NETGEAR Powerline HD Ethernet Adapter - 200 Mbps v elektrické zásuvce

18. 7. 2006 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jan Veselý

Dnes se v našem testu podíváme, jak si povede síťový adaptér NETGEAR Powerline HD. Společnost NETGEAR uvádí na trh první řešení přenosu dat po elektrických rozvodech s rychlostí 200 Mb/s, určené pro video ve vysokém rozlišení a i hry. To vše v elegantním provedení a za cenu něco málo pod 5500 Kč bez DPH.

NETGEAR Powerline HD Ethernet Adapter - 200 Mbps v elektrické zásuvce

Obsah balení
Celá sada 200 Mbps Powerline HD Ethernet Adapter Kit (HDXB101) se skládá ze dvou zmíněných adaptérů, ethernetového kabelu a instalačního CD. Dále v balení nalezneme malý tištěný manuál, který je i na přiloženým CD ve formátu PDF. Na přiloženém CD jsou drivery, SNMP klient/agent pro windows a drivery pro linux, které jsou v podstatě okopírované GPL zdrojové kódy z jádra 2.4.

Vnější popis
Šasi přístroje je vyrobeno z příjemného matně bílého plastu. Na první pohled působí kvalitním dojmem a celkovým designem dobře zapadne i do obývacího pokoje, kde adaptér nezabírá žádné místo na stole nebo na zemi. Hrany adaptéru jsou zaobleny a po zapojení do elektrické sítě vše působí velice kompaktně. Rozměry přístroje jsou 70 x 95 x 40 mm a váha je do 200 g.

Na zadní straně přístroje se nachází zástrčka do elektrické sítě 230 V. Na pravém boku nalezneme konektor RJ-45 pro ethernetový kabel (dodáván současně s adaptérem). Na přední části dominují tři diody (Power, Powerline a Ethernet), které signalizují různé stavy. První dioda indikuje napájení elektrickým proudem (zelená), druhá dioda oznamuje nalezení signálu a propojení s druhým přístrojem (modrá). Třetí a poslední dioda ukazuje zapojení ethernetového kabelu do PC či notebooku (zelená).Po stranách nalezneme malé čtvercové otvory pro odvod teplého vzduchu.

Design celého přístroje je velice povedený a i velmi dobře zpracovaný, za což bych výrobce chtěl pochválit.

Instalace
Instalace zařízení je opravdu VELMI jednoduchá - stačí zařízení připojit do elektrické sítě. Dojde k zapnutí přístroje (doprovázené zelenou kontrolkou). Po připojení dvojice NETGEARů do elektrické sítě se přístroje vzájemně detekují, což trvá 10-20s. Spárování zařízení oznámí modrá dioda; pokud se ani po 60 s nerozsvítí, tak je zřejmé, že je v cestě nějaká překážka - například jistič.

Na přiloženém CD je i speciální SW utilita (pouze pro Windows), která slouží pro nastavení NETGEARů dostupných na síti. Nastavit lze zabezpečení volbou názvu sítě, který musí být pro všechny adaptéry stejný - pokud chceme, aby se vzájemně "viděly". Pokud někdo název Vaší sítě nezná, tak se do ní se svým HDXB101 nedostane. Další zajímavou volbou je i možnost nastavení VQoS (Video Quality of Service = VQoS), zajišťující konzistentní přenos videa jeho upřednostňováním v provozu. Ovládací software umožňuje také aktualizovat firmware modulů stažený z internetu.

Praktické zkušenosti
Přístroj funguje bez problémů na počítačích s Windows i Mac OS X (Unix), na kterém to bylo testováno. Po celou dobu testování se choval velmi stabilně a nedošlo k žádným výpadkům spojení.

Pokud si chcete zakoupit zařízeni pro domácí použití, zkontrolujte si, zdali máte všude, kde má být instalováno, stejnou fázi, protože v testovacím bytě se starými hliníkovými rozvody (činžák) se v několika místnostech objevují jiné fáze.

Mezi jinými fázemi zařízení nepracuje, ledaže by byly přemostěny speciálním transformátorem, který je pro 50Hz frekvenci průchozí, ale pro vyšší frekvence používané HomePlugem je zkratován (=přemostí fáze). Problémem mohou být jističe, i když výrobce uvádí, že by přenos dat měl fungovat i přes ně. Jediné omezení je, že elektrická síť musí být na jedné trafo stanici.

A jak si vedla síť s HDXB101 v praxi?
Na domácím rozvodu v rámci bytu jsou ping časy typicky min: 1,74 ms a max: 7.98 ms, průměr byl 4.40 ms. Při přenosu dat z jednoho počítače na druhý jsem naměřil tyto hodnoty:

Vzdálenost zařízení 10 m:
697,8 MB -> 5 min 32 s

Vzdálenost zařízení 60 m:
697,8 MB -> 9 min 23 s

Přenos v datové síti (ethernet kabel):
697,8 MB -> 4 min 18 s

Z výsledků můžeme vidět, že přenos je o něco pomalejší než přes datovou (ethernetovou) síť, ale pro domácí použití je to dostačující. Při použití na větší vzdálenosti se rychlost zmenšuje.

Zařízení samo volí modulací a přenosovou rychlost a adaptivně mění frekvence, na kterých přenáší data, podle rušeni.

Testované přístroje po hodinovém zkoušení dosahovaly provozních teplot kolem 55°C.

Závěr
S tímto řešením nemusíte vést kabeláž přes celou budovu a pokud nesdílíte elektrický rozvod se sousedy, tak můžete velmi mobilně posílat svá data bez obavy z odposlechnutí, která je u Wi-Fi vyšší. Navíc rychlost přenosů (až 200 Mbps) je narozdíl od Wi-Fi podstatně vyšší. Toto pohodlí je však vykoupeno vysokou cenou - pár těchto adaptérů totiž stojí 5 550 Kč bez DPH (6 604 Kč s DPH), každý další adaptér potom 2 890 Kč bez DPH (3440 Kč s DPH).

Klady a zápory
+ snadná instalace
+ další využití el. sítě

- použití pouze na jedné fázi
- absence konfigurační utility pro Linux
- rušení z el. spotřebičů (zhoršují signál)
- cena



Příslušenství

Diskuse