Maxtor Shared Storage Drive 200 GB - externí síťový disk

12. 7. 2005 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Miroslav Kupka

Potřebujete rychle zálohovat svá data z notebooku? Pomoci vám může externí síťový disk, který navíc nabízí možnosti snadného nastavení pro více uživatelů a sdílení dalších externích zařízení. Jeden takový s kapacitou 200 GB jsme pro vás otestovali. Doporučená koncová cena je necelých 8 tisíc Kč bez DPH.

Maxtor Shared Storage Drive 200 GB - externí síťový disk

Základní popis
Disk je uložen v matně stříbrném kovovém, precizně provedeném pouzdře s rozměry 41 x 140 x 271, které zároveň slouží jako chladič disku. Předek konstrukce tvoří tlačítko Power s indikační diodou. Oranžová barva oznamuje stav startování, zelená barva připravenost disku k použití. Na zadním panelu je umístěn hlavní konektor (RJ-45) pro připojení disku do sítě, dále 2 rozšiřující porty USB 2.0, reset, zámek zařízení a větráček odvádějící teplo. Váha zařízení je 1,7 kg. Celé tělo se dá umístit do plastového stojanu, což vylepšuje nejen estetický pohled na přístroj, ale i možnosti jeho umístění doma nebo v kanceláři.

HW parametry
Data jsou uložena na 3,5 palcovém firemním disku Maxtor 200 GB, 8 MB cache, 7200 ot./min přes rozhraní Ultra ATA 133. Průměrná přístupová doba je menší nebo rovna 9.0 ms. Existuje také lepší varianta s 300 GB diskem, 16 MB cache a 7200 ot./min.

Zařízení lze připojit k ethernetu, do switche nebo routeru přes síťový konektor RJ-45 na základě komunikačního rozhraní 100BaseT (100Mbit) nebo 10BaseT (10Mbit). Maximální teoretická rychlost komunikace při použití 100 Mbitového kabelu je tedy 12,5 MB/s. Teoretická přenosová rychlost disku činí až 133 MB/s. Je tedy škoda, že zařízení nepodporuje připojení vyšší rychlostí 1 Gb, kde teoretická propustnost dosahuje až k hranici 125 MB/s. Při praktickém testu se testovaný image soubor přenášel a zapisoval rychlostí kolem 5 MB/s a četl rychlostí 7 MB/s. K disku lze přes 2 konektory USB 2.0 na zadním panelu připojit i jiná externí zařízení (např. USB paměťovou "klíčenku", tiskárnu atp.) a sdílet je do sítě takže připojením jediného kabelu (síťový RJ-45) lze po příchodu domů nebo do kanceláře napojit hned několik zařízení najednou.

Konfigurace probíhá přes webové rozhraní. Zařízení v sobě obsahuje DHCP server pro automatické přidělování adres.

Instalace zařízení
Zapojení kabelů probíhá bez sebemenších problémů. Startování zařízení trvá zhruba 1 minutu. Poté zelená dioda svým neustálým dvojitým poblikáváním oznamuje možný prístup k disku.

Aplikace Maxtor Quick Start
Program slouží k prvotnímu nalezení a nastavení zařízení přes síť. Aplikace po spuštění detekuje typ zařízení na síti a přidělenou adresu síťové karty. (Pro úspěšnou detekci je třeba, aby ve vlastnostech síťové karty bylo nastaveno automatické získání IP adresy ze serveru DHCP nebo aby počítač byl ve stejné síti, jako je zařízení Maxtor.)

Po úspěšné detekci program nabízí 3 záložky:

1) Definování uživatelů a jejich hesel
Po nadefinování uživatele se ve Windows XP objeví zařízení jako síťová jednotka pod svým Network ID a jménem uživatele a na pracovní plochu se přidá zástupce tohoto disku a uživatele.

2) Drive management
Po spuštění tohoto odkazu se nastartuje webové rozhraní s mnoha funkcemi.

3) Drag and sort
Zaškrtnutím položky se aktivuje funkce třídící sobory podle typu (konkrétně podle přípony) do soukromých adresářů.

Webové rozhraní
Rozhraní se spouští zadáním přidělené adresy do internetového prohlížeče (např. Internet Explorer nebo Firefox) nebo z aplikace Maxtor Quick Start. Webové rozhraní nabízí 5 záložek pro různá nastavení a zde uvádím stručný přehled:

1)Setup (nastavení)
Nastavuje základní systémové prvky (jazyk, datum, čas a adminstrátorský účet).

2)Accounts managements (ovládání účtů)
Přidává, maže a mění účty a práva jednotlivých uživatelů. Každý uživatel může mít povoleno nebo zakázáno vstoupit do sdíleného adresáře, dále může mít plné, nebo jen omezené právo číst své adresáře a v neposlední řadě lze nastavit právo vstupu do adresářů jiných uživatelů.

3)Shared folder management (ovládání sdílených složek)
Přidává a maže sdílené adresáře, nastavuje přístup ke sdíleným adresářům. Umožňuje vytvořit veřejný přístup k libovolnému uživateli pro všechny ostatní. Přístupnost veřejných adresářů se může také dočasně pozastavit a později znovu reaktivovat.

4)Advanced settings (rozšířené nastavení)
Mění název zařízení a skupinu. Systémová údržba nastavuje čas k uspání disku, diagnostikuje a opravuje chyby na disku a umožňuje upgradovat firmware. V rozšířeném nastavení lze naformátovat připojený USB disk, znepřístupnit tiskárnu nebo další USB zařízení.

webové rozhrani

Pracuje tiše
Malý větráček na zadním panelu je téměř neslyšitelný, stejně i tak disk. Zařízení se dá umístit kamkoli, ale vzhledem k jeho pěknému designu by byla škoda jej někam schovávat. Operační teplota disku udávaná výrobcem se pohybuje v rozmezí od 5°C do 35°C.

Příslušenství
plastový stojánek
4 m AC napájecí kabel
2 m síťový kabel typu Cat5e
vícejazyčný manuál (bohužel bez českého jazyka)
2 x CD se software (Aplikace Maxtor Quick Start, Dokumentace v PDF)

Závěr
Maxtor Shared Storage Drive s kapacitou 200 GB je určen jako úložiště dat přímo na síti. Jeho předností je použitelnost pro více uživatelů a široké možnosti nastavení přístupových práv do jednotlivých adresářů. Vzhledem k maximální teoretické přenosové rychlosti síťového rozhraní 100 Mbit se příliš nehodí k zapojení do rychlejších sítí a výkon disku přístupný uživateli je tak omezen. I přesto se jedná o praktické zařízení pro ukládání dat s možností sdílení dalších USB zařízení. Hodí se pro domácí uživatele či malé kanceláře.

Klady a zápory
+ velký, rychlý disk
+ tichý chod
+ bohaté nastavení práv uživatelů
+ možnost připojení dalších zařízení přes USB 2.0

- pomalé komunikační rozhraní "jen" (max 100 Mbit/s)
- webové rozhraní ani manuál není v českém jazyce

Foto galerie Maxtor Shared Storage Drive 200 GB


Příslušenství

Diskuse