Novatel Wireless Merlin U630 - PCMCIA pro UMTS

31. 1. 2006 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Viktor Péder

Datové přenosy v síti Eurotelu nemusíte využívat jen ve spojení s mobilním telefonem. Pokud si přejete síť využívat skutečně jen na data, případně budete občas posílat SMS zprávy, má pro vás náš nejstarší operátor jedno řešení. Tím je PCMCIA karta Merlin, která vám umožní pohodlné připojení na cestách.

Novatel Wireless Merlin U630 - PCMCIA pro UMTS

Takové normální DVD
Po zakoupení datové karty Merlin se ve vašich rukou ocitne balení ne nepodobné tomu, v kterém se běžně prodávají filmové DVD. Po jeho otevření na vás vypadnou především tištěné brožury, kterými jsou český (!) návod k použití a anglicky psaná příručka pro „Rychlý start“, tedy Quick Start Guide. Krom nich tu naleznete i CD se softwarem a samotnou datovou kartu. Ta je uložena v pěnové výplni a vložena do ochranného pouzdra, které se bude hodit při jejím častém přenášení.

Karta svým vzhledem zkušenější čtenáře nepřekvapí, jelikož její tvar je jednoznačně podřízen specifikaci PCMCIA zásuvky. Je vyrobena z plastu a z notebooku vyčnívá necelé čtyři centimetry. Karta je určená pro komunikaci v sítích UMTS a GSM/GPRS. EDGE bohužel chybí.

Tělo samotné karty skrývá snad jen tři zajímavosti. První dvě z nich se nachází na právě popsané přesahující části. Je jí v první řadě stavová dioda, která vás dokáže jednoduše informovat o aktuální práci datové karty, v řadě druhé konektor pro připojení externí antény. Dioda používá k indikaci stavů nejen barevné odlišení činností (svítí modře, červeně a zeleně) ale i rychlost a četnost blikání. Celkově je v návodu popsáno osm stavů pro různé situace.

Třetí popsáníhodnou „maličkostí“ je veledůležitý slot pro kartu SIM. Pokud si datovou kartu položte na stůl umělohmotnou částí nahoru, nachází se na pravém boku vespod (lépe než z tohoto popisu pochopíte jeho umístění z fotografií pod článkem). Slot je vybaven triviálním posuvníkem, který pomáhá SIM kartu vyndat, tudíž žádné zákeřnosti si na vás vymýšlet nebude.

Bez CD ani ránu
Instalace datové karty může mít opět dvě podoby. Zkušenější uživatel si z přiloženého CD může pouze natáhnout do systému ovladače a spolehnout se na systémové nástroje, ti méně zkušení si nainstalují dodávaný software nazvaný MobiLink Modem Manager. V každém případě se ale bez přiloženého CD neobejdete. Nadšeni budou uživatelé Windows 98 z ovladačů připravených i pro tento systém.

Instalaci MobiLinku vřele doporučuji. Tento jednoduchý program přímo od výrobce karty dokáže spravovat všechny typy mobilního připojení v notebooku. Na jednom místě tak máte přehled nejen o samotné datové kartě, ale také o dostupných WiFi a LAN sítích. Uživatelské rozhraní je přitom velmi příjemné, i když lidé bez základní znalosti anglického jazyka budou muset nahlédnout do podrobného návodu.


MobiLink

Kromě připojení k internetu vám pomůže program se správou telefonního seznamu na kartě SIM. Můžete je libovolně přidávat, mazat či editovat. Hodit se bude i možnost SMS komunikace, software má připravenu jednoduchou správu příchozích i odeslaných SMS zpráv. Samotnému oknu programu můžete nastavit i průhlednost tak, aby vás na pozadí příliš nerušil. Při minimalizaci se schová do tray lišty systému.

Drobný kaz na kráse
Až doposud vše fungovalo "jako na drátku". Avšak po připojení datové karty jsem si při několika testech užíval rychlé spojení jen po dobu maximálně 45 minut. Po tomto intervalu Merlin neustále „tuhnul“ a bylo nutné se ze sítě odpojit a opětovně připojit. Užívám minulého času, protože vše nasvědčuje tomu, že problém nebyl na straně datové karty, ale spíše v síti operátora. Potíže totiž samy odezněly a nebylo problémem být na internetu třeba čtyři hodiny bez sebemenších problémů.

S datovou kartou Merlin U630 pracující v síti Eurotelu lze dosáhnout teoretického maxima datového toku o hodnotě 384 kbps. Reálné rychlosti jsou ale podřízeny síle signálu a zatížení buňky v dané lokalitě. Testování na okraji centra Prahy ale dopadlo velice nadějně. Rychlost neklesala pod 330 kbps (poslední měření 347 kbps) na downloadu, uplink se pak pohyboval okolo hodnoty 250 kbps (poslední měření 265 kbps). Pro názornost, naměřené rychlosti vypovídají o tom, že soubor o velikosti 1 MB stáhnete za necelých 25 sekund a například na FTP jej dostanete pod 35 sekund.

Je to jen na vás
Datová karta Novatel Wireless Merlin U630 je velmi vítaným příslušenstvím pro lidi, kteří potřebují pro svůj notebook kvalitní mobilní připojení k internetu. Vytknout se jí dá snad jen to, že nepodporuje datové přenosy v sítích EDGE. Eurotel nabízí Merlin U630 ve svém portfoliu již od 1995 Kč, běžná cena je pak stanovena na 7995 Kč včetně DPH.

Fotogalerie

Příslušenství

Diskuse