Argosy Mobile Video HDD - externí disk i přehrávač

25. 4. 2006 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Pomazal

Argosy HV355U není jen obyčejným řadovým USB externím pevným diskem. Zabudovaný dekodér mnoha formátů (od MP3 přes DivX až třeba po DVD-Video a nebo obrázky JPG), dálkové ovládání a řada výstupů dělají z tohoto zařízení univerzální přehrávač multimédií.

Argosy Mobile Video HDD - externí disk i přehrávač

Předem je třeba říci, že testovaný kus byl předprodejním vzorke, který měl ještě několik nedostatků, které výrobce ve spolupráci s dovozcem slíbil odstranit.

Obsah balení
Krom samotné jednotky s pevným diskem jsou v balení obsaženy nezbytné propojovací kabely a dálkové ovládání. Kabel USB, kabel pro kompozitní výstup (Video, Audio – pravý a levý kanál), komponentní kabel (RGB bez zvukové složky) a nakonec nezbytný kabel napájení společně s trafem. V balení testovaného vzorku se nedočkáme žádného manuálu, dokonce ani CD s ovladači nebo doplňkovým softwarem. V podstatě se ale bez těchto věcí pohodlně obejdeme. Popis výstupů je uveden na krabici výrobku a samotný disk pro svou funkci žádné ovladače ani software nepotřebuje. Výjimku tvoří jen uživatelé systémů Windows 9x, kteří budou potřebovat USB driver.

Vnější popis
Šasi přístroje je vyrobeno z hliníku ve stříbrné barvě a kombinováno s černými plastovými částmi. Na první pohled působí kvalitním dojmem a celkovým designem dobře zapadne i do obývacího pokoje. Rozměry hlavní jednotky činí 196 x 58 x 126 mm a to vše při hmotnosti těsně pod 1 kg, přesně 980 g. Již na první pohled jde tedy o větší kus hardware, který je určen především k umístění na stůl, nikoli k přenášení. Pokud je třeba jej přemístit, přijde vhod jeho široký stojánek, na jehož dno lze lehce vložit dodávaný dálkový ovladač (viz pohled do fotogalerie).

Při pohledu na zadní stranu objevíme sadu výstupních konektorů, které poslouží k propojení disku (přehrávače) buď k televizi, vašemu domácímu Hi-Fi systému a především k PC. Máme zde výstup SCART a koaxiální výstup na digitální audio. Další výstupy tvoří dvě klasické 3,5 mm Jack zdířky. První tvoří výstup kompositního videa spolu se zvukovou složkou (L a R kanál) – dodávaný kabel je pro tento účel speciálně upraven. Druhý je pak výstup videa dělený na komponentní složky (RGB) vhodné zejména pro televizory standardu HDTV. Kabel pro tento konektor je znovu speciálně uzpůsoben. Nakonec zde máme klasický USB 2.0 konektor pro připojení disku k PC.

Na zadní straně dále najdeme výřezy pro malý větráček, který slouží ke chlazení 3,5“ integrovaného disku, a samo sebou konektor napájení. Přední strana nabídne již jen tlačítko power ON. Nechybí ani dioda indikující činnost a přijímač signálu FIR z dálkového ovladače.

HW vybavení přístroje
Nejpodstatnější částí je zde pevný disk. Jde o typ Samsung SP2514N, v tomto případě o kapacitě velice pěkných 250 GB. Rychlost jeho otáček činí 7200 za minutu a disponuje 8 MB bufferem. Základ pro práci a přehrávání i těch nejnáročnějších multimédií je tedy velice slušný. Pro připojení k PC slouží rozhraní USB 2.0 (zpětně kompatibilní s 1.1) o maximální přenosové rychlosti 480 Mbps. Obstojně disk obstál i v testu rychlosti. 700 MB AVI soubor byl na disk zkopírován v čase 34 s (cca 20,58 MB/s).

Další, neméně podstatnou a nejvíce specifickou část přístroje tvoří jeho multimediální dekodér. Podpora formátů vypadá opravdu zajímavě:
Ze zvukových formátů zvládne MP3 a WAV v jakékoli kvalitě a bitráži, zamrzí však absence podpory WMA formátu.

Co se týče podpory videa a obrázků, může se přehrávač pochlubit následujícími formáty:
DVD-Video, DivX/Xvid, SVCD, VCD 1.1/2.0, MPEG-1, MPEG-2, JPEG

Přístroj dokáže přehrávat DVD přímo ze složky. Stačí tedy jen nakopírovat veškeré soubory daného DVD do jedné složky a veškeré funkce disku DVD (titulky, audio stopy, menu) zůstanou zachovány.

Celkově se tedy přístroj vypořádá s těmito příponami multimediálních souborů:
dat, mpg, mpe, mpeg, vob, avi, divx, xvid, jpg, jpeg, mp3, m2p, wav

Co se týče podpory DivX titulků, ta je následující:
IDX / SUB, SRT, ASS, SSA, SUB (type II), SMI, PSB
Přehrání jakéhokoli formátu titulků by tedy neměl být problém. Pozor ovšem na jména souborů! Soubor titulků musí mít stejný název jako AVI, na který je vázán.

Z televizních norem jsou podporovány oba nejpoužívanější formáty, tedy NTSC a PAL. Přístroj podporuje jak poměr stran obrazu 4:3, tak i 16:9.

Praktické zkušenosti
Instalace zařízení je snadná. Pokud jej chcete připojit jako externí disk přes USB k PC či notebooku, stačí jen propojit obě zařízení dodávaným USB kabelem. V systému Win XP je instalace automatická. Pod systémy Windows 9x je třeba stáhnout a nainstalovat potřebné ovladače.

Připojení k TV nebo Hi-Fi systému je taktéž otázkou pár vteřin. Stačí propojit požadované vstupy a výstupy a zapnout přístroj.

Přístroj jsme tedy připojili k PC a nahráli na něj své oblíbené filmy, hudbu a fotografie. Následně je již možné jej od PC odpojit a odnést například do obýváku, kde si svá multimédia můžete vychutnat na velké obrazovce a s pořádným zvukem. Propojíte potřebnou kabeláž a produkce začne. Přehrávač obsahuje jednoduché menu, které umožňuje jeho základní nastavení, prohlížení složek a následné přehrávání. Pokud disk pracuje jako video, nekomunikuje s počítačem přes USB a naopak.

První zklamání nastane v momentě přehrávání DivX filmu s českými titulky. Přehrávač jednoduše neumí české znaky. Některé jsou zobrazeny zkomoleně (í místo ě) a některé chybí úplně. S tímto nedostatkem se tedy musíme prozatím smířit. Naštěstí nejde o věc, která by se nedala napravit například úpravou firmware.

Přehrávání DVD je bezproblémové včetně změn a zobrazení titulků (titulky u DVD netvoří text ale v podstatě obrázky-bitmapy). Problém nečiní ani několik audio stop filmu.

Při přehrávání hudby mi poněkud chyběla možnost playlistu. Skladby se jednoduše přehrávají v pořadí, v jakém jsou na disku uloženy (většinou dle abecedy).

Testovaný předprodejní vzorek měl problémy s teplotou. Při testování byl disk umístěn v místnosti s pokojovou teplotou 25 °C. Přibližně po hodině a půl přehrávání filmu začalo docházet k samovolným "pádům" přístroje. Byla proto provedena ještě další dvě testování s měřením teploty (kompozitní kabel do redukce SCART v TV a nebo přímo přes kabel SCART). Nakonec se ukázalo, že v případě připojení přes SCART se teplota zařízení ustálila na 40 °C a k žádným potížím nedocházelo, v případě připojení přes kompozitní kabel dosáhla teplota téměř 45 °C a znovu se objevily příznaky přehřátí.

Fakt, že při přehřátí Argosy Mobile Video HDD byl použit kompositní výstup, nemusí mít s přehřátím samotným přímou souvislost. Jisté ovšem je, že přístroji by prospěly vyšší otáčky ventilátoru, který sice ve vzorku pracoval tiše, ale nedokázal vždy odvés dostatek nadbytečného tepla. Testovaný kus byl předprodejní vzorek; podle informace dovozce budou prodávané modely upraveny na vyšší otáčky. Udajně se také chystá nový firmware s intuitivnějším ovládáním zařízení dálkovým ovládáním přes TV.

Závěr
Argosy Mobile Video HDD je velice zajímavý počin kombinující přenosný externí disk s univerzálním mobilním přehrávačem. Ve své kategorii se v podstatě jedná o v současnosti nejmenší multimediální přehrávač s pevným diskem. Nedostatky jako podpora českých titulků v DivX či tvoření playlistů se dají vyřešit formou nového firmware, který se údajně připravuje. Otazník, visící nad pády přístroje během přehrávání, by měl být u prodejních kusů vyřešen většími otáčkami ventilátoru.

Cena testované 250 GB verze je stanovena 5.540 Kč bez DPH (6.593 včetně DPH). Argosy plánuje tento produkt dodávat na trh v provedeních od 40 až do 400 GB. Poskytována je standardní dvouletá záruka.

Fotogalerie

Příslušenství

Diskuse