Acer MP-330 - 20 giga na cokoli

25. 10. 2005 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Michal Hron

Firma Acer je v ČR známá jako prodejce notebooků. Její portfolio ale zahrnuje i počítačové příslušenství. Dnes se podrobněji podíváme na zařízení, které se dá charakterizovat třemi různými způsoby: 20ti gigový externí disk, MP3 přehrávač nebo digitální záznamník.

Acer MP-330 - 20 giga na cokoli

Bohatá výbava
Krabice tohoto příslušenství je větší a naleznete v ní kromě samotného přístroje i další potřebné věci: napájecí adaptér, kvalitní stereofonní sluchátka, USB kabel sloužící jako redukce na formát MiniUSB a obdobný, avšak se zcela opačnou funkcí (MiniUSB -> USB zdířka pro připojení dalšího zařízení) pro plné využití specifické funkce tohoto zařízení. Dále se můžete těšit na jednoduchý manuál (bohužel pouze v angličtině), malé osmi centimetrové CD s ovladači pro Win98 a elektronickou podobou manuálu v několika jazykových mutacích (bohužel opět ne v té české), a v neposlední řadě propojovací kabel s klasickým konektorem Jack 3,5 mm na obou koncích. Přibaleno je i příjemné koženkové pouzdro pro ochranu přístroje s možností uchycení na opasek.

Celý přístroj je vyroben z plastu, bohužel i přes snahu imitace kovu pomocí stříbrného laku je to na něm znát. Jeho velikost je 96,5 x 65 x 21 mm a hmotnost příjemných 150g. Pro zpestření designu jsou po obou stranách přístroje použity pogumované plochy, které při manipulaci se zařízením dávají pocit jistoty, že vám jen tak nevyklouzne z ruky. Právě tyto prvky ale nejsou zcela šťastným řešením - jejich slícování s hlavním šasi není příliš ukázkové, navíc levý pogumovaný pruh v sobě skrývá tři ovládací tlačítka, která se velmi snadno ovlivňují.

Před tím, než problém popíšu, si ale řekněme, k čemu klávesy slouží. Od shora je tu tlačítko A-B, které umožňuje označení záchytných bodů ve skladbě, a tím úseku skladby k opakování, druhé s popiskem Power zapíná/vypíná systém a třetí, posuvné, slouží k aretaci kláves. Právě poslední posuvná klávesa ale vyžaduje k manipulaci vyvinutí nepřiměřené síly, díky plastové konstrukci se tím prohne i celý bok přístroje, a tím se často stiskne i tlačítko Power v bezprostřední blízkosti tohoto zámku klávesnice. Již téměř součást denního pořádku pak bylo vypínání přístroje při zandávání do kapsy u kalhot společně se snahou aretovat klávesy. Je tedy třeba si zvyknout a vyvarovat se toho.

Horní strana přístroje ukrývá zdířku pro připojení sluchátek, vstup Line-IN, malinkou dírku pro celkový reset přístroje a MiniUSB konektor. Jelikož jsem byl zvědav na možnost připojení jiného zařízení, sháněl jsem hned po okolí nějaký USB flash disk, abych vše řádně vyzkoušel – bohužel jsem neuspěl, proto mne napadl digitální fotoaparát. Acer si s ním rozuměl velmi dobře, stejně jako se samotnou čtečkou paměťových karet. Jednoduchým způsobem si pak lze vybrat úložiště, se kterým chcete nadále pracovat. O to použitelnější se USB HOST jeví díky tomu, že systém umožňuje práci se složkami i soubory jako je kopírování, vyjmutí či mazání - tyto operace zajišťuje během procházení uloženými soubory klávesa A-B na levém boku přístroje.

Vespodu nalezneme běžný MiniUSB konektor pro připojení k notebooku a zdířku pro napájecí kabel, který dodává energii vestavěné 1200 mAh Li-Ion baterii. Ta by měla zajistit až dvanáct hodin nepřetržitého přehrávání. Jelikož jsem ale Acera používal velmi sporadicky, nemohu tuto hodnotu ani vyvrátit, ani potvrdit.

Zadní strana pak ukrývá jen plastické logo výrobce, které nalezneme i na straně čelní. Ta je pro nás ale mnohem zajímavější, jelikož zde se ukrývá velký osmiřádkový a modře podsvícený monochromatický displej s rozlišením 128 x 128 obrazových bodů. Díky němu máte kontrolu nad veškerou činností systému. Pod ním pak najdeme pětici tlačítek uspořádanou do čtyřsměrného kurzorového kříže s potvrzovacím středem, a dvě klávesy po boku tohoto sdružení. Jedna z nich slouží k návratu o úroveň výše v souborovém systému, případně ke zrušení právě probíhající operace (Esc), druhá pak vyvolává nabídku doplňkových možností a nastavení (Mode).

Instalace a ovládání - nic složitého
Pokud vzhledem k možnostem zařízení čekáte složitou instalaci, budete mile překvapeni. Přístroj se chová jako obyčejný externí disk, tudíž ho stačí pod Windows XP pouze připojit k portu USB (nejlépe 2.0) a potřebné ovladače se již zavedou automaticky. Horší to budou mít uživatelé staršího systému Windows 98, ve kterém se budou muset obrátit na přiložené CD.

Po připojení přístroje se zobrazí Acer jako systémový disk a stejně tak s ním můžete i nakládat. Kapacita vestavěného disku o velikosti 1,8" je 20 GB, tudíž MP-330 poslouží i například pro zálohování či přenášení obsáhlejších dokumentů. Například přenos filmů v DVD kvalitě je s tímto přístrojem skutečná maličkost, navíc po cestě si můžete poslechnout i své oblíbené interprety.

Ovládání samotného přístroje je velmi jednoduché, po zapnutí máte na výběr ze dvou tématicky pojatých ikon Music a Rec. V této úrovni se stiskem klávesy ESC dostanete na možnost výběru paměťového média v případě, že v HOST konektoru je nějaké připojené. Pokud si přejete ale pokračovat, pomocí horizontálních směrů vyberete požadovanou ikonu a potvrdíte středovou klávesou.

V případě potvrzení Music na vás čeká seznam souborů a složek, ve kterých se lze pohybovat pomocí svislých směrů, otevírají se pak opět potvrzovacím tlačítkem. Klávesou MODE pak vyvoláte možnosti nastavení, ve kterých lze nalézt informaci o verzi softwaru, jednoduchý ekvalizér s šesti přednastavenými křivkami, z nichž jedna je uživatelsky přizpůsobitelná, možnost nastavení rychlosti přehrávání, volbu jazyka, nastavení opakování (jedna skladba, všechny v adresáři) či náhodné přehrávání skladeb, volbu kontrastu displeje, zapnutí/vypnutí zobrazení ID3 tagů a volbu časové proluky, po které se systém automaticky vypne.

V seznamu složek se po pořízení záznamu pomocí Rec, o kterém budu psát později, automaticky vytvoří složka Record, ve které jsou hlasové záznamy archivovány. Díky klávese A-B pak lze se soubory a složkami pracovat, při přehrávání záznamů či skladeb slouží tato klávesa pro označení úseku skladby určeného k opakování. To se hodí především při učení se cizímu jazyku.

Při přehrávání lze díky horizontálním směrům přetáčet skladbu či se posouvat na další/předchozí, svislé směry slouží k nastavení hlasitosti, středová klávesa jako Play/Pause. Hlasitost přístroje je na velmi dobré úrovni, lépe řečeno je dokonale předurčen pro sluchové masochisty známé především z hromadných dopravních prostředků. Osobně mi sluchátka trhala uši již při hodnotě "30", Acer ale umí dosáhnout na "40". S dodávanými sluchátky jsem byl nadmíru spokojen, pro hudební "fajnšmekry" však zdaleka nemusí být ideální.

Acer MP-330 lze použít i jako důstojný digitální záznamník. Po volbě Rec v první úrovni po zapnutí lze použít přístroj jako záznamník, nastavit můžete i kvalitu záznamu, jeho délka je omezena pouze dostupnou pamětí. Jako zvukový vstup můžete zvolit Line-IN, případně vestavěný mikrofon nacházející se po levé straně displeje. Velice bych uvítal i vestavěné reproduktory, které ale Acer nemá, ačkoli mate mřížkami na boku - ty jsou ale určeny pro přívod vzduchu k vnitřní elektronice.

Co dodat?
Toto příslušenství od Aceru je po dlouhé době zařízení, které mne skutečně zaujalo. Kdyby Acer trošku více dbal na konstrukční řešení, nemusel se dočkat jediného kritického slova. Kombinace 20 GB externího disku, MP3 přehrávače a digitálního záznamníku je velmi lákavá a je to na koncovém uživateli, kterou funkci se rozhodne používat jako primární. Cena Acer MP-330 činí 5.990 Kč bez DPH.

Příslušenství

Diskuse