Logitech QuickCam for Notebooks Pro - megapixel pro váš notebook

4. 10. 2005 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Michal Hron

Známá firma zabývající se výrobou příslušenství Logitech připravila pro uživatele přenosných počítačů povedenou webovou kameru, jejíž vzhled i konstrukční řešení je od začátku navrženo speciálně pro použití v terénu - přichytává se k víku displeje notebooku a umí pořizovat obraz i za šera.

Logitech QuickCam for Notebooks Pro - megapixel pro váš notebook

Malé překvapení navíc
Balení tohoto příslušenství patří k těm, u jejichž rozbalovaní se zapotíte. Jedná se totiž o ze všech stran zatavený plastový výlisek, tudíž s otevíráním budete mít práce víc než dost. Uvnitř na vás čeká kromě samotné webové kamerky i sluchátkový headset s mikrofonem, CD s potřebným programovým zázemím, šikovné pouzdro pro pohodlné přenášení setu a manuál, který ale bohužel neumí česky.

Tělo kamerky má rozměry 6 x 2.3 x 0.9 cm, u posledního rozměru ale musíte počítat ještě s předsunutým objektivem. Kamera je vyrobena z plastu a ozvláštňuje ji stříbrný pruh v imitaci kovu s chromovým logem výrobce. Na zadní straně je umístěna spona pro přichycení na displej - manipulace s ní nepatří mezi nejkomfortnější, svůj účel ale splní. Nad ní pak z kamery vyúsťuje datový kabel USB, samozřejmě si rozumí se specifikací USB 2.0. Ač je kamerka poměrně malá, její výška bohužel zapříčiňuje malé, asi centimetrové zakrytí displeje (závisí na typu notebooku a šířce rámečku kolem LCD). Kamerka obsahuje i vestavěný mikrofon, jehož citlivost i kvalita snímání zvuku je velmi vysoká. Logitech zde použil technologii RightSound zamezující zpětné vazbě od reproduktorů.

S webkamerou lze pořizovat snímky v rozlišení 1,3 Mpix a natáčet kvalitní video. Pro zkvalitnění obrazu používá technologie RightLight, která zajišťuje velmi dobrý obraz i při velmi nízké intenzitě světla.

Headset je vyroben z pružného materiálu a využívá uchycení za uchem - jedná se o první sluchátko podobného řešení, které si s mým smyslovým orgánem doslova kvitovalo. Jeho přítomnost na uchu téměř neucítíte, reproduktor drží přesně tam, kde má. Jeho zvuk je vzhledem k jeho velikosti a předurčení kvalitní, citlivost mikrofonu umístěného na přívodním kabelu zcela dostatečná.

Pro práci i pro zábavu
Instalace kamery je velmi jednoduchá a stačí pouze nainstalovat dodávaný software od výrobce, případně nainstalovat jen ovladače a využívat systémových prostředků a nástrojů. Systém poté nevyžaduje restart a příslušenství ihned plně funguje. Headset samozřejmě žádnou instalaci nevyžaduje.

Programová výbava výrobce dodá systému potřebné funkce, třeba jako již zmiňovanou technologii RightLight. Pro práci využijete kvalitního rozlišení 1,3 Mpix, které lze díky softwarové interpolaci zvýšit až na 4 Mpix. Fotografie jsou poměrně kvalitní, pro použití na prezentacích nebo pořízení potřebné fotky z terénu určené k použití na webu více než dostačující. Zábava pak spočívá v podpoře nejznámějších Instant Messangerů jako je MSN nebo AIM a především v možnosti převést pomocí dodávaného softwaru mimiku své tváře na jednu z animovaných postaviček na displeji vašeho notebooku. Při aktivním přenosu lze dodat na vaši tvář i animované předměty jako je královská koruna, knír či brýle - jejich správné umístění na váš obličej funguje naprosto spolehlivě :-).

Nová kamera Logitech se vyznačuje i širokoúhlým záběrem přibližně 78 stupňů, jste-li před obrazem sami, dokáže si kamera pohlídat optimální záběr vašeho obličeje – automaticky přibližuje a posouvá obraz. Pomocí softwaru lze i jednoduše odesílat videomaily, nastavení kamery dovoluje zrcadlení obrazu v obou osách (vertikálně, horizontálně).

Hezké, ale má to mouchy
QuickCam for Notebooks Pro je na první pohled velice povedená přenosná webkamera, která má jedinou nevýhodu - drobné zasahování těla kamerky do prostoru displeje. Její možnosti jsou široké a kvalita snímání i softwarového zázemí velice dobrá. Pochválit musím přibalení praktického pouzdra pro přenášení a komfortní headset. Některé lidi může odradit cena, která je 2.933 Kč bez DPH. Na zařízení se vztahuje dvouletá záruční lhůta.

Fotogalerie

Příslušenství

Diskuse