Pentadrive PINCode+ jako trezor na data

7. 3. 2006 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Michal Hron

V nejedné firmě dobře vědí, jak nebezpečná může být ztráta flashdisku s citlivými daty. Tomuto riziku se můžete vyvarovat se zařízením od nepříliš známé firmy Pentagram. Pentadrive PINCode+ představuje bezpečné mobilní datové úložiště, kde jsou data chráněna pomocí kódu PIN a případně ještě heslem.

Pentadrive PINCode+ jako trezor na data

Nový produkt polské společnosti s poněkud okultním názvem Pentagram, která se zabývá počítačovým příslušenstvím, je velmi zajímavým počinem v oblasti USB pamětí. A hned na začátku mohu říct, že více zabezpečenou USB paměť jsem skutečně ještě v ruce nedržel.

Příslušenství s názvem PENTAdrive PINCode+ je zabaleno v poměrně malé papírové krabici, jejíž popisky vám dají jednoznačně najevo, co máte očekávat od obsahu. Tím hlavním je samozřejmě samotný flash disk, dále se můžete těšit na 50 cm dlouhý prodlužovací USB kabel, malé osmicentimetrové CD se softwarem a jednoduchý manuál. Ten je jen v polštině - zařízení se k nám teprve začíná dovážet a tak doufáme, že dovozce tento neduh odstraní.

Samotný disk je půdorysně o málo menší než kreditní karta (přesněji 78 x 53 mm), jeho hloubka je pak necelý 1 cm (8 mm). Hmotnost PINCode+ činí 38 gramů. Za materiál byl zvolen plast, čelní strana je ale převážně tvořena stříbrným kovovým štítkem. Zbytek těla je v modré metalické barvě, na webu výrobce zmiňuje ještě červenou barevnou variantu.

Na kovovém štítku najdeme nejen logo výrobce, ale také hlavní zajímavost. Tou je číselná klávesnice o dvanácti tlačítkách. Numerické klávesy 1-9 jsou doplněny o Enter a hvězdičku. Nad klávesnicí je pak trojice informačních diod, jejich funkci popíšu později. Ke kompletnímu popisu je pak nutné disk otočit, jelikož na zadní straně je šikovně řešený výlisek, do nějž lze pohodlně usadit USB kablík dlouhý asi 10 cm.

Zadejte PIN prosím
Použití tohoto příslušenství je i přes vzhledovou složitost velmi jednoduché. U většiny dnešních operačních systému se můžete omezit pouze na připojení disku k USB portu, uživatelé Windows 98 budou muset sáhnout po přiloženém CD a manuálně nainstalovat ovladač. V obou případech ale můžete být slušně zmateni, jelikož ani po připojení disku jej systém nevidí. Právě zde přichází na řadu malá klávesnička na jeho čele.

Od výroby má disk nastaven bezpečnostní kód na čtyři nuly. K potvrzení jeho zadání pak musíte stisknout hvězdičku. V tuto chvíli na vás blikne zelená (prostřední) dioda dvakrát, dosud svítila jen levá dioda červeně. Teď přichází na řadu samotné zadání kódu, přičemž při každém zadání na vás krátce blikne opět zelená dioda.

Po správném vyťukání kódu již stačí stisknout Enter, zelená dioda se rozsvítí a systém rozpozná nové zařízení. V případě, že instalace proběhne v pořádku, bude vám dělat společnost dioda poslední. Svítí modře a informuje o zápisu či čtení z disku - tak jako u běžného flashdisku. Heslo, které zadáváte, je samozřejmě možné podobným postupem změnit dle vašeho gusta.

Co dělat v případě, že heslo zapomenete? Výrobce samozřejmě počítal i s tímto případem a na obalu přiloženého CD najdete osmimístný kód. Je unikátní, tedy pro každé zařízení jiný, a umožní vám PENTAdrive odemknout za každé situace. Opět se musíte držet jednoduchého návodu, který je navíc ilustrovaný.

Dvojí bezpečnost, vyšší funkcionalita
Nejen PIN kód zařízení ale slouží k zabezpečení dat. Disk je totiž rozdělen na dva oddíly, z nichž jeden je volně dostupný a druhý chráněn dalším heslem. Rozdělení těchto partition si můžete nastavit v utilitě umístěné přímo na flash disku (stejně jako heslo). Po připojení disku tak počítač rozpozná dvě jednotky, z nichž jedna je volně přístupná a druhá chráněná. V našem případě jsme měli k dispozici disk o velikosti 512 MB, dostupné jsou i verze o velikosti 1 a 2 GB.

Přenosová rychlost měřená kopírováním 283 MB velkého souboru ukázala 7,65 MB/s. Při čtení se hodnota přenosové rychlosti zvýšila o necelé 1 MB na hodnotu 8,76 MB/s. Výrobce udává na webu přenosovou rychlost 10MB/s pro zápis a 16MB/s pro čtení. Rychost práce je ovlivněna také rychlostí pevného disku v notebooku, na který se data zapisují nebo čtou.

PENTAdrive PINCode+ mne překvapil i širokou nabídkou prográmků na přiloženém CD. Ty zvýší funkcionalitu flash disku například o přenosný emailový klient, který si v mnohém nezadá s programem Outlook Expres. Disk můžete proměnit i v bootovatelné médium či v bezpečnostní zámek vašeho notebooku. K dispozici je i komprimační program ZIP s možností současné enkrypce zabalovaných souborů, který je plně spustitelný kdekoli přímo z flash disku.

Trezor do kapsy
Konkurenci bude PENTAdrive na našem trhu hledat jen těžko. Jeho jednoduché ovládání a vysoká úroveň zabezpečení z něj dělají ideální přenosné paměťové médium všude tam, kde je třeba použití citlivých informací - jak nebezpečná může být ztráta flashdisku s citlivými daty v nejedné firmě dobře vědí. Nejednoho zákazníka si může získat i široká nabídka doplňujících programů. Jak již bylo řečeno v úvodu, tento trezor na data právě přichází na náš trh a jeho cena ještě nebyla stanovena. V zahraničních e-shopech se pohybuje okolo 1350 Kč bez DPH (1600 Kč s DPH) za testovanou 512MB variantu.

Příslušenství

Diskuse