Logitech QuickCam Fusion - Chytrá kamerka

15. 11. 2005 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Pomazal

Firma Logitech je známá jako výrobce širokého spektra počítačových periferií včetně příslušenství k notebookům. Tím je i QuickCam Fusion - webová kamera s opravdu povedenými funkcemi.

Logitech QuickCam Fusion - Chytrá kamerka

Dostaneme i sluchátka
Po vybalení z průhledné plastové krabice zjistíme, že vyšší cena je přeci jen alespoň malinko vyvážena přítomností stereofonních sluchátek s vestavěným mikrofonem. Dále v balení krom samotné kamery najdeme nezbytný manuál popisující opravdu snadnou instalaci a konečně CD s ovladači a softwarem, který zajišťuje převážnou část pokročilých funkcí.

Nejlépe se ji sedí na LCD monitorech
Kamera je primárně určena k umístění na LCD panel nebo na víko notebooku. Tomu je uzpůsoben i její design. Tělo kamery je připevněno otočným kloubem k tvarovatelné "noze", která je dimenzována tak aby se kamera dala umístit i na širší stolní LCD. "Noha" umožňuje zajistit kameře správný úhel pohledu na Váš obličej a zároveň napomáhá její stabilitě. Vzhledem k výše napsanému tedy nelze kameru položit kamkoli. I při maximálním ohybu nohy do tvaru písmene U má tendenci přepadávat a její umístění kamkoli jinam, než na LCD panel nebo víko notebooku, je problematické.

Samotné tělo kamery je vyrobeno z plastu černé barvy. Orámování optiky je kovové. Čočka je navíc opatřena výklopnou záslepkou, která by ji měla uchránit před mechanickým poškozením při přepravě a může sloužit i k pohotovému zakrytí obrazu. Velice efektně pak působí logo Logitechu, které je při aktivaci kamery modře podsvíceno. Na čelní straně se nachází vestavěný mikrofon s podélnou maskou. Celkově rozměry kamery nijak nepřekvapí a s klidem si ji můžete přibalit k notebooku do brašny, aniž byste pocítili zátěž navíc.

Sluchátka jsou provedena ve stříbrné barvě a na hlavě sedí celkem pohodlně, i když nejsou nastavitelná. Trochu mi vadilo provedení mikrofonu, který má sice tvarovatelné rameno, ale na můj vkus trochu krátké. Navíc je ke sluchátkům připevněn napevno a nelze jím otáčet, což manipulaci s ním neusnadňuje.

Instalujeme
Snadněji už to nejde. Před připojením samotné kamery vložte CD do optické mechaniky. Dojde k instalaci ovladačů a softwaru. Po resetu se již bude hlásit průvodce, který uživatele provede připojením a konfigurací kamery. Stačí tedy jen připojit kameru přes rozhraní USB 2.0 a může se začít!

Chytré funkce
CCD čip kamery má nativní rozlišení 640 x 480 bodů. V tomto rozlišení lze nahrávat video při rychlosti až 30 snímků za vteřinu. Statické obrázky pak mohou mít rozlišení 1280 x 960 bodů (1,3 megapixely), případně za použití interpolace (softwarové dopočítávání obrazových bodů) až 4 megapixely, což je nejvíce mezi současnými dostupnými web kamerami na trhu (avšak kvalitu interpolace nepřinese, jde spíše o reklamní trik společný všem výrobcům).

Již sem se zmínil o integrovaném mikrofonu. Díky softwarové technologii Logitech RightSound jej lze bez problému použít pro hovory i při současném používání reproduktorů. Tento software zabraňuje vzniku ozvěny, a tím i následné zpětné vazby (feedback), která se projevuje oním velmi nelibým pískáním. V praxi tato vychytávka funguje nečekaně dobře. Nesmíte ovšem přikládat kameru přímo k reproduktorům.

Ovládací software je velice intuitivní (viz. obrázek). Po poklepání na ikonu se zobrazí hlavní okno aplikace, které Vám nabídne spuštění nejběžnějších komunikačních programů jako je MSN Messenger, Yahoo!, AOL a další. Pokud nejsou nainstalovány, automaticky přejdete na danou download stránku. V nabídce z nepochopitelných důvodů chybí ICQ, to ale neznamená že, by s tímto messengerem nešla kamera použít.
Obraz, který pak Váš protějšek uvidí, bude stát opravdu za to. Technologie Logitech RightLight zajišťuje lepší světelnou citlivost, optimalizaci tónů pleťových barev a současně minimalizuje zkreslení obrazu.

Z hlavní nabídky lze také otevřít okno konfigurace kamery a mikrofonu. Vedle běžných věcí jako je barva a kontrast lze nastavit i velice povedenou funkci zaměřování obličeje (face tracking). Je zcela normální, že se člověk před počítačem hýbe. Tato funkce zaznamenává pohybující se objekty (Vás) a automaticky se na ně zaměřuje. Jste tak vždy v obraze =) Lze nastavit i mód pro více uživatelů před kamerou, nebo tuto featurku zcela vypnout.

Logitech QuickCam Fusion je dodávána se softwarem Logitech Video Effects. Tento program umožňuje vytvoření Vašeho avatara a jeho následného použití místo Vaší skutečné tváře. Můžete se tak změnit v dinosaura nebo roztomilého aliena. Tito avataři jsou plně 3D a napodobují Vaši mimiku a úšklebky.

Aby ovšem avatar mohl mimiku napodobovat, musíte nejdříve pomocí speciálního průvodce nasnímat a zachytit svůj obličej. Tato akce chvilku trvá, a zvláště při horších světelných podmínkách můžete snímání opakovat i 20x, než budete s výsledkem spokojeni.

A pokud zrovna nebudete chtít s nikým komunikovat, ale jen nahrávat video či pořizovat fotografie, není nic jednoduššího, než použít dodávaný software, který tyto funkce jednoduše zpřístupní. (Na obrázku je záběr na vnitřek mého PC)

Hračka pro náročnější
Logitech QuickCam Fusion je elegantní kus hardware pro náročnější uživatele. Vyšší cena (2.600 Kč bez DPH) je kompenzována mnoha opravdu vychytanými funkcemi v podobě dodávaného software a kvalitního obrazu. Menší nevýhodou pak pro někoho mohou být omezené možnosti umístění kamery, která je svou konstrukcí primárně určena pro umístění na notebooky a LCD.

Fotogalerie

Příslušenství

Diskuse