D-Link DI-634M - Rychleji a dále

1. 11. 2005 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Pomazal

Na trhu s Wi-Fi routery pro domácnosti a malé podniky jsme se konečně po delší době dočkali inovace. Přichází v podobě Wireless routeru D-Link DI - 634M. Výrobce slibuje u tohoto modelu až 8x větší dosah signálu a až 8x rychlejší přenos dat. A jak je toho dosaženo? Čtěte dále.

D-Link DI-634M - Rychleji a dále

Co na nás čeká v krabici?
Mimo samotného routeru zde najdeme také nekřížený UTP kabel pro propojení se síťovou kartou, CD s elektronickým manuálem (ovladače router nepotřebuje) a sadu šroubků a hmoždinek pro zavěšení na zeď. Samo sebou nechybí napájecí adaptér a tištěný manuál s návodem pro rychlou instalaci.

Abychom mohli router řádně otestovat a prověřit všechny jeho funkce včetně zmiňované nadstandardní rychlosti, je nutné spolu s ním používat kompatibilní hardware. Tím je v našem případě PCMCIA karta D-Link DWL - G650M, která podporuje všechny pokročilé funkce routeru a dovoluje jej využít na 100%. Zde bych chtěl ovšem upozornit, že testovaný router je plně kompatibilní i se stávajícími zařízeními specifikace 802.11b a g. Ovšem v tomto případě budete muset oželet zvýšený dosah a rychlost.

Krabice s kartou D-Link DWL - G650M obsahuje už jen nezbytné CD s ovladači (jen Windows 2000/XP) a tištěný manuál popisující rychlou instalaci.

Je celkem skladný
S rozměry přibližně 19 x 11,5 x 3 cm se vejde prakticky kamkoli. Ke snadné manipulaci přispívá také nízká hmotnost, takže se nemusíte bát, že by vám po zavěšení na zeď strhl omítku. :) K tělu jsou pak připevněny dvě antény, které lze otáčet a dále polohovat. Tato možnost nemá ani tak vliv na kvalitu a sílu vyzařovaného signálu, jako spíše na zvýšení skladnosti a možností umístění. Samotné tělo je vyrobeno z plastu v tmavě stříbrné barvě a celkově zařízení působí elegantně a odladěně. Ještě se vrátím k již zmiňovanému umístění. Řada uživatelů jistě bude chtít router nějak důmyslně skrýt (ne každý touží mít na stole další poměrně vydatně blikající zařízení). V tom případě ale myslete na to, že router při stálé celodenní zátěži přeci jen nějaké to teplo vyrobí a je tedy dobré zajistit pro něj alespoň minimální proud vzduchu.

Co se týče PCMCIA karty D-Link DWL - G650M, její rozměry a vzhled jsou dány parametry slotu. Anténa je vestavěná a kartu nelze rozšířit o externí.

Jak to všechno zprovoznit?
Instalace a konfigurace routeru a karty je na první pohled jednoduchá. Na ten druhý se mohou přeci jen objevit menší zádrhele, se kterými výrobce při sepisování svého "rychlého" návodu nepočítal.

Po připojení napájení dojde k rozsvícení indikátoru POWER (router nemá vypínač). Na zadní straně pak za použití dodávaného UTP kabelu (můžete použít i jakýkoli jiný, dokonce i křížený - směrovač sám rozpozná, o jaký typ se jedná) propojíme LAN port 1 (RJ-45) se zásuvkou vaší síťové karty, což se projeví svícením příslušné diody na předním panelu přístroje (blikání při přenosu dat) – jako u klasického switche. Pokud máte ve své kanceláři nebo domácnosti další počítače, které chcete do sítě připojit přes integrovaný switch (10/100 Mb/s), připojte je do zbývajících LAN portů 2-4.
Router je primárně určen k sdílení připojení k internetu např. z kabelového modemu, který se připojuje do portu WAN. Pro konfiguraci Vaší interní sítě (IP adresy a další nastavení všech klientských počítačů) potom může sloužit vestavěný server DHCP.

Tak a jsme připraveni poprvé spustit konfiguraci routeru. Spusťte Váš internetový browser a do pole adresa zadejte defaultní adresu směrovače (většinou 192.168.0.1). Pokud vše půjde hladce, dostanete se na webové konfigurační rozhraní routeru:

router_interface

Při prvním přihlášení k routeru doporučuji spustit průvodce, který Vás provede základním nastavením směrovače (přidělování adres, nastavení sdílení internetu, změna uživatelského jména a hesla, pojmenování a nastavení vaší bezdrátové sítě atd.) Po jeho absolvování by vše již mělo být připraveno.

Nyní máme tedy router připravený, ale ještě by to chtělo přeci jen nějaké další bezdrátové zařízení, abychom vůbec mohli provozovat bezdrátovou síť. Ke slovu přichází tedy naše PCMCIA karta D-Link DWL - G650M.
Její instalace je o poznání rychlejší a jednodušší než v případě routeru. Vložíte CD s ovladači a po nainstalování softwaru pak zasunete samotnou kartu. Instalace je naprosto automatická.

Po dokončení spusťte obslužnou aplikaci. V hlavním okně již bude detekována Vaše bezdrátová síť a po zadání příslušného klíče WEP nebo WPA (který jste jistě zadali při konfiguraci routeru) jste již připojeni. Používání klíčů WEP a WPA velice doporučuji, pokud je nepoužijete, riskujete, že se na Vaši síť připojí dobrácký soused, který pak bude mít do sítě neomezený přístup. :)
Ideální stav připojení je pak znázorněn na obrázku aplikace:

PCMCIA card interface

Jaké technické finesy tedy router nabízí?
D-Link DI-634M podporuje, jak již bylo napsáno, standardy 802.11b/g a dokáže tedy komunikovat s jakýmkoli zařízením, které tyto standardy zvládá. Navíc je ale vybaven technologií Smart Antenna s MIMO (Multiple in, Multiple out) a technologií SuperG ™, díky těmto vymoženostem dokáže se stejně vybavenými bezdrátovými zařízeními komunikovat až 8x rychleji než v případě základní rychlosti standardu 802.11b, resp. 2x rychleji než 802.11g (až 108 Mbps, což můžete vidět i na obrázku). Dosah sítě by se pak měl díky technologii Smart Antena zvýšit také až 8x. Princip této featurky spočívá ve směrovém šíření signálu. Tj. signál se již nešíří kruhově, jako u všech ostatních směrovačů, ale je zacílen přímo na adaptér, který přijímá data. Podrobil jsem tedy tuto funkci menšímu pokusu a s notebookem jsem se vydal nejdříve na cestu po schodišti a postupně jsem se odvažoval dále, dokud síla signálu nespadla pod 10% a na síť se již prakticky nedalo dostat. Svou pouť jsem skončil přibližně na konci parkoviště, a pokud odhadnu vzdálenost vzdušnou čarou, jedná se přibližně o 60 metrů (+/- 5). K tomu nutno započítat silně urbanistické podmínky panelového sídliště s vysokými domy a silnými zdmi.

Neméně podstatné jsou také bezpečnostní prvky, které tento router nabízí. Vedle kryptování WEP a WPA pro bezdrátové sítě nabízí také rozšířený firewall včetně NAT (Network Adress Translator). Dále rodičovský zámek na monitorování a řízení přístupu na Internet. Kombinace těchto funkcí spolu se systémovým logováním, statickým DHCP, VPN přechodem a síťovými diagnostickými nástroji zabezpečují komplexní ochranu sítě. Další bezpečnostní funkce zahrnují filtrování MAC a IP adres, které dokáží omezit přístup do sítě na základě zadaných parametrů. Všechny tyto funkce jsou přístupné přes uživatelské rozhraní routeru.

Co říci závěrem?
D-Link DI-634M najde své místo především v domácnostech a menších firmách. Díky své skladnosti a technologiím Smart Antenna a SuperG ™ se uplatní především tam, kde je třeba signálem vykrývat větší prostory a například díky nedostatku místa nelze použít směrovačů více. Jeho další velkou devizou je také přenosová rychlost, avšak pouze v součinnosti s jinými zařízeními podporujícími výše zmíněné technologie. Menší nevýhodou pak může být pro někoho cena: 4 746,- Kč s DPH patří přeci jen v této kategorii směrovačů k horní hranici. Pakliže budete chtít Váš směrovač využít na 100%, je nutné započítat také ceny adekvátně vybavených bezdrátových karet.

Příslušenství

Diskuse