Akasa AK-NBC-01 - i Váš notebook chce být cool

6. 9. 2005 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Pomazal

Používáte váš notebook místo stolního PC? Používáte jej po dlouhou dobu pro náročné aplikace a práci? Zdá se vám někdy skutečně neúnosná teplota vespod přístroje, která má navíc vliv na celkovou životnost notebooku? Pokud jste na tyto otázky odpověděli kladně, pak Akasa AK-NBC-01 je kus hardware právě pro vás. Nejedná se o nic jiného než o hliníkovou chladící podložku pod notebooky.

Akasa AK-NBC-01 - i Váš notebook chce být cool

Propracované provedení
Samotná deska má rozměry 300 x 300 x 45 mm, hmotnost 950 g a je navržena tak, aby se na ni vešel jakýkoli notebook do velikosti displeje 15“ či menší. Styčná plocha, která má za úkol pohlcení a odvod nežádoucího tepla, je jemně žebrovaná a kvalitně upravená (eloxovaný hliník), takže se nemusíte bát poškození přenosného počítače. Celá podložka je navíc nakloněna přibližně v úhlu 15°, což zpříjemňuje psaní na klávesnici. Sklouznutí přístroje brání zarážka. Spodní strana je pak vybavena gumovými nožičkami pro stabilitu na jakémkoli povrchu. Navíc se nemusíte bát poškození vašeho drahocenného pracovního stolu.

Aktivní hliník
Z předchozího textu by se mohlo zdát, že Akasa NB-C1 je jen hloupý kus hliníku. Umí toho ale daleko více! Pro co nejvyšší účinnost chlazení jsou navíc vespod desky namontovány dva větráky, každý o rozměrech 70 x 70 x 15 mm a otáčkách 2000 RPM (nelze regulovat). Napájení pro tyto větráky je zajišťováno přes sběrnici USB ( 3V ). Při pohledu na zadní stranu desky se mnohý uživatel zaraduje, že nutnost obětovat na připojení větráků jeden USB port je kompenzována hned dvouportovým USB hubem. Chyba lávky! Jedná se pouze o paralelně propojené konektory, které mají jen zajistit bezproblémové připojení 50 cm dlouhého USB kabelu (efektně modře osvětlen a dodáván s deskou), ať už se konektor na vašem notebooku nachází kdekoli.

Shrnuto, podtrženo
Chladící deska Akasa AK-NBC-01 zařídí to, kvůli čemu si jí uživatel koupí. Spolehlivě výrazně srazí teplotu jakéhokoli notebooku, který na ní lze usadit, i při náročných aplikacích (hraní her, komprimace videa) a dlouhé době používání. Hodí se především pro notebooky permanentně používané jako desktopové PC, a tedy převážně připojené na elektrickou síť. Naopak nesáhnou po ní uživatelé, pro které je základem mobilita a minimální hmotnost. Málo kdo z těchto lidí si bude desku přibalovat na cestu do brašny. Pro ty, kdo mají zájem jen dodejme, že orientační cena včetně DPH je 1.370,- Kč

Příslušenství

Diskuse