Option GlobeTrotter Combo EDGE - data kdekoli

16. 8. 2005 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Michal Hron

Pokud skutečné potřebujete připojení k internetu, ať už se nacházíte kdekoli, nabízejí vám operátoři možnost výhodného nákupu datových karet do PCMCIA slotu. Dosud byl však i přes nesporný úspěch datové služby EDGE pramalý výběr, který firma Option alespoň částečně vyplňuje svým produktem.

Option GlobeTrotter Combo EDGE - data kdekoli

Žádaná placka
Ve svém okolí často slýchávám polemiku nad nákupem datových karet pro notebooky či externích řešení ke stolním PC. Je jasné, že člověk využívající mobilní připojení k internetu jen sporadicky není ochoten vydávat nemalý peníz za separátní řešení – navíc, když si může za velmi podobnou cenu zakoupit nový mobilní telefon s podporou EDGE. Na druhé straně jsou ale ti, kteří se bez internetu v terénu jednoduše neobejdou a zároveň potřebují pohodlně telefonovat. V takovém případě se nákup datové karty vyplatí mnohem více už jen díky možností pořízení nové SIM karty určené jen a pouze pro datový tarif. Datové karty jsou navíc nabízeny stejně jako mobilní telefony za výhodné ceny dané výší vaší měsíční útraty.

Kartu Option Globetrotter Combo EDGE nabízí pro své zákazníky mobilní operátor T-Mobile, který nám ji také k testování zapůjčil. Bohužel ale ne v originálním balení, do rukou se nám tak dostala pouze samotná datová karta, která krom GPRS a EDGE zvládá i sítě WLAN specifikace „b“ i „g“, a podpůrný software na CD. V obchodě dostanete to samé, avšak originálně zabalené v růžové krabici. Za zmínku stojí i fakt, že tento artikl se v nabídce pohybuje již od 1 Kč.

Vše při starém
Na samotné kartě není až tak co popisovat - pokud jste někdy podobné příslušenství používali, umíte si představit její vzhled. Tvar je daný zavedeným standardem a ani použití kombinace kovu a plastu nepřekvapí. Karta je příjemně malá, což je dáno především důmyslným řešením zašoupávací anténky (některá konkurenční řešení používají přípojné anténky, které se při transportu oddělí od karty, a jsou tak náchylné ke ztrátě). Vzhledem k šíři možností karty jsem byl její velikostí příjemně překvapen – Option Combo EDGE totiž kombinuje podporu služeb GPRS/EDGE s bezdrátovou technologií WLAN specifikace „b“ i „g“ což se může hodit uživatelům starších či levnějších notebooků, které nemají integrované WiFi.

Z notebooku vyčnívá po vložení jen malá plastová část, která kromě zmiňované anténky ukrývá i červenou diodu pro kontrolu funkčnosti a velmi vítaný konektor pro externí anténu. Ač je řešení integrovaného přijímače vcelku povedené, je velmi náchylné na poškození. Při nošení v brašně se velmi ráda anténka sama vysouvá, což není zrovna příjemné. Navíc u našeho vzorku se odchlipoval i zbývající plast vyčnívající části, což bych ale přisoudil tomu, že výrobek již prošel testováním v mnoha redakcích. Posledním zajímavým detailem je slot pro SIM kartu na spodní straně datové karty, na jehož řešení si bude stěžovat opravdu málokdo.

Communication Centre
Instalace zařízení je velmi jednoduchá záležitost. Po zasunutí karty a vložení podpůrného CD absolvujete třikrát průvodce nově rozpoznaným hardwarem a poté se vrhnete na instalaci obslužných programů. Pro méně zkušené uživatele je připraven povedený program od T-Mobile, jehož název zmiňuji v nadpisu tohoto odstavce. Communication Centre komunikuje v naší mateřštině a je velmi přehledný. Kromě připojení k internetu a posílaní SMS však toho mnoho nedokáže. Chybí mu zcela funkce pro připojení k síti WLAN. Jedinou zajímavost tohoto programu vidím ve velmi přehledném grafu zobrazujícím se v pravé dolní části, jemuž lze nastavit průhlednost.

Mnohem větší možnosti nabízí program nazvaný GlobeTrotter Mobility Manager od samotného výrobce karty, který se může pochlubit ucelenou správou všech funkcí, které karta nabízí. Přehled máte nejen nad datovým připojením pomocí mobilní sítě, ale i například o výše zmiňované bezdrátové síti. Navíc oproti řešení od T-Mobile lze posílat SMS i v případě, že jste právě připojeni. Uživatelské prostředí tohoto programu je jen v angličtině, ale natolik přehledné, že mu porozumí většina uživatelů. Velmi vítám i jednoduchý grafický přehled o síle signálu a právě využívané datové technologie.

Pokud se vám však nebude zamlouvat ani jedno řešení, které T-Mobile k tomuto produktu dodává, můžete naplno využít jen prostředků nabízených vaším operačním systémem.

Chybky se najdou
I přesto, že integrovaná anténka se oproti jiným datovým kartám může zdát malá, má Option Combo EDGE slušnou citlivost i bez bez externí antény. Přesto se často může stát, že EDGE není dostupný - to je ale dáno především vývojovým stádiem této služby, jejíž pokrytí je doposud jen v několika málo velkých městech a i zde má daleko k ideálnímu stavu. V takovém případě se budete muset spokojit s klasickým GPRS, které je při práci znatelně pomalejší. K přepínání mezi GPRS a EDGE dochází automaticky, je řízeno sítí poskytovatele služby, a tak se tím uživatel nemusí nijak zabývat. Velmi bych vítal toto chování i v případě, že je v dosahu otevřený Wi-Fi HotSpot s lepší konektivitou. Bohužel je ale Wi-Fi zcela nezávislé na připojení přes mobilní síť - bylo by hezké, kdyby šlo takto jednoduše nastavit priority připojení dle jeho maximální rychlosti. Zmínit musím i možnost využití služby T-Mobile HotSpot, která vám zajistí možnost připojení k přístupovým bodům označených příslušným logem. Tato služba má bohužel ještě menší pokrytí než EDGE, a tak zůstává spíše občasným příjemným zpestřením na některých frekventovaných místech, nejčastěji v pražských hotelech.

Skutečný pracant
Pokud hledáte řešení mobilního internetu, je pro vás karta Option GlobeTrotter Combo EDGE jednou z mála možných voleb. Pro občasné připojení je stále lepší volbou pořízení mobilního telefonu s podporou funkce EDGE, avšak pro pracovně vytížené lidi se hodí právě řešení pomocí datové karty. V případě, že se zaručíte utrácet u T-Mobile například schůdných 892,50 Kč měsíčně, lze datovou kartu získat za příjemnou cenu 999 Kč včetně DPH. Cena za samotné zařízení nevázané na služby mobilního operátora pak činí rovných 5999,- Kč včetně daně.

Příslušenství

Diskuse