Belkin Autoadaptér (invertor) - 230V v autě

15. 8. 2006 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Martin Šrámek

Potřebujete na cestách používat notebook, telefonovat či dobíjet digitální fotoaparát? A nechce se vám kupovat autoadaptér pro každé zařízení zvlášť? Napěťový měnič od firmy Belkin Vám umožní mít v automobilu neustálý přístup k běžné zásuvce s 230 V. Řekněte stop vybitým bateriím v kamerách, noteboocích a dalších elektronických zařízeních - stačí na to 1150 Kč bez DPH.

Belkin Autoadaptér (invertor) - 230V v autě

Obsah balení
Již z krabice, ve které je přístroj zabalen, se v šesti jazycích (nikoliv však česky) dozvíme veškeré potřebné informace, včetně technických parametrů. Uvnitř se kromě samotného zařízení ukrývá už jen náhradní 25A pojistka, podrobný uživatelský manuál a jeho překlad do češtiny.

Popis přístroje
Celé tělo je kovové, černě lakované s bílým potiskem. Povrch je pro zvětšení chladicí plochy jemně žebrovaný. Všechny rohy jsou příjemně zaobleny, bez jakýchkoliv ostrých výčnělků. Můžeme ho proto bez obav položit v autě na sedadlo, aniž by mohlo dojít k poškození čalounění. Rozměry přístroje 145 x 120 x 67 mm a jeho překvapivě nízká hmotnost pouhých 790 g napovídají, že nebude ve vozidle jakkoliv překážet a vejde se i do přihrádky před spolujezdcem. Přístroj celkově působí kvalitním dojmem.

Na čelním panelu nejdeme klasickou zásuvku (euro-konektor), vedle ní po pravé straně kolébkový přepínač on/off a pod ním dvoubarevnou světelnou diodu. Její zelené světlo indikuje běžný provoz, červené pak přetížení výstupu nebo nízký stav baterie. Dále zde najdeme pouze otvory pro chlazení.

Na zadní straně je v dolní části vývod 50 cm dlouhého černého dvoužilového kabelu, na jehož konci je konektor cigaretového zapalovače. Hned nad ním plastová krytka ukrývá 25 ampérovou pojistku.

Trocha teorie
Belkin AC Anywhere F5C400eb140W, jak zní celý jeho název, je napěťový měnič z 12 V na 230 V 50 Hz. Je určen pro připojení zařízení s bezpečnostní klasifikací II a standardní zástrčkou se dvěma kolíky. Pracuje se vstupním stejnosměrným napětím 11-15 V. Výrobce udává, že pokud klesne vstupní napětí na 11 V, tak se spustí zvukový alarm. Pokud napětí klesne pod 10,4 V nebo překročí 15 V, tak se přístroj automaticky vypne.

Doporučená ideální teplota okolí pro použití je 10°C – 27°C. Zařízení se nesmí používat při teplotách nad 50°C. Invertor je vybaven tepelnou pojistkou nastavenou na 66°C. Ta při zahřátí přístroje nad tuto teplotu přístroj vypne.

Výstupní napětí je střídavých 230 V s tolerancí ±5% a frekvencí 50 Hz ±2Hz. Maximální kontinuální výstupní výkon je 140 Wattů a ve špičce 300 Wattů. Český překlad manuálu se však v těchto hodnotách rozchází a udává výkon 100 Wattů a špičku 200 Wattů. Přístroj je též vybaven přepěťovou ochranou, která při překročení maximálního kontinuálního zatížení invertor vypne. Výrobce garantuje spotřebu nezatíženého invertoru v klidovém stavu menší než 0,3 A.

K invertoru se nesmějí připojovat klasické zářivky či zařízení s indukčním motorem (kompresory, pumpy). V opačném případě dojde k trvalému poškození měniče.

Praktické zkušenosti
Belkin 140W používá pro své chlazení pouze pasivní chladicí prvky (žebrovaný povrch, otvory na čelním panelu pro chlazení), a tak neobsahuje větráček a je za chodu naprosto bezhlučný. Přestože je chlazen pouze pasivně, tak se ani při dlouhodobějším zatížení nijak výrazně nezahřívá. To však nelze tvrdit o kontaktech na cigaretové zástrčce. Po delším provozu byly tak horké, že se lze o ně i spálit. Je proto nutné dbát zvýšené opatrnosti při manipulaci se zástrčkou. Samotná zástrčka je kvalitně konstruovaná, drží v zásuvce zapalovače pevně a nijak se neviklá. Výtku však musím mít k délce přívodního kabelu, která je pouhých 50 cm. Pokud máte zapalovač na přístrojové desce umístěn v horní části, dosáhne přístroj stěží na sedadlo, natož abyste ho položili na podlahu. Pokud dojde k přepálení pojistky, výměnu lze provést lehce pouze rukou bez nutnosti použití kleštiček k jejímu vyndání.

Jako první jsem pro připojení na zkoušku zvolil zatížení 75W žárovkou, což příkonově odpovídá běžnému adaptéru k notebooku. Žárovka svítila spolehlivě bez sebemenšího zakolísání, při vypnutém motoru, při stání na volnoběh i při jízdě. Invertor si bez potíží poradil i při startování vozidla, kdy na okamžik dojde k odpojení zásuvky cigaretového zapalovače od napájení.
Další zkouškou bylo připojení síťové nabíječky mobilního telefonu, která má příkon 35 W. Tady se to také obešlo bez potíží a mobilní telefon normálně nabíjel.

Následně jsem 75W žárovku a mobilní telefon připojil najednou přes prodlužovací kabel s trojzásuvkou na konci. Celkové zatížení teď činilo 110 W, to je o 10 W více, než udává český překlad manuálu. Opět vše proběhlo bez problémů.
Potom jsem vyzkoušel zatížit invertor 150W žárovkou. I toto však zvládl, přestože výrobcem udávaný maximální kontinuální výkon je o 10 W nižší. Nakonec jsem k této 150W žárovce připojil ještě nabíječku mobilního telefonu (35 W). Celkový příkon tedy teď činil 185 W. Invertor i při tomto velikém zatížení, přesahující maximální povolené zatížení o celých 45 W, pracoval spolehlivě. Překvapivě nedošlo ani k jeho výraznějšímu zahřátí.

Po celou dobu testu jsem na digitálním multimetru sledoval výkyvy výstupního napětí. Naměřený rozptyl 224 V – 241 V je v toleranci udávané výrobcem (230 V ±5%). Nutno podotknout, že výkyvy byly způsobeny nestabilním zdrojem 12 V stejnosměrného napětí. Pokud vozidlo stálo na místě s nastartovaným motorem, displej multimetru se ustálil přesně na hodnotě 230 V.

Závěr
Napěťový měnič Belkin je chytré řešení, které zajistí spolehlivý zdroj potřebné energie pro elektronická zařízení v autě. Pokud často cestujete a používáte ke své práci notebook, kameru, fotoaparát apod., může být toto zařízení užitečné i pro vás. Jelikož k invertoru připojujeme standardní síťové dobíječky na 230 V, není již třeba ke každému přístroji zvlášť pořizovat autonabíječku. Odpadnou nám tudíž náklady na jejich dodatečné pořízení a při ceně 1 150,00 Kč bez DPH (1368,50 s DPH), za níž nelze pořídit ani běžnou náhradní baterii do notebooku, je investice do invertoru Belkin více než zajímavá. Na přístroj se vztahuje běžná dvouletá záruka. Výrobce též nabízí, jak název F5C400eb300W napovídá, i silnější provedení s výstupním výkonem 300 W.

Fotogalerie



Příslušenství

Diskuse