udávaná výdrž je 6,5 hodiny.

Třetím do počtu od firmy Philips je klíčenkový přívěsek Key 007. Výrobce se u tohoto modelu nechal inspirovat miniaturními fotoaparáty v mobilních telefonech a neváhal hned jeden zabudovat do svého přístroje. Tělo je opět vyrobeno z magnezia. Na první pohled upoutá stříbrný kruh s firemním nápisem, který má tentokrát i praktické využití, a to jako otočný kryt objektivu. Nad ním je umístěn optický hledáček, který by snad mohl být trochu větší. Spoušť fotoaparátu, která je situována na vrchní části nad hledáčkem, umožňuje zachycovat a následně ukládat snímky do formátu JPEG. O stavu přístroje vypovídají tři diody. Ty vám prozradí stav baterie, paměti a světelné intenzity.

Zařízení v podobném duchu, jako je Key 007, představila i tchajwanská společnost Transcend. JetFlash DSC(Digital Still Camera) o rozměrech rtěnky a hmotnosti 26 gramů je taktéž kombinací flash disku a fotoaparátu. Fotografie je možné pořizovat s rozlišením až 640 x 480 pixelů a barevným rozlišením 1.3 milionu pixelů. Připojení k počítači je umožněno pomocí USB konektoru třídy 1.1, přes který je také možno dobíjet integrovanou lithium-iontovou baterii. Veškerá data se ukládají do paměti o kapacitě 128 MB nebo 256 MB. Spolu s přístrojem je dodáván i software Photo Explorer 8.0, ve kterém můžete snadno upravovat své pořízené fotografie.

Klíčenky Philips se už na českém trhu prodávají, zatímco výrobek společnosti Transcend k nám ještě nedorazil. Doufejme, že se tak časem stane a vytvoří tak značnou konkurenci pro produkty Philips, které ztrácejí především ve velikosti pamětí.

zdroj: www.transcend.com.tw/english, www.audio.philips.com

Příslušenství

Diskuse