Prestigio Mobile Data Safe - data na cesty

14. 2. 2006 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Pomazal

Řada externích 2.5" USB disků Mobile Data Safe od společnosti Prestigio zahrnuje modely s kapacitou 40 až 100 GB. Výrobce se snažil o dojem elegantního provedení čemuž příliš neodpovídá provedení pouzdra na přenášení, ale u samotného boxu na disk se to podařilo což je mnohem podstatnější.

Prestigio Mobile Data Safe - data na cesty

Obsah balení
Po otevření balení celkem standardních rozměrů na první pohled zcela jistě překvapí luxusně působící dárková krabička, ve které je uložen samotný disk. V balení jsou dále dva USB kabely - jeden pro spojení s notebookem nebo PC a další zajišťující případné doplňující napájení přes USB. Nechybí manuál s návodem pro rychlou instalaci včetně české části. V testovaném balení nalezneme také dvě CD. První obsahuje ovladače USB pro Windows 9x a druhé zálohovací aplikaci Easy PC Backup. Přiložené je i zipem uzavíratelné pouzdro z umělého materiálu, určené pro přenášení disku. Pro disk je však poněkud těsné a ten se do něj vejde jen po chvilce snažení, o kabelech nemůže být ani řeč. Pouzdro bohužel působí dosti lacině a jeho sešití msty chatrně.

Data v elegantním a bezpečném obalu
Samotný box na disk je konstrukčně velice dobře proveden a je vidět, že byl kladen veliký důraz na design. Černá barva těla je kombinována se stříbrnými okraji, to vše doplněno modře podsvíceným nápisem Prestigio, který při aktivitě disku poblikává. Tělo je vyrobeno z aluminiového krytu, což dává příslib vysoké odolnosti a především nízké hmotnosti. A skutečně - s hmotností 100g a celkovými rozměry 132 x 82 x 15 mm se jedná o jeden z nejlehčích externích disků v této kategorii. Není tedy problém jej nosit po kapsách. Konstrukce boxu s diskem naštěsí působí mnohem kvalitněji než výše zmíněné pouzdro.

Instalace
Disk disponuje rozhraním USB 2.0 (zpětně kompatibilní s USB 1.1). Samozřejmostí je podpora standardu USB Mass Storage Class. Pokud tedy používáte systém MS Windows ME, 2000, XP, jediné co musíte udělat, je připojit disk pomocí dodávaného kabelu do volného USB portu ve vašem PC či notebooku. Ovladače budou automaticky nainstalovány a disk se zobrazí jako další místní jednotka v nabídce „tento počítač“. Od této chvíle již lze na disk zapisovat data.

Pokud jsou vaším operačním systémem Windows řady 9x, je před připojením disku nutné nejdříve nainstalovat ovladače USB z přiloženého CD. Po restartu je systém na připojení připraven a zbytek instalace se již kryje s výše uvedeným popisem.

S menšími problémy se lze setkat, pokud disk nepřipojujete přímo, ale například přes USB hub bez vlastního napájení. V tkovém případě má disk nedostatečné napájení a nepracuje korektně. Výrobce na tuto možnost naštěstí myslel a k zařízení dodává další USB (průchozí) konektor, který má na druhém konci standardní kolík pro napájení, který se připojí do příslušného konektoru na zadní straně boxu a zajistí dodatečné napájení. Lze jej také použít při problémech s připojováním disku ke starším notebookům s USB 1.1 a starší baterií, u kterých není zaručeno stabilní napětí na portu USB, na které je disk velice citlivý.

Praktické zkušenosti
Přenosová rychlost disku závisí především na jeho parametrech. Rychlost otáčení ploten je 5400 ot./min. a vybaven je 2 MB vyrovnávací paměti. Při připojení disku přes USB 2.0, které má maximální přenosovou rychlost 480 Mbps (tedy teoreticky 60 MB/s), byl 700 MB AVI soubor zkopírován za 42 vteřin. Tomuto času přibližně odpovídají i výsledky naměřené programem HWinfo32, kde disk dosáhl přenosové rychlosti 21.6 MB/s a průměrná přístupová doba se ustálila na 17.45 ms. Tyto parametry jsou pro 2,5“ externí USB disk naprosto dostatečné a zabezpečí rychlé kopírování i čtení. Nemusíte se obávat ani přehrávání multimediálního obsahu přímo z disku.

Krom dobrého výkonu nabídne disk i velice tichý chod spolu s minimálním zahříváním, které lze jistě přičíst použití aluminiového krytu. Disk byl v provozu téměř celý den s průběžným kopírováním a čtením velkého množství dat (40 GB). Ani po této zkoušce nejevil povrch známky přehřátí a stěží přesahoval 30°C.

Zmínit se musím také o přiloženém softwaru. K samotné činnosti disku žádný třeba není (vyjma ovladačů). Přiložený zálohovací software Safeworld - Easy PC Backup už lze brát jen jako přidanou hodnotu. Jedná se sice o příjemný, ale v tomto případě nepříliš užitečný bonus. Hlavní nevýhodou tohoto softwaru je nemožnost vytvářet zálohové archivy větší než 4 GB, což z něj činí dosti nepružný nástroj. V dnešních dobách moderních filesystémů a velkých disků se totiž běžná velikost složek „hudba“ či „dokumenty“ u většiny uživatelů pohybuje daleko za hranicí 4 GB. Řešením tedy je rozdělení svých dat do menších celků nebo jiná alternativa zálohovacího software. Dobře poslouží i nástroj integrovaný přímo ve Windows XP a nebo jiný program dostupný i ve volně šiřitelných verzích na internetu. Zálohovat lze samozřejmě i prostým kopírováním souborů.


hlavním problémem dodávaného zálohovacího software je nemožnost vytváření větších, než 4GB záloh

Resumé
Prestigio Mobile Data Safe PUSB20MDS080G je dobře provedený externí disk. Největšími přednostmi jsou nízká hmotnost a s tím spojená vysoká mobilita. Zanedbatelné není ani kvalitní provedení s aluminiovým pláštěm, který zaručí odolnost rámečku disku i při hrubším zacházení, a líbivý design. Díky velmi nízkému zahřívání je disk vhodný i k dlouhodobému používání. Dodávané pouzdro spíše kazí celkoví dojem z dobře provedeného boxu na disk. Škoda také slabšího dodávaného softwaru, který ale nakonec není k práci třeba. Koncová cena testovaného 80 GB modelu je stanovena na 4.018,- Kč bez DPH (4.780 Kč s DPH). V ceně je i standardní dvouletá záruka. Prestigio dodává tyto disky v rozmezí kapacit 40 až 100 GB (označení PUSB20MDS040G až PUSB20MDS010G).

Fotogalerie

Příslušenství

Diskuse