Seagate External Hard Drive - 160 GB ve velkém balení

28. 3. 2006 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Pomazal

Toto paměťové médium se díky rozhraní USB 2.0 řadí sice mezi externí, k celodennímu nošení po kapsách však určeno není. Díky použití 3.5" disku potřebuje externí napájení a má i vyšší hmotnost, ale také odpovídající kapacitu a výkon. Může se tak pochlubit příznivou cenou Kč/MB (160 GB varianta stojí 3 155 Kč bez DPH), což z něj dělá vhodného kandidáta pro archivaci a zálohování dat.

Seagate External Hard Drive - 160 GB ve velkém balení

Obsah balení
O poněkud větších rozměrech disku dává tušit už samotná krabice, ve které jej obdrží koncový zákazník. Mimo samotného disku je součástí dodávky také USB kabel a napájecí kabel včetně alternativní vidlice. Přiložen je i manuál s popisem připojení disku, bohužel bez české lokalizace. Tím výčet končí. Pokud byste hledali CD s ovladači a dodatečným softwarem, nepochodíte. V zásadě to nevadí, jelikož disk pro svůj chod pod systémem Windows XP a 2K žádný speciální software ani ovladače nepotřebuje. Pokud však připojujete disk pod systémem Windows 98, budete již potřebovat drivery USB mass storage class, které v tomto případě budete nuceni stáhnout z internetu.

Šedivá “kabelka”
Takto by se dal ve zkratce charakterizovat vzhled šasi tohoto externího disku. Vzhledově dle mého názoru nijak neurazí a ani nezaujme. Boční hrany přístroje jsou zkosené a rozšiřují se směrem k podstavě, průřez disku má tvar lichoběžníku. Kryt disku je vyroben z tvrzených plastů šedé a černé barvy. Po konstrukční stránce působí celek kompaktně a velmi bytelně.

Jak již bylo nadneseno v úvodu, hmotnost a rozměry neřadí tento kousek zrovna mezi ideály mobility. S hmotností 1250 g a rozměry 81 x 165 x 57 mm se jedná o disk určený k trvalejšímu umístění (doma nebo kancelář) a připojení například z důvodu záloh notebooku nebo například při použití v síti ve spojení s routerem (vybaveným USB rozhraním), na kterém běží server FTP a nebo jiná forma sdílení.

Praktické zkušenosti
Disk používá rozhraní USB 2.0 s datovým tokem 480 Mbps. Lze jej připojit i přes USB 1.1, které je s 2.0 zpětně kompatibilní. K provozu disk dále potřebuje externí napájení, které je zajišťováno přiloženým napájecím kabelem. Zařízení disponuje i vlastním vypínačem, není tedy nutné jej v případě odpojení od notebooku vytahovat z elektrické sítě - stačí jednoduše stisknout tlačítko.

Schránka přístroje v sobě obsahuje standardní 3.5” disk o kapacitě 160 GB s rychlostí otáček 7200 za minutu. K optimalizaci přenosu napomáhají 2 MB vyrovnávací paměti. V testu výkonu dopadl disk dle očekávání. 700 MB velký AVI soubor byl na disk zkopírován v čase 41 sekund. Dobře dopadl i test přenosu více souborů, konkrétně bylo kopírováno 261 souborů WMA o celkové velikosti taktéž 700 MB, a to v čase 1:10. Průměrná přístupová doba dosáhla hodnoty 15,34 ms. Disk tedy splňuje parametry pro náročnější a dlouhodobý provoz. Tomu napomáhá i tichý chod a dobré chlazení. Přístroj ani po celodenním provozu při opakovaném čtení a zápisu nejevil žádné známky přehřívání.

Závěr
Seagate ST3160203U2-RK je externí pevný disk s parametry klasického interního řešení pro desktopová PC. Uplatní se především jako velkokapacitní úložiště dat a záloh, využití najde i v malé sítí v kombinaci s routerem/serverem FTP. Jeho možnosti mobility jsou omezeny jak rozměry a hmotností přesahující 1 kg, tak i nutností použití externího napájení. Vzhledem ke svým parametrům a technologii nabízí velice dobrý poměr ceny za megabajt prostoru, o příjemně svižné rychlosti nemluvě. Seagate dodává tyto disky v kapacitách 80, 120, 160 (2 MB cache), 160 (8 MB cache) a 250 GB. Cena testovaného modelu (ST3160203U2-RK) o kapacitě 160 GB a 2 MB cache je stanovena na 3.155 Kč bez DPH (3.755 Kč s DPH). V ceně je zahrnuta i dvouletá záruka. K testu zapůjčila společnost Tech Data.

Fotogalerie

Příslušenství

Diskuse