Prestigio Pocket Drive - 20 Giga v kapse

21. 6. 2005 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Michal Hron

V poslední době se stávají boomem mobilní úložiště, které v sobě skrývají mnoho výhod. Firma Prestigio si tento trend včas uvědomila a na trh uvedla prvního zástupce nové produktové řady přenosných pamětí. Jeho název je nevýrazný, leč vše říkající – seznamte se s Pocket Drive.

Prestigio Pocket Drive - 20 Giga v kapse

Malá a přesto velká
Nová databanka od Prestigia je distribuována v poměrně malé stříbrné krabici, na níž jsou napsány snad všechny důležité informace, které si může zákazník před koupí přát. Jak už ale bývá zvykem, její vnitřek krom důležitých součástí a samotného produktu zaplňuje především plastový výlisek se semišovým povrchem ukrývající ve svém středu to hlavní – nenápadný čtvereček kovového vzhledu.

V balení naleznete jednoduché pouzdro v imitaci kůže pro bezproblémový přenos databanky, uživatelskou příručku, která je až minimalisticky „výmluvná“, a dva propojovací kabely. První z nich (přibližně 70ti centimetrový) kombinuje na jedné straně dva klasické konektory USB, na straně druhé pak miniUSB a poslouží především u starších počítačů, jejichž porty nemají dostatečné napájecí schopnosti – připojením obou konektorů tak napájíte zařízení ze dvou portů, což je více než dostatečné. V případě, že s napájením nemáte potíže, lze využít druhý kabel fungující v podstatě jen jako redukce z běžného USB portu na port miniUSB. Ten je ale vzhledem ke své délce 10ti centimetrů dle mého názoru téměř nepoužitelný, raději jsem sáhl po mnohem delší alternativě.

Pro velkokapacitní paměťová média je důležitou vlastností i přenosová rychlost, která je v tomto případě zajištěna podporou USB 2.0 – samozřejmostí je i zpětná kompatibilita a disk se nebude bránit ani standardu verze 1.1. Pro komunikaci s PC nepotřebujete žádný ovladač, stačí zařízení připojit a používat. Kdyby takhle vypadala všechna zařízení chlubící se popisem Plug&Play, mohli bychom jásat. Výjimkou jsou jen systémy MS Windows 98 a Mac OS 8.6, u kterých budete muset navštívit stránky výrobce a ovladač si stáhnout. Na Linux mnoho výrobců rádo zapomíná a nejinak je tomu i v případě Prestigia. Samotná práce se zařízením je velmi jednoduchá a ačkoli se tisková zpráva zmiňuje o dodávaném programu pro zálohování a obnovení vašeho počítače, budete jakoukoli „stříbrnou placku“ v balení hledat marně.

Elektronická tabatěrka
Samotný externí disk se tváří velmi nenápadně a mé blízké okolí si ho často pletlo s povedenou tabatěrkou. Popravdě řečeno, tyto na první pohled zcela odlišné věci mají něco společného – do běžné tabatěrky uložíte 20 cigaret, do nového Pocket Drivu rovnou 20 GB dat. Na krabičku o rozměrech 75 x 79 x 11 mm je to úctyhodný výkon, který má na starost 1,8“ disk od firmy Hitachi. Jeho chod je skutečně tichý, jen občas se připomene charakteristickým zvukem hlaviček. Prestigio Pocket Drive je navíc i velmi hezky proveden, jeho obvod tvoří chromovaná lišta ukrývající pouze tříbarevnou LED diodu a miniUSB port, zbývající plochy jsou matně kovové a jedna z nich nese logo výrobce. Dioda slouží pouze k indikaci připojení disku, v zápis či čtení můžete jen tiše doufat – žádnou zpětnou vazbu při těchto činnostech bohužel nedostanete. Nemohu si odpustit poznámku, že neposedné blikání tříbarevné diody je sice efektní, ale dělá ze zařízení spíše pouťovou hračku.

Hlavně pro pracanty
Prestigio Pocket Drive je velmi povedenou pomůckou pro pracovně vytížené lidi, kteří potřebují jednoduše a často přenášet svá data z místa na místo. Díky své váze (95g) a kompaktním rozměrům toto zařízení téměř neucítíte ani v náprsní kapse košile. Zařízení navíc u nejvíce používaných operačních systémů nevyžaduje žádnou instalaci a jeho použití je tak velmi komfortní. Vzhledem ke koncové ceně cca 3.600 Kč bez DPH se ale vyplatí zapřemýšlet, zda vůbec tak velké úložiště využijete a nesáhnete raději po některé klasické Flash paměti, jejíž výhoda spočívá nejen v ceně či rozměrech, ale i mnohem menší náchylnosti na neopatrné zacházení.

Příslušenství

Diskuse