APC Power Ready brašny - bezpečnost a prostor

22. 11. 2005 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Pomazal

Americká společnost APC je známá především jako výrobce kvalitních UPS (záložní zdroje). Na svědomí má ale také již poměrně slušnou řádku příslušenství k notebookům. Dalším zástupcem z tohoto segmentu je nová brašna ze série Power Redy. Spolu s brašnou jsme otestovali i univerzální sadu TravelPower Adapter, která v ní má své místo a umožní dobíjet eneregii téměř kdekoli včetně auta.

APC Power Ready brašny - bezpečnost a prostor

Černá se líbí každému
Celá brašna je (jak už to bývá) provedena v černé barvě (jako materiál je zvolen odolný balistický nylon), vnitřek je pak světle šedý. Přední stranu zdobí logo APC vyražené do matného kovu. Ze stejného kovu a stejně mohutné jsou i všechny vnější zipy brašny, což musím pochválit. Tašku lze nosit v ruce za pomoci dvou mohutných uch. Pohodlnější, a pro většinu lidí jistě i méně namáhavější, je ovšem nošení na rameni. K tomuto účelu je brašna vybavena odnímatelným popruhem s širokou a vypolstrovanou páskou pro rameno. K tašce je připevněna mohutnými kovovými klipsnami, takže se nemusíte bát brašnu pořádně naložit. Trochu mě zaskočilo odpružení popruhu. Při chůzi má taška tendenci se houpat v rytmu Vaší chůze a zpočátku mi tento pocit celkem vadil. Po čase se na toto dá ovšem zvyknout, a navíc odpružení přeci jen odlehčuje Vašemu rameni při delším přenášení.

Kapsy kam se podíváte
Nejdůležitějším parametrem každé brašny jsou samozřejmě kapsy a řešení úložného prostoru obecně. V APC se tohoto problému zhostili skutečně zodpovědně. Nejvíce místa pochopitelně zabírá kapsa pro samotný notebook, která je dále dělena nastavitelnou polstrovanou přepážkou na suchý zip. Pro představu o velikosti brašny je dobré napsat, že maximální rozměry notebooku, který v ní lze přenášet, by neměly co do šířky přesáhnout 360 mm. To znamená, že se do tašky pohodlně vejde i notebook s 15,4“ širokoúhlým displejem. Prostor pro uložení notebooku je dále doplněn o další tři postranní kapsy pro uložení drobnějších věcí. Vzhledem k celkovému úložnému prostoru je velice příjemná i celková hmotnost prázdné brašny, která činí 1,55 kg.

Druhá největší kapsa je rovněž rozdělena přepážkou, a zde se to nejrůznějšími kapsičkami a přihrádkami jen hemží. Samostatné pouzdro zde má mobilní telefon, PDA, fotoaparát, MP3 přehrávač, jednoduše snad vše, nač si vzpomenete. Navíc jsou jednotlivá pouzdra označena obrázkem příslušného zařízení, které by v nich mělo být, což přímo svádí uživatele (mě tedy určitě), aby je všechna zaplnil =) Samo sebou zde nechybí ani mnoho postranních kapes na tužky, karty a podobné věci. Užitečné je i podélné pouzdro přichycené suchým zipem, které lze vyjmout a samostatně použít (například jako pouzdro kabelu napájení).

Zcela vpředu a vzadu jsou pak ještě další dvě kapsy pro uložení předmětů spíše papírového charakteru jako bloky, dokumenty a diáře. Jak je tedy vidět, o místo zde opravdu mít nouzi nebudete. Nemusíte se ani bát, že by se tolik věcí naráz v jedné brašně poškodilo. Vše je od sebe dokonale oddělené, všechny stěny polstrované nebo alespoň zesílené.

Potřebujete nabíjet?
Pak vězte, že s volitelnou sadou TravelPower Adapter se s Vaším notebookem připojíte k téměř jakékoli síti kdekoli se budete nacházet. Jedná se o univerzální zdroj vhodný k snad jakémukoliv notebooku a kterékoliv zásuvce včetně automobilové. Veškeré redukce jsou dodávány a jsou snadno vyměnitelné pouhým zasunutím do koncovky kabelu trafa. To samé funguje i na druhé straně. K dispozici je nepřeberné množství koncovek napájení pro notebooky, znovu velice snadno vyměnitelných. Pozor si ovšem musíte dát na nastavení správného napětí na trafu! Vždy si nejdříve pečlivě prostudujte dokumentaci Vašeho notebooku, než se pustíte do nabíjení! Zdůrazněno je to i žlutou nálepkou na přední straně trafa, kterou je nejdříve třeba odstranit, aby bylo možné vidět na popisky hodnot výstupního napětí. (Neškodilo by ovšem na nálepku napsat prostý text ve znění například: „Remove this cover before use“. Mě osobně to zpočátku potrápilo =) Selekce výstupního napětí je řešena otočným knoflíkem, který lze pohodlně otáčet za pomoci mince. Rozsah nastavitelného výstupního napětí se pak pohybuje od 15 do 20 Voltů.

Trafo je dále vybaveno USB portem, který je myšlen jako napájení pro zařízení typu lampičky osvětlující klávesnici nebo jakéhokoli dalšího zařízení, které se dá napájet či nabíjet přes USB. Dodávána je i USB rozdvojka

Adaptér lze umístit do speciální kapsy výše zmíněné brašny. V tomto případě se připravte, že na svém rameni budete nosit o 1,23 kg navíc. Adaptér dává možnost napájet různá zařízení. Ačkoliv je větší než běžný notebookový napájecí adaptér, ušetříte na cestách prostor i hmotnost dalšího napájení např. pro mobil, ale především můžete svá zařízení nabíjet i za jízdy autem a následně stejný produkt použít v hotelu nebo u obchodního partnera na běžné elektrické síti.

Výbava pro profesionály
Samotná brašna je opravdu povedená a uspokojí nároky i toho nejnáročnějšího uživatele, a to jak na prostor, výbavu, tak i bezpečnost. S volitelným napájecím trafem a redukcemi pak můžete nabíjet veškerá svá zařízení a to nejen z běžné elektrické sítě, ale i při cestě autem.

Koncová cena testované brašny určené pro notebooky s 15.4" LCD činí 1.160,- Kč bez DPH (1.380,- s DPH) a je na ni poskytována záruka na celou dobu životnosti (na výrobní vady). V sérii Power Ready lze pořídit Ultra-lehké brašny o objemu 13l (nylonový materiál) nebo větší o objemech 14.7 l, 16.3 l a 23 l (z odolného balistického nylonu).

Sada TravelPower Adapter má pak doporučenou koncovou cenu 2 000,- Kč bez DPH (2.380 s DPH) a standardní záruku 2 roky na opravu či výměnu.

Příslušenství

Diskuse