Items Hybrid CardBus ITV-520 - jednoduše digitálně

16. 5. 2006 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Michal Hausner

Chcete sledovat jak digitální, tak analogovou televizi ve vašem notebooku, nahrávat video nebo poslouchat rádio? Potom pro Vás může být vhodným řešením karta Items CardBus ITV-520 připojitelná přes PCMCIA slot. Podívejme se na její klady a zápory.

Items Hybrid CardBus ITV-520 - jednoduše digitálně

Co je uvnitř?
Karta samotná je zabalena v malé krabici. Kromě TV karty balení obsahuje klasické příslušenství, tedy malou anténku pro příjem TV signálu, anténku pro příjem FM rádia (připojitelnou přes FM konektor ), redukci na S-Video, kompozitní video a audio (stereo, 2x cinch). Dále je přibaleno dálkové ovládaní, návod (i v češtině), samozřejmě nechybí CD s ovladači a multimediálním programem. Ten je od firmy ArcSoft a je určen pouze pro Windows XP. Od výrobce tedy nejsou podporovány Windows 98/2000, což mnoho uživatelů odradí. Bohužel také není udělena certifikace pro Windows XP Media Center.

Podívejme se na kartu podrobněji. Její rozměry jsou běžné a od konkurence se moc neliší, jedná se o 32 bitový PCMCIA type II. Použitý slot určuje rozměry karty, které činí 123.7x54x18 mm. Je tedy velmi skladná a můžete ji brát kamkoliv s sebou. Po zasunutí do těla notebooku vyčnívá jen konec, provedený v tmavém plastu (kartu tak nelze přenášet v těle notebooku). Právě jeho tvar znemožňuje použití ovládacích prvků bezprostředně nad kartou, to je však problém skoro všech podobných zařízení. Vzhled karty také oživuje hliníkové provedení čela s konektory. Konektory neboli vstupy jsou zde tři, dva na připojení antén, třetí slouží k připojení již zmíněné redukce. Vstup na TV signál (jak analogový, tak digitální) je řešen přes koaxiální konektor, nebudete tedy mít problém s připojením externí antény. Druhý vstup na FM anténku je řešen přes jack. Vše je kvalitně zpracované a karta v tomto ohledu působí velmi dobrým dojmem. Karta navíc nemá vlastní ventilátor (který můžeme nalézt u řady konkurentů) a její provoz je tak bezhlučný.

Tento dojem podtrhuje dálkové ovládání. Jeho velikost (je o trochu menší než kreditní karta), nebo spíše titěrnost, někoho potěší, někoho zase ne. Já to beru jako výhodu. TV tuner je určen pro majitele notebooků, takže dálkové ovládání, jak jej známe z televizí, by tu bylo spíš na škodu. Na druhou stranu se lehce někde zapomene. Škoda jen, že nemá rozměry umožňující zasunutí do PCMCIA slotu pro případný převoz. Zajímavé je, že na kartě samotné nenaleznete žádnou lesklou plochu, která by signalizovala přítomnost infraportu, a tedy i dálkového ovládání. Dálkové ovládání ale funguje bezvadně. Ještě bych se zmínil o dodávané anténce. Její spodní část je totiž magnetická, a tak nebudete mít problém ji udržet či přichytit ke kovu.

Stačí jen nainstalovat a…
V dodaném českém návodu je postup instalace popsán velmi důkladně, neměly by tedy nastat žádné neočekávané potíže. Z CD nainstalujete ovladače. Poté zasunete kartu do PCMCIA slotu. Systém sám detekuje neznámé zařízení a pomocí průvodce přidáním nového hardware nainstalujete driver z CD. Následuje restart a pak už samotná instalace multimediálního rozhraní od firmy ArcSoft s názvem TotalMedia. Tento program bohužel neumí česky, takže si budete nuceni vybrat ze světových jazyků. Pokud máte na notebooku již nainstalovány DirectX 9.0c, nic se neděje, pokud ne, budete potřebovat nainstalovat i je. Instalace je však jednoduchá a po dalším restartu je vše připravené k prvnímu spuštění.

Po instalaci se v tray liště Windows, objeví ikonka indikující dálkový ovladač. Software spolupracuje se třemi typy ovladačů - dva jsou klasické a liší se jen počtem funkčních tlačítek, poslední je plochý dodávaný. Samozřejmě nesmíte zapomenout ke kartě připojit buďto dodávanou anténku nebo anténu externí, popřípadě kabelovou TV. Nyní je vše připraveno k používání a můžete spustit program TotalMedia.

A jak to funguje?
Po prvním spuštění nás uvítá jednoduché a intuitivní prostředí programu, na výběr jsou čtyři volby (TV, Radio, Video a Setup). Samotné ovládání je pak jednoduché. Pokud chcete sledovat TV, stačí si vybrat zda analogově, nebo digitálně.

Jak je to s laděním? Jakmile si vyberete, v Setupu zvolíte možnost TV a navolíte příslušný režim. U digitálního režimu je před samotným autoscanem třeba zvolit jen oblast (v našem případě ČR), kde jste. Program udělá vše za vás, projde všechny multiplexy a zobrazí dostupné stanice. Vy pak máte možnost promazat některé z nich. Nejde ale měnit pořadí, popřípadě název. V digitálním vysílání naleznete i několik rádií, které touto formou vysílají. Můžete je uložit do paměti nebo je jednoduše vymažete. Pokud je uložíte, při přepnutí na digitální rádio (vše v TV režimu) se na obrazovce jen zobrazí obrázek rádia a posloucháte. Je to pohodlnější než složitě přepínat na analogový signál.

U ladění analogového vysílání se věc jeví více komplikovaně. Po volbě analogového módu musíte nastavit ještě video standard na patřičnou normu, a těch je hned několik. Karta podporuje všechny (PAL/SECAM/NTSC). U nás v republice je nejpoužívanější PAL_D. Nastavení uložíte a provedete autoscan. Program sám rozpozná dostupné signály a v pořadí, jak je nalezl, je i uloží. Pak si můžete opět vybrat, zda nějaký vymažete. V analogovém režimu také funguje funkce FM rádia přístupná z hlavního menu. Připojíte-li dodávanou FM anténu, naladíte bez problému většinu stanic. Problém je však v tom, že karta podporuje uložení pouze deseti stanic v každém pásmu, ať už FM 1 nebo FM 2. Tedy dohromady můžete uložit 20 stanic, a to není moc. Zarazí ovšem, že stanice se v radiu při přepínání signálů, narozdíl od TV stanic, neukládají.

Podívejme se nyní blíže na další funkce, které tato karta nabízí.
U TV je to samozřejmě možnost sledovat obraz na celé obrazovce, dále je pak v nabídce jednoduchý průvodce stanicemi. Spustíte-li jej, zobrazí se seznam stanic, u digitální TV je díky spojení s EPG (Electronic Program Guide) napravo aktuální i budoucí program vybrané stanice (dokonce i na další den) a v malém okně vlevo dole pak běží vybraný program. Stačí kliknout a program si vyberete.

Z TV menu se také dostanete k nastavení nahrávání. Můžete zadat název výsledného souboru, poté nastavíte kanál, ze kterého se má nahrávat, zda-li se má nahrávání opakovat např. denně nebo týdně, datum kdy se bude nahrávat a od kdy do kdy. Bohužel nastavení kvality záznamu se děje v menu programovém, a tak musíte tam (tzn. Setup - General - Video Recording Storage). Zde máte možnost změnit umístění, kam se budou nahrávky ukládat, nebo jejich kvalitu. Vybrat si můžete mezi 4 režimy: EP/LP/SP/HQ. První (Extended Play) vám zabere každou hodinu přibližně 1,47 GB místa na disku, v nejkvalitnějším režimu HQ (High Quality) je to pak skoro dvojnásobek, tedy 2,78 GB. Jedná se ale o největší odhady, z vlastní zkušenosti vím, že nahrané soubory bývají menší. Rozdíl mezi nejhorší a nejlepší kvalitou je jasně patrný, například znatelné čtverečkování u EP, zatímco u HQ je obraz jasný jako předloha. Software samozřejmě umožňuje převod videa i digitální kamery nebo analogového zařízení do digitální formy, konkrétně do MPEG 2.

Z dalších funkcí tu je samozřejmě podpora teletextu, ten je příjemně svižný a nemá potíže s češtinou. Time Shift neboli odložené přehrávání znamená, že je možné se při nahrávání v dosud uloženém záznamu pohybovat, tzn. zmrazit obraz, pustit si záznam od začátku atd. Má to ale jednu nevýhodu, a to vyšší hardwarové nároky. Kromě již klasické možnosti zaznamenat statický obrázek nabízí software ještě jednoduchou funkci střihu nahraných záznamů, takže si můžete např. vystříhat reklamu. Dále již software nic nenabízí, a to je trochu škoda. Obsahuje pouze jeden tuner, a tak na funkce jako je PIP (Picture In Picture) můžete zapomenout.

A jak je to s obrazem? Chcete-li TV sledovat postaru, analogově, přibalenou anténu ani nemusíte připojovat. Tady je doopravdy nutnost použít anténu větší, popřípadě kabelovou TV. Naopak digitální vysílání bylo od začátku koncipované tak, aby pro kvalitní příjem stačila i anténa menší. Takže i s přibalenou anténkou dosáhnete velmi kvalitního signálu. Obraz digitálního vysílání je ostrý, netřese se a proti analogovému je jednoznačně kvalitnější. Samozřejmě při zhoršeném signálu se obraz sem tam "kousne", to je pak potřeba použít anténu silnější. Výhoda je přibalená anténka na FM vysílání, díky ní je příjem radia velmi kvalitní.

Co se hardwarových nároků týče, karta nevybočuje z průměru. Software potřebuje Windows XP se service packem 2. Po hardwarové stránce je doporučeno P4 2,4 GHz, 256 MB paměti, 100 MB volného místa na disku pro ovladače a rozlišení minimálně 1024x768 pixelů. Dále pak již zmíněné DirectX 9.0c a samozřejmě volný PCMCIA slot. Testoval jsem kartu na notebooku s Pentium M 740 (1,73 GHz), s 512 MB paměti a grafickou kartou s 32 MB nesdílené paměti. Program na této konfiguraci běžel svižně a k rychlosti nelze mít výhrady. Ovšem párkrát se stalo, že se objevila v programu chyba a on zkolaboval.

Karta má však i dvě stinné stránky. Nepříjemně mě překvapilo její zahřívání, což je daní za chybějící ventilátor a tichý provoz oproti některým konkurentům. Karta "topí" doopravdy hodně, a jelikož mám slot na PCMCIA pod levou dlaní, byla zvýšená teplota v případě psaní této recenze až nepříjemná (otázkou je, jak často na notebooku při sledování TV píšete). Druhou a o poznání podstatnější nepříjemností je fakt, že ITV-520 si neporadí se zvuky pořadů, kde se stereo skládá z dabované a původní zvukové stopy (což je v ČR běžné). Dodávaný program totiž nedokáže jednu z nich vypnout, což řada konkurenčních umí a tak uslyšíte oba jazyky najednou. Možností je až změna vyvážení pravé a levé strany v nastaveni zvuku ve Windows (čímž zase přestane hrát jedna strana reproduktorů).

Shrnutí
Karta Items Cardbus Hybrid ITV-520 je jistě zajímavým produktem. Zpracování je na výbornou, příslušenství je kompletní, obraz digitálního vysílání je kvalitní i s dodávanou anténou. Mínusem je především nemožnost vypnout jeden ze zvukových kanálů u pořadů s dvěma zvukovými stopami. Nevýhodou je také certifikace pouze na Windows XP. Uplatnění však najde u uživatelů, kteří si chtějí užít digitálního vysílání na svém notebooku a požadují TV tuner s jednoduše ovladatelným softwarem.

Cena ITV-520 činí 1 970 Kč bez DPH (2 344 Kč s DPH), což je nižší průměr u externích TV tunerů. Na kartu je poskytována zákonná záruka 2 roky.

Fotogalerie


Příslušenství

Diskuse