Asus WL-100g Deluxe PCMCIA WiFi - praktické zkušenosti

26. 4. 2005 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Martin Janouch

ASUS WL-100g Deluxe slouží pro bezdrátové připojení k síti dle standardu IEEE 802.11b/g. Tato PCMCIA karta by měla nabízet nadstandardní přenosové rychlosti bez rušení a jednoduchost ovládání. Proto byla podrobena našemu testování a vy se nyní můžete seznámit s jeho výsledky.

Asus WL-100g Deluxe PCMCIA WiFi - praktické zkušenosti

Trocha teorie
WL-100g je vybavena dipólovou externí anténou pro všesměrové pokrytí a diverzní interní anténou, která je využívána pro udržení výkonu příjmu při slabém signálu. Navíc je vybavena technologií Afterburner, díky které může dosahovat o 40% lepší propustnosti spojení a tím i přenosových rychlostí až 125Mbps. Tato technologie pracuje na principu zvyšování propustnosti redukcí informací, které jsou odesílány společně s každým paketem. V běžném režimu je využíváno okolo 80% šířky pásma datovými pakety a zbytek řídícími informacemi. Afterburner redukuje hlavičky paketů o více než polovinu a řetězí je, což znamená, že pro pět paketů se odesílá pouze jedna hlavička a tím dochází k redukci. Ve Windows XP lze tuto kartu navíc používat i jako softwarový Access Point. Vysoké bezpečnosti je dosaženo šifrováním díky 128bit WEP s periodickou změnou klíče. Karta má také podporu pro WPA šifrování včetně TKIP a AES. Je plně kompatibilní s funkcemi Windows XP WLAN.

Instalace a nastavení
Dodržujete-li postup v návodu, trvá kompletní instalace necelých pět minut a probíhá bez sebemenších problémů. Po restartování notebooku a zasunutí karty do PCMCIA slotu se vám v oznamovací oblasti hlavního panelu objeví ikona Asus Control Center (ACC). To vám nabízí úplné ovládání a nastavení WiFi modulu. Vše je přehledně uspořádáno a logicky provázáno. Jediné komplikace, které se při testování objevily, byly při přepnutí do módu softwarového Access Pointu,který vám umožňuje vytvořit z vašeho notebooku server, přes který se mohou ostatní počítače připojovat na internet. Pomocí ACC se mi podařilo nejprve detekovat pouze dva počítače ze tří. Po půlhodinových hrátkách s nastavením se podařilo připojit i třetí počítač a vše fungovalo bez problémů. Velikou výhodou je možnost vytvoření více profilů a jejich přepínání jediným kliknutím myši. Tyto profily ovládají nejen bezdrátovou LAN, ale i telefonická připojení a profily Ethernetu.

Připojení
Site Monitor v ACC vám nabídne všechny sítě v dosahu i se zobrazením úrovně signálu. Poklepáním na vybranou síť se poté připojíte a můžete brouzdat na internetu. Maximální vzdálenost od hotspotu při udržení alespoň minimálního signálu se pro standard 802.11b (rychlost 11Mbps) pohybovala na otevřeném prostranství okolo 240m a uvnitř budov 35m. Pro standard 802.11g (rychlost 54Mbps) se vzdálenosti snížily na 60m a 22m. Výrobce pro nižší rychlosti udává maximální vzdálenosti 330 a 40m a pro vyšší rychlosti 60 a 25m. Interní WiFi karta notebooku Intel® PRO/Wireless 2200BG 802.11b/g zvládala pouze vzdálenosti 120m a 23m pro nižší rychlosti, respektive 42m a 19m pro rychlosti vyšší.

Přenosovou rychlost jsem testoval nejprve v laboratořích při plném signálu, exkluzivním připojení (pouze jeden uživatel) a mírném rušení. Hotspot nabízel maximální rychlost 1Mbps, které se při využití technologie Afterburner podařilo dosáhnout. Bez ní se rychlost pohybovala mezi 0,97 – 0,98Mbps, což zřejmě bylo ovlivněno zmiňovaným rušením. Poté jsem testoval rychlost při připojení k veřejnému hotspotu nabízejícímu maximálně 2Mbps. S Afterburner dosahovala WL-100g rychlost připojení při 100% signálu 0,535Mbps. Toto číslo není samo o sobě vypovídající, neboť přenosová rychlost kolísá v závislosti na počtu připojených uživatelů. WiFi modul Intelu ale dosahoval při stejné síle signálu přenosové rychlosti 0,387Mbps, což je o 28% nižší rychlost než u Asusu.

Při práci v režimu softwarového AP byla přenosová rychlost limitována WiFi kartou druhého PC, takže dosahovala „pouze“ rychlosti 25Mbps při přímé viditelnosti a na vzdálenost do 5m. Při postupném zvětšování vzdálenosti rychlost úměrně klesala.

Závěrem
Asus WL-100g Deluxe je velmi kvalitní WiFi PCMCIA karta nabízející vysoké přenosové rychlosti ve spojení s velikým dosahem a stálostí signálu. Vyznačuje se snadnou instalací, intuitivním ovládáním a nízkým zatížením CPU a systémových prostředků. Za cenu okolo 1.500 Kč bez DPH je dle mého názoru výborným řešením pro bezdrátové připojení k internetu.

Příslušenství

Diskuse