Synology iUSB 250 - více než jen externí disk

18. 10. 2005 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Michal Hron

U nás poměrně neznámá firma Synology zabývající se počítačovým příslušenstvím nabízí na českém trhu velmi zajímavý artikl s označením iUSB 250. Na první pohled obyčejný rámeček pro externí dvou a půl palcový disk, na druhý pohled však víc než jen to. V čem tedy spočívá jeho kouzlo?

Synology iUSB 250 - více než jen externí disk

V krabici je vše
Balení tohoto příslušenství patří k těm přívětivějším ke koncovému uživateli, jedná se o běžnou papírovou krabici, nemusíte se tak dlouze prát se zataveným plastem. V ní naleznete samotný externí disk, datový kabel USB, napájecí kabel USB (pro případ nedostatečného napětí na datovém kabelu), instalační CD a velmi strohou uživatelskou příručku s návodem k instalaci.

Tělo externího disku je vyrobeno z bílého plastu, který je doplněn o hliníkovou konstrukci nápadně připomínající chladiče aktivních prvků v elektronice. Jeho konstrukce je bytelná, ke kontrole funkčnosti poslouží tři zelené diody. První indikuje funkčnost napájení (pokud nesvítí, je nutné použít dodávaný napájecí kabel USB), druhá slouží jako kontrola činnosti disku a třetí úzce souvisí s hlavní vlastností tohoto příslušenství - tu si ale nechám ještě malou chvíli pro sebe.

Při pohledu do návodu a chvíli zkoumání nejen mne napadlo, zda se toto příslušenství dá skutečně nazvat čistokrevným "externím diskem". Více než o něm by se dalo v tomto případě mluvit spíše o rámečku pro běžné disky, jelikož i v návodu se dozvíte, jak se dostat dovnitř konstrukce. Stačí totiž jednoduše sejmout hliníkovou část a pak stejným způsobem část plastovou. Poté již spatříte běžný 2,5" disk, tentokráte od Toshiby s kapacitou 40GB. Je to velmi praktické a u produktů označovaných jako externí disky nepříliš často vídané. Většinou jsou tyto artikly napevno uzavřené a jejich rozmontování znamená i ztrátu záruky. O to je iUSB 250 sympatičtější, jelikož si tak můžete jednoduše vyměnit disk za jiný s větší kapacitou a nebo jej využít pro jednoduché připojení jakéhokoliv 2.5" disku k běžnému PC.

Jen zapojit nestačí
Velmi rád bych se zde sáhodlouze rozepisoval o instalaci zařízení, nicméně díky technologii Plug&Play není téměř o čem psát. V případě WinXP se disk po připojení nainstaluje zcela sám během pár vteřin, nesympatická je ale výzva k rebootu systému (zařízení je však použitelné i bez něj). Přiložené CD použijete jen v případě, že používáte dnes již zpátečnický systém Windows 98, jehož podpora Mass Storage zařízení je nevalná.

Zajímavé je, že veškerý obslužný software obsahuje přímo rámeček iUSB 250 - disponuje totiž vlastní flash pamětí s kapacitou 15MB! Pokud tedy do rámečku připojíte nový 2.5" harddisk, tak si ho iUSB 250 sám zformátuje a připraví k použití; to vše bez potřeby CD s přídavným softwarem. Zálohovací software (viz níže) je také na zmiňované flash paměti, takže celé zařízení je plně funkční v kombinaci s jakýmkoliv PC (s novějšími Windows).

Po restartování notebooku se automaticky otevře okno s žádostí o upřesnění rozdělení fyzického disku na disky logické. Pokud se teď ptáte proč, vězte, že je toto příslušenství primárně určené pro zálohování dat. A jelikož data jsou věcí cennou, po rozdělení na dvě partition je jedna z nich, určená právě pro zálohu, chráněna heslem. Právě zde přichází čas na rozsvícení třetí diody, která indikuje možnost přístupu na zaheslovaný logický disk (rozsvítí se po zadání hesla). Druhá část disku se chová jak zcela běžné externí úložiště.

Po úspěšném rozdělení disků a jejich naformátování zvoleným souborovým systémem (FAT32, NTFS) můžete s diskem naplno pracovat jako s vaší hlavní backup jednotkou. V tray liště systému se zobrazí ikona obslužného programu, který vám nabídne možnost volby jednotlivých složek určených k záloze. Zálohovat lze kompletní systém včetně jeho registru, tudíž by měla být záloha schopna zcela obnovit funkčnost notebooku po ztrátě dat. Utilita umí zálohovat i synchronizovat data, v obou případech při výzvě uživatele a nebo podle časového plánu. Zálohy se dají dělat jak plné, tak inkrementální (pouze data, která se od poslední zálohy změnila).

Záloha je důležitá
Z několika osobních zkušeností již dostatečně vím, že zálohovat se jednoduše musí. Synology iUSB 250 je k tomuto účelu doslova jako stvořený a možnost zaheslování partition určené pro zálohu je velmi užitečná vlastnost. Navíc lze ostatní paměť fyzického disku využívat jako zcela běžný externí disk. Příslušenství je navíc poměrně malé, tudíž jeho mobilita je na velmi dobré úrovni. Za cenu 3850,- Kč bez DPH (včetně 40GB disku) tak získáte dvě užitečná zařízení v jednom kompaktním těle.

Fotogalerie


Příslušenství

Diskuse