Netgear SC 101 - dobrý nápad, slabší provedení

7. 2. 2006 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Josef Šonka

Storage Central 101 v sobě ukrývá zařízení stojící někde mezi boxem na externí disky a síťovým polem SAN/NAS pro domácí použití. Pojme 2 IDE harddisky, z nichž umí sestavit RAID 1 (mirror). Komunikačním rozhraním je Etherent a protokol TCP/IP - lze jej tedy sdílet v počítačové síti, kde může sloužit pro zálohu nebo sdílení dat. Přes nadějné vyhlídky má však několik kazů na kráse.

Netgear SC 101 - dobrý nápad, slabší provedení

Obsah balení
Storage Central 101 se dodává v poměrně malé krabici, která rozměry jenom o málo přesahuje vlastní zařízení. Spolu s boxem najdeme v balení také externí zdroj, 1.5m dlouhý UTP kabel a CD s obslužným softwarem a manuálem v .pdf.

Vnější popis
Design boxu je velice povedený a líbivý. Jedná se o bílý plastový kvádr se zaoblenými hranami, jehož vrchní a spodní stěny tvoří hliníkové žebrování pro odvod tepla. Na čelní části nalezneme malý zámeček (odemknutelný např. mincí), s jehož pomocí lze celé čelo velmi jednoduše demontovat a získat tak přístup k samotným pevným diskům. Dále na čele nalezneme trojici stavových diod - červenou indikující práci pevných disků, zelenou indikující zapnutí a nebo chybu celého boxu a oranžovou značící připojení k síti Ethernet. Na zadní části Storage Central nalezneme konektory pro napájení a Fast Ethernet (10/100 Mb/s síť) a zapuštěné tlačítko Reset pro obnovení továrního nastavení.

Rozměry Storage Central 101 o mnoho nepřesahují rozměr standardního boxu na 3.5" pevné disky (pochopitelně vyjma šířky) a činí 175 x 140 x 105 mm. Po otevření čela boxu získá uživatel plný přístup ke dvojici šachet pro pevné disky včetně připravených konektorů na IDE datové kabely a napájení molex. Při bližším pohledu do útrob boxu srdce hardwaráře zapláče, neboť oba disky jsou připojeny přes jediný kabel, a to ještě standardu ATA-33. Jelikož je primární funkcí integrovaného řadiče vytváření RAID 1 (mirroring - tedy zdvojení dat pro případ poruchy jednoho z disků), tak se oba disky o 33 MB/s pásmo dělí rovným dílem - na každý z nich tak vyjde 16 MB/s. Pomalejší připojení pevného disku není technicky možné, avšak v tomto případě plně dostačuje. Jak již bylo zmíněno, tak spojení s notebookem zajišťuje síťová karta standardu Fast Etheret, tedy s rychlostí do 100 Mb/s ( = 12.5 MB/s). Škoda, že port není gigabitový (a kabely ATA-100) - potom by veškeré datové operace s SC101 byly mnohonásobně rychlejší.

SC101 se standardně dodává bez pevných disků; do redakčního testu jsme jej dostali zapůjčený s dvojicí IDE harddisků Western Digital RE 1600 s kapacitou 160 GB (7200 otáček, 8MB cache).

Instalace
Po připojení do domácí sítě si SC101 automaticky najde IP adresu z DHCP. Dále je třeba na počítače, které budou SC101 využívat, nainstalovat software Storage Central Manager. Ten na dané PC také nainstaluje virtuální SCSI adaptér, jehož prostřednictvím se diskové jednotky SC101 připojí do počítače jako fyzické disky. V tomto spatřuji jednu z největších nevýhod SC101 - na nějaké universálně použitelné připojování disků přes IP adresu (ačkoliv každý z disků svojí IP dostane) zapomeňte, jste odkázáni na software výrobce. Podporovanými operačními systémy přitom jsou pouze Windows 2000, XP a 2003 Server. Žádný jiný.

Po instalaci již stačí Storage Cental Manager přímo spustit. Software si sám na síti najde dostupnou jednotku SC101 ke konfiguraci. Několikrát se mi stalo, že Manager SC101 nenašel, pomohla opakovaná výzva k detekci. SC101 se také neozve pokud neobsahuje žádný pevný disk.

Pomocí Storage Central Manager je možné kontrolovat disky a vytvářet virtuální diskové prostory ve stylu SAN/NAS. U každého z těchto prostorů je ještě možné vybrat, zda bude zrcadlený, či ne, a případnou ochranu heslem pro přístup. Dvojici 160 GB disků tak můžete například rozdělit na 120 GB mirror a dva prostory po 40 GB (dvojice zbytků z každého fyzického harddisku), tedy 3 diskové prostory dohromady.


vytvoření zrcadleného diskového pole

Nejdůležitější funkcí pro jednotlivé počítače je potom možnost namapovat některý z virtuálních prostorů jako lokální diskovou jednotku.


... a namapovaná jednotka v okně "Tento počítač"

Praktické zkušenosti
Storage Central Manager je na ovládání velmi jednoduchý a obsahuje i průvodce pro snadné nastavení. Při jeho používání můžete ale narazit na 2 potíže: špatnou detekci SC101 (viz výše) a neschopnost poradit si s diskem popsaným v PC. SC101 totiž nepoužívá žádný běžně používaný souborový systém (NTFS, FAT32, EXTFS a pod.), ale svůj vlastní. Pokud z něj tedy vyjmete harddisk, tak jej v PC vůbec nepřečtete, zde se tváří jako naprosto prázdný, i bez souborových systémů. Pokud takovýto prázdný disk například popíšete ve Windows XP, SC101 jej není schopný použít a jeho kapacitu potom vidí jako 0GB. Nepomáhá ani funkce "oprava disku v chybném stavu" v Manageru, a dokonce ani dodávaná command-line utilita na zrušení nekorektních partition. Pro správnou detekci disku bylo nakonec nutné opět jej připojit do PC a přepsat několik počátečních sektorů nulami v nízkoúrovňovém editoru (diskedit).

Při korektním připojení čistých (nových) disků a bez pokusů v PC však SC fungoval naprosto bez problémů. Nízká rychlost Ethernetu oproti fyzickému IDE rozhraní je při práci pochopitelně znát, avšak nesmíme zapomínat, že se jedná o síťovou jednotku a ne lokální harddisk. Pro představu: kopírování 371MB velikého DivX souboru na SC101 trvalo 2 minuty a 20 sekund. Pro srovnání s notebooky jsme namapovaný disk z SC101 změřili i pomocí HWiNFO32. Průměrná přístupová doba činila skvělých 14.55 ms (desktopové disky jsou přeci jen výkonnější než jejich mobilní protějšky a u přístupové doby se nepromítá nízká propustnost datové cesty), přenosová rychlost činila 7.99 MB/s - tedy přibližně desetinu oproti diskům připojeným fyzicky přes IDE.

Zajímavou kapitolou SC101 je jeho chlazení. Disky jsou volně položené v plechovém koši, který je na horní a spodní straně pootevřený a napojený na hliníkové žebrování. Není zde žádný aktivní prvek (ventilátor ženoucí vzduch skrz SC101) a celé chlazení je tedy postaveno na pomalém proudění vzduchu směrem vzhůru, způsobeném jeho ohřevem; poblíž žebrování také nalezneme značky varující před jeho překrytím. Jedná se o dvojsečnou zbraň: SC101 má hlukové emise blížící se k 0 dB, avšak po delší době provozu přesahuje jeho teplota v klidu 40˚ Celsia. Při delší zátěži způsobené kopírováním dat jsme na povrchu SC101 naměřili 42˚C a přímo na harddiscích 47 stupňů. Nejedná se o alarmující hodnoty, avšak pro dlouhodobou a spolehlivou práci harddisků již nejsou vhodné. A SC101 je zařízení, u kterého se očekává nepřetržitý provoz.

Pokud byste chtěli z jakýchkoliv důvodů box vypnout, budete tlačítko Power hledat marně. Systém se zapíná automaticky po připojení do elektřiny a vypíná vytažením ze zásuvky.

Závěr
Netgear Storage Central 101 je zařízení určené pro síťové zálohování a nebo sdílení dat bez závislosti na konkrétním PC. Pro tento účel je stvořené a díky hardwarovému mirroringu jsou data na něm uložená i krytá proti selhání jednoho z harddisků. Jeho flexibilitu však sráží nutnost instalace software vytvářející virtuální SCSI a podpora pouze Windows 2000/XP/2003. V případě nouze data uložená na SC101 v PC nepřečtete. Nepříliš jistě také působí vyšší provozní teplota. Škoda je i celkově nízké rychlosti celého SC101, která by velmi snadno mohla být podstatně vyšší (při použití gigabitového adaptéru a dvou kanálů ATA-100). Přes tuto řadu neduhů však SC101 svůj účel splní.

SC 101 se na Českém trhu prodává za cenu okolo 2800 Kč bez DPH (3333 Kč s DPH) bez pevných disků, 160 GB IDE disk stojí přibližně 2200 Kč bez DPH (2618 Kč s DPH).

Fotogalerie

Příslušenství

Diskuse