Microsoft Wireless Optical Desktop - bezdrátové ovládání

22. 3. 2005 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jan Šesták

Microsoft Wireless Optical Desktop je sada stylové klávesnice a myši. Obě zařízení fungují bezdrátově, tudíž jejich možnosti využití jsou příjemné např. pro uživatele, kteří svůj notebook často používají i s externím monitorem jako klasické PC.

Microsoft Wireless Optical Desktop - bezdrátové ovládání

Nejprve se tedy podívejme na klávesnici. Ta je oblečena do černo-stříbrného kabátku, jenž jí dodává určitý kus elegance. Klávesy jsou více méně rozmístěny standardně a s určitým stupněm ergonomie. Klávesnice má, pro MS typické, ergonomické zakřivení kláves a pod klávesami opěrku pro ruce. Kvůli zakřivení jsou klávesy T, Y, G, H, B a N o něco širší a mezerník s celou spodní řadou kláves zase o něco vyšší. Na první pohled to působí nobvykle a zvláštně, běžná klávesnice vedle MS vypadá nicotně. Na zakřivení si lze rychle zvyknout a psaní se po čase stane příjemnou rutinou. Zajímavá je velká klávesa Delete, ale kvůli ní byl Insert přesunut na společnou klávesu s PrintScreen, a proto pro přepínání mezi oběma funkcemi vznikla další klávesa "F Lock", která podle mne zbytečně používání klávesnice komplikuje. Kromě běžně užívaných kláves obsahuje klávesnice i programovatelná a doplňková tlačítka, kterých je téměř dvacet.

Levá část je osazena pěti klávesami pro jednoduché spuštění vybraných programů nebo rychlé otevření požadovaných složek. Nad klávesnicí je další 5 tlačítek. Všech 10 jmenovaných lze libovolně nastavit pro rychlé spuštění programů, dokumentů či webových stránek. Kromě této pětice lemují horní okraj klávesnice i další tlačítka pro ovládání multimediálních souborů a hlasitosti reproduktorů. Celou plejádu vymožeností pak doplňuje posuvník, jehož hlavní náplní práce je pohodlné zvětšování/zmenšování obrázků, dokumentů či webových stránek. Použití je celkem jednoduché, ovládáte jej intuitivně nahoru a dolů, navíc rychlost změny velikosti můžete definovat v jednoduchého programu, jenž je dodáván s klávesnicí.

Při dlouhodobém použití se u klávesnici projevily dva občasné neduhy. Někdy se stalo, že po stisku klávesy se znak napsal do textu vícekrát za sebou (např. chcete napsat "slovo" a namísto toho se na obrazovce objeví "slovoooo"). Druhým neduhem byly výpadky při delším držení kláves Shift nebo Alt, takže např. při vybírání textu šipkami společně se Shiftem se najednou text přestal vybírat, protože Shift se deaktivoval. Nakonec se ukázalo, že problém byl možná způsoben jen připojením přes PS2 rozhraní (zkoušeno na jednom počítači). Při napojení na USB se popisované chyby neopakovaly.

Co se týče myši, ta má příjemný tvar neutrálně uzpůsobený jak pro leváky tak pro praváky. Barevně je stejně jako klávesnice sladěna do černo-stříbrného odstínu. Myš obsahuje dvě běžná tlačítka a dnes již neodmyslitelné (alespoň pro mne) rolovací kolečko. To lze i naklánět do stran, což je příjemné pro horizontální pohyb v dokumentu. Myš je optická, takže nehrozí zanášení kolečka a následné omezení funkce.

Ke kompletu je dodáván ovládací programový balík, který umožňuje intuitivně provádět veškerá nastavení jak klávesnice, tak myši. U notebooku je detekován i touchpad, který lze rovněž nastavit dle potřeb uživatele. Program rovněž hlásí stav baterií a sílu komunikačního signálu.

Myš, stejně jako klávesnici, napájí dvě AA baterie, ale s tím rozdílem, že myšku rozjedete i na jednu baterii. Podle údajů z manuálu by baterie měly vydržet až půl roku. Se sadou jsem pracoval cca měsíc a baterie stalé v pohodě jedou, takže na tom něco bude. Obě zařízení se k počítači připojují pomocí malé krabičky, kterou je možno připojit přes 2x PS2 (pro myš i klávesnici jeden konektor) nebo přes jeden USB konektor, což je mnohem pohodlnější a pohotové obzvláště pro uživatele notebooků. Komunikační rozhraní je napájeno kabelem z počítače.

Orientační koncová cena se podle webu výrobce pohybuje kolem 2.699,- Kč včetně DPH, tedy cca 2.270 Kč bez DPH. MS nabízí i jiné variace klávesnic a myší včetně různých barevných kombinací.



Jan Šesták, Viktor Péder

Příslušenství

Diskuse