Apple iPod Video - kult nyní i s videem

11. 4. 2006 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Michal Hron

Produkty Apple, na jejichž současném vrcholu je iPod, se staly doslova kultem. Pokud sháníte velmi stylový mp3 přehrávač, který podtrhne Vaši image, jste na správné adrese. iPod Video s cenou o málo převyšující 9 000 Kč bez DPH nadto nabízí velice přehledné ovládání, velikou kapacitu a hlavně - možnost přehrávání videa na cestách.

Apple iPod Video - kult nyní i s videem

Hudební přehrávač iPod se stal velmi oblíbenou hračkou pro vyvolené jedince. Jeho uhlazený styl, neobvyklá funkční výbava a především silná podpora ze strany výrobce i třetích stran z něj udělala vskutku stylový přístroj s neodolatelným kouzlem. Za pár let svého vývoje si dokázal udělat slušné renomé a co více, stále si ho drží.

Do redakce se nám dostal nejvyšší z řady hudebních přehrávačů iPod. Nese označení Video, které již samo o sobě dostatečně napovídá o jeho schopnostech. Společně s ním pak kurýr donesl i nové příslušenství v podobě dálkového ovládání s vestavěným rádiem.

Černá krabička, bílý produkt
Hudební přehrávač dostanete v líbivé a naprosto jednoduché černé krabičce, v níž krom samotného produktu najdete i CD s neodmyslitelným softwarem iTunes a jednoduchý návod k použití v mateřském jazyce. Ostatní letáčky jsou v angličtině, samozřejmostí je přítomnost stereofonních sluchátek či propojovacího USB kabelu. A věřte, že i tyto drobnosti nesou nonšalantně kouzelný styl.

Apple iPod jsme dostali v tradiční bílé barvě, na trhu se však můžete setkat i s elegantní černou variantou. Jeho tělo nese uhlazený a ryze technický design, který mi přijde doslova sexy. V jednoduchosti je krása a Apple to jednoznačně pochopil.

Tělo iPodu je z většiny tvořeno kovovou pochromovanou skořepinou, která chrání vestavěný 30GB pevný disk. Čelo přístroje je pak z průhledného plastu s bílým podkladem. Konstrukční zpracování je vynikající a nesetkáte se zde s jakýmikoliv nelibými zvuky v podobě vrzání, chrastění a pod.

Rozměry přehrávače s 30GB diskem jsou 6,1 x 10,4 x 1,1 cm, šedesátigigová verze je o tři milimetry tlustší. Kvůli kvalitním materiálům jako je kov vzrostla váha na celých 136 gramů. Dle jedněch je to moc, dle mého názoru je to akorát. Je příjemné mít pocit, že jste svou měsíční výplatu nevyhodili jen za kus rozvrzaného plastu. Navíc se přehrávač díky vyšší váze i lépe ovládá.

Ve znamení kruhu
Tradiční ovládací kruh na čele přístroje je velice universálním ovládacím prvkem, který nahradí mnohá a dle výrobce zbytečná tlačítka. Jeho povrh je totiž dotykový a jemným klouzáním prstu ve zvoleném směru se pohybujete v nabídce (kolečko samotné otáčivé není). Středem kruhu pak volbu potvrdíte, stiskem klávesy Menu se vracíte o úroveň výše.

Tělo přehrávače je maximálně uhlazené a oproštěné od zbytečností; naleznete na něm tak jen ryze důležité prvky. Patří mezi ně sluchátkový konektor 3,5 mm Jack, systémový konektor a posuvná klávesa Hold k zablokování ovládacích prvků. Nic dalšího nehledejte, a to dokonce ani jakékoli šroubky (!).

Displej iPodu nám oproti předchozím modelům opět trochu povyrostl. Jeho úhlopříčka je 6,3 cm a rozlišení QVGA, tedy 320 x 240 obrazových bodů. Tím je jeho obraz naprosto jemný bez viditelného rastru a "jako dělaný" pro přehrávání filmů na cestách. Kvůli vyšší energetické náročnosti však počítejte s výdrží provozu na baterie v řádu hodin, ne dnů - iPod mi povětšinou odmítl službu již po necelém dni při běžném používání.

iTunes, kde jsi?
K počítači připojíte iPod pomocí dodávaného USB kabelu. Při prvním připojení se automaticky nainstalují standardní ovladače (velkokapacitní paměťové zařízení) a iPod se jeví jako externí disk. Můžete na něj ukládat jakékoli soubory a použít jej k jejich přenášení. Hudbu do něj ale tímto způsobem nedostanete.

K práci s hudbou a ostatním multimediálním obsahem včetně videí je totiž třeba software iTunes. Ten se postará o synchronizaci hudebních souborů s vaším PC, u známých interpretů doplní online informace do ID3 tagů a zkomprimuje a nahraje soubory do přehrávače. Ne však pod svým názvem, ale speciálním hexadecimálním označením. Vytažení hudby z přehrávače tak není zrovna procházka růžovým sadem, ba naopak. Program iTunes to neumí a je už jen na vás vyhledat takový, jež si s tímto úkolem poradí.

Stejné pak platí i pro videa. Ta jsou omezena i svým rozlišením, které může dosáhnout maximálně na 480 x 480 obrazových bodů či jiného poměru dávajícího maximálně výsledek uváděného součinu (tedy 230 x 400 bodů). Videa musí být ve formátu MPEG 4 a nebo h.264. Nový iPod si poradí i s prohlížením fotek a s doplňkovým příslušenstvím (které jsme měli též k disposici) si poradí i s rádiem. Po připojení sluchátek s rádiem a jeho ovládáním se v menu hudby automaticky zobrazí volba Radio a můžete začít poslouchat své oblíbené stanice.

Ovládání iPodu je přitom velice intuitivní. Stačí se naučit jen pár zásadních grifů, se kterými si již vystačíte po celou dobu užívání. Menu je přehledné a jen zřídka se vám stane, že se v něm ztratíte. Většinou je to ale způsobeno špatnou lokalizací češtiny, jelikož si iPod nedokáže přelouskat diakritiku. Je to veliká škoda a od takovéhoto produktu bych čekal více.

Závěr - malé chyby, také chyby
Apple iPod je tak velmi sympatické zařízení, kterému chybí především podpora výrobce v České republice. Kdyby v ČR fungoval iTunes a rádiové příslušenství se nemuselo připojovat přes systémový konektor, který přece jen není pro pohodlné užívání ideální, nedalo by se tomuto charismatickému výrobku cokoli vytknout. Není nutné zdůrazňovat, že na trhu naleznete silnou konkurenci, ale iPod je jednoduše kult, který nelze ničím jiným nahradit. Za cenu pohybující se pod hranicí jedenácti tisíci korun (přesněji 9 074 Kč bez DPH, tedy 10 809 Kč s DPH) za recenzovanou 30 GB verzi tak nezískáte jen obyčejný přehrávač, ale i symbol čehosi zvláštního a jedinečného.

K iPod Video si můžete dokoupit celou řadu dalšího příslušenství (např. různé obaly a kryty), testovaný iPod Radio Remote stojí 1353 Kč bez DPH (1 610 Kč včetně DPH). 60 GB verze iPod Video stojí 12 108 Kč bez DPH (14 409 Kč s DPH).

Fotogalerie


Příslušenství

Diskuse