Samsung YP-U1 - flash disk s MP3

20. 12. 2005 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Michal Hron

V portfoliu firmy Samsung nalezneme zařízení nejrozmanitějšího zaměření a to od praček až k mobilním telefonům. Nikoho pak zřejmě nepřekvapí, že se Samsung nevyhnul módě MP3 přehrávačů a modelem YP-U1 si razí cestu k masám uživatelů i za použití netradičních prvků.

Samsung YP-U1 - flash disk s MP3

Co je malé, to je hezké
Balení tohoto Samsungu dává na první pohled zcela jasné informace o svém obsahu včetně zmínky o minimální doporučené konfiguraci počítače. Má efektní průhled, ve kterém vidíte samotný MP3 přehrávač, a poskytne vám vše potřebné. Po rozbalení zde naleznete kromě hlavního produktu i kvalitní stereofonní sluchátka (tzv. špunty), CD se synchronizačním softwarem, šňůrku pro nošení přehrávače na krku, uživatelskou příručku a samozřejmě nebylo zapomenuto ani na kvantum reklamních a informačních letáčků ;-).

Samotný přehrávač má rozměry 85 x 25 x 13 mm, váhu bohužel výrobce neudává. Můžete si být ale jisti, že tohohle drobečka v kapse jistě neucítíte. Do redakce se nám dostala tmavě modrá metalická varianta, na trhu je ale přehrávač k dostání i v černé a bílé variantě. Právě v bílé vypadá pak tento Samsung velmi elegantně a velmi připomíná nejmenší variantu slavného iPodu. Kromě barvy si lze samozřejmě zvolit i paměťovou kapacitu flash paměti a to mezi 256 MB (náš případ), 512 MB nebo rovnou 1 GB.

Tělo Samsungu je vyrobeno celé z plastu a kromě zaoblené spodní hrany se jedná o jednoduchý kvádřík. Po jeho stranách jsou pak stříbrné linie, které v horní části plynule přecházejí do efektního ouška, ke kterému se připevňuje již zmiňovaná šňůrka. V této časti najdeme i běžný 3,5 mm Jack zdířku pro připojení sluchátek a nenápadnou dirku ukrývající vestavěný mikrofon. Na stranách najdeme i tlačítka pro spuštění/pozastavení přehrávání, spuštění hlasového záznamníku a i velmi praktickou posuvnou klávesu určenou k zamčení všech kláves.

Nejzajímavější prvky jsou ale logicky na přední straně přístroje, kde nalezneme především malý, ale plně dostačující, čtyřřádkový a bíle podsvícený displej. Hned vedle něj je hlavní ovládací klávesa, která se skládá z velkého středového tlačítka Menu a kroužku okolo něj, na kterém jsou ve čtyřech směrech umístěny nejdůležitější ovládací prvky. Ač vypadá tento shluk kláves titěrně, ovládá se naprosto bez problémů.

Samsung YP-U1 nepotřebuje žádný datový kabel, k počítači se připojuje svým vlastním USB konektorem. Ten je výklopný pro potřebu přenosu dat a při poslechu hudby je zakryt posuvným kouskem plastu a takže nijak nevyčuhuje a nepřekáží. Toto řešení je velmi elegantní a praktické - nehrozí totiž ztráta odnímatelného víčka, které zpravidla bývá u mnoha podobných konkurentů. Pomocí USB konektoru se nabíjí i vnitřní baterie Li-Pol, která přehrávači umožní až 13 hodin provozu.

Samsung v praxi
Zařízení s označením YP-U1 samozřejmě není jen čistokrevný MP3 player. Jeho specifika - jak paměťové, tak velikostní – vychází z velmi oblíbených flash disků. Z toho jasně vychází i fakt, že software dodávaný se zařízením je v podstatě zbytečný (hodí se spíše pro starší Windows 95/98), jelikož u přístroje je samozřejmostí podpora Mass Storage. Žádné ovladače tak nepotřebujete (u Windows XP), zařízení jen připojíte k počítači a už můžete s klidem vyměňovat data.

Instalací programu získáte pouze možnost konvertovat hudební skladby do zadaného formátu a se zvoleným bitrate. To ale umí i Windows Media Player a programové zázemí Samsung Media Studio se mi tak jeví jako zcela zbytečné. Navíc skladby kopíruje pouze do rootu MP3 přehrávače, přičemž on samotný si velice jednoduše poradí s adresářovou strukturou.

Pokud jste si již nakopírovali oblíbenou hudbu do paměti zařízení, stačí stisknout klávesu pro spuštění přehrávání. Samsung si automaticky načte první skladbu v pořadí. Pokud si chcete vybrat jinou, učiníte tak stiskem hlavní klávesy Menu. V té chvíli vidíte adresářovou strukturu a čtyřsměrným kolečkem se v ní lze velmi intuitivně pohybovat. Po dohledání alba nebo vámi vybrané písničky musíte opět stisknout klávesu pro přehrávání, pokud intuitivně potvrdíte vybranou skladbu klávesou Menu, přidáte tuto skladbu do playlistu. Vytvořit lze pouze jeden, což ale dle mého názoru pro běžné použití zcela stačí.

Během přehrávání jste informování o délce skladby, jejího pořadí, jménu a názvu skladby, která je připravena k přehrání jako další. To vše doplňují stavové ikony informující o síle baterie a nastavení ekvalizačních křivek či režimu přehrávání.

K nastavení se pak dostanete delším přidržením klávesy Menu. Poté se na displeji zobrazí grafická nabídka s možnostmi předvoleb, ve kterých můžete editovat playlist, nastavit opakování či náhodné přehrávání, pohrát si s ekvalizérem, nastavit chování displeje a vybrat si jazyk. Češtinu bohužel v nabídce nenajdete.

Jenoduchý pomocník
Samsung YP-U1 je velmi povedený pomocník pro mnohé lidi, kteří se pohybují v IT profesi. Ve chvílích cestování nebo méně časté nudy se mohou zaposlouchat do svého oblíbeného alba, v pracovně vytížených situacích jim naopak Samsung pomůže s přenosem objemnějších dat. Je veliká škoda, že na našem trhu je k dostání jen velmi obtížně a v oficiálním prodeji se k němu nejspíše nedostanete. Na internetu lze ale sehnat za velice příznivou cenu pohybující se okolo 1700,- Kč včetně daně za 256 MB verzi.

Příslušenství

Diskuse