Creative WebCam šitá pro notebooky

25. 1. 2005 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jan Šesták

Malá stylová web kamera použitelná jako užitečný doplněk k notebooku jak pro zaneprázdněné podnikatele trávící život na cestách a v hotelích, tak i běžné uživatele, kteří chtějí být v kontaktu se svými přáteli.

Creative WebCam šitá pro notebooky

Rozměry kamery jsou vskutku malé, velikostně se blíží klasické AA baterii. Přesné rozměry jsou 58 x 42 x 25 mm při hmotnosti okolo 40 gramů. Díky dodávané smyčce na kabel a pouzdru lze kameru kdykoliv jednoduše uklidit a hravě vměstnat do kapsy či brašny notebooku. Zařízení se uchycuje k vrchnímu okraji víka notebooku nad displej pomocí klipu s pružinkou. Nastavitelné rozevření úchytu je v rozmezí cca 6-15 mm. Zařízení je napájeno přes USB port (kamera je standardu USB 1.1, pracuje i v USB 2.0), kterým je připojeno k notebooku.

Kamera disponuje CMOS senzorem s manuálním zaostřením. Umožňuje zachycovat jednotlivé snímky i videa ve VGA rozlišení 640 x 480 pixelů. Kontrola expozice i vyvážení barev jsou nastavovány automaticky, ale lze je i ručně (v programu) korigovat. Video je zaznamenáváno ve zvoleném fotmátu a kompresi s maximálním počtem 30 snímků za sekundu. Pro dostatečnou ostrost zachycovaného objektu je nutné jej umístit do minimální vzdálenosti 15 centimetrů od kamery. Vertikální směr záběru kamery lze nastavit podél horizontální osy v rozmezí téměř celých 360 stupňů. Kameru přichycenou k notebooku lze tedy pootočením nasměrovat k uživateli nebo od uživatele, ale uvítal bych automatickou změnu orientace obrazu. Otočením kamery od uživatle se otočí obraz vzhůru nohama a orientaci je třeba ručně nastavit v programu.

Ke kameře je dodáván obsáhlý balíček programů, ve kterém najdete i software pro úpravu, archivaci a sdílení snímků nebo zasílání videozpráv. Pro videokonference je přiložen MS Internet Explorer a NetMeeting. Pomocí programu WebCam Monitor lze kameru použít i jako SpyCam pro hlídání prostoru - v případě pohybu se kamera aktivuje a může odeslat zprávu i s obrazem přes e-mail. Obrázky lze přes FTP automaticky ukládat i na internetový server.

Podpora Creative WebCam je zajištěna u operačních systémů Microsoft Windows 98/Me/2000/XP. Cena kamery se pohybuje kolem tisíce korun bez DPH.

Příslušenství

Diskuse