Acer WP100 - prezentace bez drátů

6. 12. 2005 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Pomazal

Společnost Acer se neustále snaží posunovat technologické možnosti a odbourávat hranice mezi jednotlivými spolupracujícími zařízeními. Bezdrátový videopřevodník Acer WP100 (určený prvoplánově pro projektory) je toho dalším důkazem. Už žádné tahání kabelů a složité přípravy. Jednoduše přijdete se svým notebookem na přednášku a můžete začít!

Acer WP100 - prezentace bez drátů

Nic víc nepotřebujete
V celkem malé krabičce se krom samotné jednotky WP100 nachází už jen redukce DVI – >D-Sub, síťový adaptér s možností snadné výměny vidlice (dle lokální normy) a kabel pro připojení napájení přímo na projektoru (pokud tuto možnost projektor umožňuje). Samozřejmostí je pak tištěný stručný průvodce instalací a CD, na kterém se nalézá kompletní uživatelská příručka včetně aplikace Acrobat Reader pro její prohlížení. Jednotka WP100 umožňuje taktéž do projektoru přenášet zvuk přes klasický stereo Jack. Kabel není v balení dodáván, většinou však bývá součástí příslušenství k projektorům.

Není to zas takový drobek
S přibližnými rozměry 14,5 x 7 x 1,5 cm se opravdu nejedná zas o tak malé zařízení (především uvážíme-li ještě potřebu přenášet zdroj), stále je ale vhodné pro přenášení.

Šasi přístroje je vyrobeno tradičně z plastů v černo-stříbrné barvě. Konstrukčně je zdařile a dostatečně provedeno (nepředpokládá se především žádná velká zátěž ani extrémní podmínky). Co se rozhraní týče, mnohé již bylo naznačeno. Hlavním rozhraním je integrovaný Wi-Fi adaptér standardu 802.11 b/g , který umožňuje bezdrátový příjem videosignálu. Velice užitečný je také integrovaný WAN port, který umožní přednášejícímu přístup k internetu. Přístroj tedy současně funguje jako malý přístupový bod. Dále zde máme již zmíněný stereo Jack pro posílání audia do projektoru. Pokud byste se při používání WP100 dostali do problémů díky špatné konfiguraci, na šasi přístroje stačí stisknout tlačítko RESET, které vrátí přístroj do továrního nastavení. K projektoru se WP100 standardně připojuje přes konektor DVI, který je umístěn na otočném kloubu. Pokud projektor vstup DVI nemá, lze použít dodávanou redukci na D-Sub. Redukce se ovšem celkem špatně šroubuje, a i když je k projektoru maximálně pevně uchycena, celé zařízení má tendenci se pod svou vahou prohýbat.

Ovladače pro každého
Po připojení k projektoru a zapojení všech nezbytných kabelů (napájení, audio) jste již připravení začít. Po zapnutí samotného projektoru dojde automaticky k promítnutí úvodní obrazovky Acer WP100, kde jsou vypsány jednoduché instalační kroky. Stačí jen zapnout notebook s aktivním Wi-Fi a ve Vašem preferovaném správci Wi-Fi sítí nalézt bezdrátovou síť s názvem AcerWirelessGateway. Připojení do sítě je bezproblémové. Jakmile tedy je vytvořena síť mezi Vaším notebookem a WP100, jednoduše zapněte Váš internetový browser, kde se automaticky objeví úvodní stránka umožňující download a instalaci ovladačů. Po nainstalovaní ovládací aplikace a potřebných driverů, které vytvoří virtuální videovýstup, se již po chvíli na projektoru objeví obraz pracovní plochy. Samotné rozhraní aplikace pak nabízí kompletní ovládání prezentace

eprojection software
Hlavní okno aplikace eProjection

A to včetně možnosti aktualizace firmwaru přímo z internetu. Do zásuvky WAN musí však být připojen kabel z modemu nebo routeru.

Velice sympatické na tomto způsobu instalace je download driverů přímo ze zařízení WP100. Je tím maximálně podpořena myšlenka sdílení jednoho projektoru více uživateli a současně snadné dostupnosti. Nikdo tedy s sebou nemusí nosit žádná CD nebo mít ovladače předinstalovány. V podstatě každý prezentující s notebookem vybaveným Wi-Fi se může v dosahu sítě připojit.

Není určeno pro zábavu
WP100 je zařízení určené především pro profesionální využití ve firmách, přednášecích sálech nebo školách. Ulehčí připojení notebooku přednášejícího a nebo usnadní instalaci dataprojektoru do nepřístupných míst (stropy a pod.). Sféře použití konec konců odpovídá i jeho cena 5.990 Kč bez DPH (6710 Kč s DPH).
Dalším aspektem, který jej dále odsouvá spíše do profesionální oblasti, je daň za bezdrátové připojení, která se projevuje přeci jen pomalejším zobrazováním. Ani standard 802.11g (54 Mbps) totiž jednoduše nedokáže plynule přenášet tak velké objemy dat*, které proudí z Vaší grafické karty. Na přehrávání filmů (i v nižším rozlišení) tedy zapomeňte. Na druhou stranu přenosová rychlost je stále dostatečná pro přenosy statických prezentačních obrázků (například z Powerpointu a jiných aplikací) a to až do rozlišení 1280 x 1024 s 16bitovou barevnou hloubkou. Zaleží také samo sebou, jak velké rozlišení dokáže zobrazit samotný projektor. Na přístroj Acer WP100 je poskytována standardní dvouletá záruka.

* ano, je tomu skutečně tak. Standard 802.11g má teoretické maximum 54Mb/s. Na plynulé video je však zapotřebí podstatně více - např. při rozlišení 1024x768 bodů při 16M barvách to je 1024 x 768 (počet bodů na obrazovce) x 3 (R, G a B barevná složka) x 8 (převod z Bytů na bity, ve kterých se počítají přenosové rychlosti) x 25 (počet obrazů za vteřinu pro plynulé video) = přesně 450Mb/s.

Fotogalerie

Příslušenství

Diskuse