Lumi EL610/EL715 - klávesnice pro noční život

20. 4. 2004 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Tomáš Daliman

Umax uvedl na trh dvě klávesnice, které jsou zvláště zajímavé pro ty, kdo pracují v noci či při špatných světelných podmínkách jako například při prezentacích. Rozohodně ale tyto klávesnice zaujmou hráče počítačových her. V čem se tyto klávesnice tolik liší od normálních?

Lumi EL610/EL715 - klávesnice pro noční život

Odpověď je jednoduchá - jsou podsvícené. Jako zdroj světla slouží luminescentní fólie (podobná se používá např. k podsvícení některých digitálních hodinek). Světlo je modré, nijak neoslňující a rovnoměrně rozložené. Jak jsem si ověřil, s klávesnicí se dá pracovat i při úplné tmě, aniž by její podsvícení rušilo či bylo nepříjemné pro zrak. Spíše naopak - podsvícení je velice účelné a příjemné.

EL610 je určena spíše na cesty - tlačítka má menší, než většina notebookových klávesnic, a od toho se také odvíjejí rozměry - miniaturních 290 x 135 x 18 s roztečem kláves 15 mm. Je řešena obdobně jako klávesnice u notebooku - chybí samostatná numerická klávesnice, která je dostupná v pravé části pouze při zapnutém numlock. Tlačítka pro pohyb v textu jsou zcela vpravo, ve vertikální řadě. Rozpaky působí klávesa Fn, umístěná mezi levým Ctrl a Win, která je zde pouze pro zapnutí Num lock (stiskne se v kombinaci se Scroll lock). Nad klávesnicí jsou tři tlačítka sloužící k zapnutí/vypnutí PC, přechodu do režimu spánku a zapnutí podsvětlení kláves.

EL715 je klasická PC klávesnice, i když je o něco menší (435 x 170 x 26). Rozteč tlacítek je příjemných 19 mm a tento model již obsahuje samostatnou numerickou část. Rozměrové úspory se zde dosáhlo odstraněním prostředního sloupku, jehož klávesy jsou umístěny stejně jako u předešlé - vertikálně v pravé části textové klávesnice. Grafiky rozzlobí absence pravého Ctrl, na jehož místě je Delete. Právě pravý Ctrl má obvykle v grafických programech přiřazenu odlišnou funkci než levý Ctrl. Uživatelská tlačítka zde chybí úplně a jedinou nadstandardní klávesou je opět zapnutí a vypnutí osvětlení.

Obě klávesnice mají české popisky včetně rozmístění kláves Z a Y (QWERTZ). Kdo preferuje rozložení QWERTY, ten má smůlu.

EL715 má doporučenou maloobchodní cenu 1.795,- Kč bez DPH a EL610 je k dostání za 1.631,-Kč bez DPH. Záruční doba je 2 roky.

Fotogalerie UMAX Lumi EL610/EL715


Příslušenství

Diskuse