Sony Ericsson GC85 - EDGE v PCMCIA kartě

24. 5. 2005 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Martin Janouch

S příchodem technologie EDGE se na trhu začíná objevovat více a více mobilních telefonů s její podporou. Pro uživatele, kteří chtějí rychlé datové přenosy využívat na svých noteboocích, to ovšem není nejšťastnější řešení. Proto přišel jako první Sony Ericsson se svou EDGE PCMCIA kartou GC85.

Sony Ericsson GC85 - EDGE v PCMCIA kartě

Trocha teorie
Datová PCMCIA karta se dodává zabalená spolu s malou anténou do plechové krabičky stříbrné barvy. Ta je pak také s podrobným návodem a s CD s ovladači uložena do plastového pouzdra. Karta díky svým rozměrům 85,6 \xD7 54 \xD7 5mm nepřesahuje při zasunutí do slotu obrysy notebooku. Externí anténka je vyrobena z pružného plastu, takže při náhodném kontaktu nehrozí její poškození nebo vytržení z karty. Při jejím nastavení dosahuje výšky zhruba 4cm. GC85 je triální, lze ji tedy využít i při cestách do zámoří. Podporuje GPRS i EDGE třídy 10, mezi kterými automaticky přepíná v závislosti na signálu. Pokud tedy nebudete na příjmu EDGE s maximální teoretickou rychlostí 236,8 kbps, budete moci přenášet data alespoň přes GPRS s teoretickou maximální rychlostí 53,6 kbps. Kromě toho karta podporuje i starší technologii HSCSD.

Instalace a nastavení
Nejprve musíte nainstalovat z přiloženého CD obslužný program. Při testovaní proběhla instalace rychle a bez problémů, to i díky přiloženému podrobnému návodu. Poté ke kartě připojíte anténku a vložíte do ní SIM operátora. Já jsem při testování využíval datový tarif od Oskara. Takto připravenou kartu zasunete do PCMCIA slotu a spustíte ovládací program Wireless Manager. Karta nejprve prověří všechny dostupné sítě GSM. Poté si vytvoříte nový profil připojení a vyberete si způsob přenosu dat (GPRS nebo CSD) a operátora. Karta si pak ze sítě zjistí další potřebné údaje a účet vytvoří. Poté už jen kliknete na tlačítko Connect a jste připojeni. Nenechte se zmást, že nikde v programu nenajdete ani zmínku o EDGE, ale jen o GPRS. Karta EDGE využívá automaticky, takže vám funguje i když máte v programu nastaven způsob přenosu na GPRS.

Program Wireless Manager umí také pracovat s SMS a se seznamem kontaktů na vaší kartě SIM. Jediné, co musíte udělat pro využívání těchto funkcí, je zadat číslo SMS centra operátora. Pokud v menu nastavení zvolíte síť manuálně, číslo SMS centra se nastaví automaticky.

Přenos dat
Přenos dat a připojení na internet jsem zkoušel ve dvou oblastech s plným signálem. V Praze, kde má Oskar dostupnost EDGE, a v Českých Budějovicích, kde je zatím dostupné jen GPRS. V obou lokalitách se mi podařilo bez problému dosáhnout plného signálu, a to i tehdy, když jsem si sklopil externí anténku karty, aby mi nepřekážela při pohodlné práci. Připojení karty k síti trvá necelou minutu a vždy proběhlo bez problémů.

Při připojení na internet přes samotné GPRS se mi podařilo dosáhnout maximalní rychlosti pro download 52,3kbps, ale průměrná rychlost se pohybovala okolo 28kbps. Rychlost uploadu byla zhruba poloviční, což by odpovídalo teoretickým předpokladům, jelikož karta má 4+2 timesloty.

Při připojení přes EDGE byly rychlosti podstatně vyšší, ale i tak se nepřibližovaly teoretickým hodnotám. Maximální rychlost při připojení na internet sice dosáhla hodnoty 212,7kbps, ale průměr se pohyboval mezi 160 – 170kbps pro download. Pro upload byly hodnoty opět zhruba poloviční. Při sledování aktivity sítě bylo zajímavé pozorovat, že rychlost downloadu při krátkém stahování značně kolísá, ale pohybuje se spíše v nižších hodnotách. S větším objemem stažených dat se rychlost zvyšuje postupně a svých průměrných nebo maximálních hodnot dosahuje až zhruba po jedné minutě. Znamená to, že pokud jen otevíráte stránku na internetu, určitou dobu ji čtete a pak se díváte na další, nevyužijete naplno možností EDGE. Ty se projeví až např. při stahování většího souboru nebo vaší zvýšené aktivitě na internetu. U GPRS jsem nic podobného nezaznamenal.

Během celého testování jsem narazil pouze na jeden problém. Ač jsem měl stále stabilní signál a Wireless Manager ukazoval, že jsem připojen, stávalo se mi po delší době práce, že mi prohlížeč oznámil, že připojen nejsem. Většinou to stačilo vyřešit restartováním prohlížeče, nebo dokonce jen opětovným potvrzením webové adresy. V několika málo případech jsem musel restartovat samotné připojení.

Závěrem
Karta Sony Ericsson GC85 je vyjma mobilních telefonů jediným dalším mobilním produktem s podporou technologie EDGE na našem trhu. Díky kombinaci dvou technologií pro přenos dat a triband systému se dá využít v celé Evropě a ve velké části světa. V porovnání s mobilní technologií CDMA sice nedosahuje takových rychlostí, ale nabízí kvalitnější pokrytí (v současnosti hlavně díky technologii GPRS) a také větší mobilitu zařízení. Karta se prodává za cenu okolo 6200Kč bez DPH.

Foto galerie Sony Ericsson GC85




Příslušenství

Diskuse