Microsoft Fingerprint Reader - nástup biometrie

3. 5. 2005 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Martin Janouch

Každý by rád měl svá data v notebooku v bezpečí. Ne každý ovšem věří pouhému softwarovému řešení pomocí hesel. Proto jsou tady biometrické metody a s nimi rozpoznávání otisku prstu.

Microsoft Fingerprint Reader - nástup biometrie

Dnes je již obvyklé, že každý z majitelů notebooků vlastní hned několik přístupových hesel k nejrůznějším službám. Ovšem vzhledem k složitosti správy takových hesel se v poslední době ukazuje, jak nezbytná je jejich centralizace do jednoho zabezpečovacího systému. Některé hardwarové firmy v čele s IBM již začaly začleňovat do svých notebooků různé interní biometrické metody zabezpečení. Velké množství odborníků dává z těchto metod přednost, díky jednoduchosti zařízení, rozpoznávání otisku prstu. Aby nepřišli zkrátka majitelé notebooků bez tohoto vybavení, jsou na trhu k dispozici externí USB čtečky otisku prstu. Jednou z nich je Microsoft Fingerprint Reader.

Tato čtečka vám umožňuje přihlašovat se do systému Windows jediným dotykem prstu bez nutnosti pamatovat si přístupové heslo. Při zapnutí funkce Rychlé přepínání uživatelů v systému Windows XP můžete dokonce rychle přepínat i mezi jednotlivými uživatelskými účty bez odhlášení se od počítače. Nemusíte tak vůbec ukončovat aplikace a zavírat jednotlivé soubory. Veškerý váš nesdílený obsah zůstane utajen.

To ovšem není jediná výhoda. Díky snadno ovladatelnému software můžete jakékoliv zadávání hesel v programech a na webu nahradit vaším otiskem prstu. Při první návštěvě webu požadujícím heslo přiložíte prst na čtečku a zadáte správné přihlašovací informace. Při jakékoliv další návštěvě pak už přihlašování probíhá jen přiložením prstu na čtečku. Tento systém je velice rychlý a pružný. Do paměti čtečky si můžete uložit více otisků od jednotlivých uživatelů a přidělovat jim různá práva. Pokud si navíc u čtečky aktivujete funkci PINu nebo hesla, lze ji využít jako tzv. dvoufázovou autentizaci, která vám zajistí maximální možnou bezpečnost.

Pokud si myslíte, že vám tato konkrétní čtečka nebude vyhovovat, můžete si vybrat i mezi jinými produkty dostupnými na českém trhu. Všechny mají velice podobný technologický základ i softwarovou úroveň služeb, liší se hlavně designovým provedením. Můžete mezi nimi najít čtečku s podobou Flash disku i čtečku zabudovanou do PCMCIA karty. Cena kolísá v rozpětí 1500 až 6000Kč bez DPH.

Cena MS Fingerprint Reader se pohybuje okolo 1700Kč bez DPH. Je vhodná pro všechny, kdo dle zásad správné bezpečnosti nepoužívají jedno jediné heslo pro veškeré zabezpečení počítače i webů, i pro ty, kdo jen nechtějí ztrácet čas stálým zapisováním registračních údajů a bojí se využívat cookies uložených v počítači a snadno zneužitelných v síti.

Příslušenství

Diskuse